Apa, canalizarea şi gunoiul s-ar putea SCUMPI de la 1 iulie
Foto: Iulia Kelt

Apa, canalizarea şi gunoiul s-ar putea SCUMPI de la 1 iulie
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

"Începând cu 1 iulie 2019, taxa specială de habitat este în sumă totală de 90,27 lei, din care 10,88 lei reprezintă componenta de economie circulară", prevede proiectul de hotărâre care ar urma să fie supus aprobării consilierilor locali în şedinţa de miercuri, 26 iunie. La fel ca majorarea cu trei la sută a preţului apei şi cu 19 la sută a tarifului de canalizare.

De la 1 iulie, viaţa gălăţenilor în oraşul de la Dunăre ar putea deveni mai scumpă. Totul depinde de votul pe care îl vor da consilierii locali, convocaţi la o şedinţă ordinară care ar fi trebuit să aibă loc joia trecută, dar a fost reprogramată pentru mâine.

Pe ordinea de zi a revenit proiectul de hotărâre, retras luna trecută, care prevede majorarea cu trei la sută a preţului apei şi cu 19 la sută a tarifului de canalizare. O scumpire dorită cu ardoare de Apă Canal, dar privită cu reticenţă de consilierii locali PNL şi PMP. Şi asta deoarece conform strategiei de tarifare iniţiale, valabilă până în anul 2023, pentru anul în curs era prevăzută doar o majorare cu trei la sută a tarifului de canalizare, preţul apei urmând să rămână neschimbat.

Pe ordinea de zi a şedinţei a fost inclus şi un proiect privind modificarea Hotărârii Consiliului Local nr. 444/26.11.2015 privind aprobarea taxei speciale de habitat şi a Regulamentului pentru constatarea, stabilirea, încasarea şi utilizarea taxei speciale de habitat.

Creştere cu 4,27 lei

Proiectul prevede majorarea taxei de habitat, de la 86 de lei/ an/ persoană, la 90,27 de lei/ an/ persoană, deci cu aproximativ patru lei.

Conform documentelor, modificarea este impusă de lege. Astfel, prin OUG nr. 196/22.12.2005 privind fondul de mediu - art. 9 lit.c - unităţile administrativ-teritoriale au obligaţia colectării de la contribuabilii persoane fizice şi juridice a taxei de economie circulară. Contribuţia pentru economie circulară trebuie stabilită şi aprobată începând din 1 ianuarie 2019, dar nu mai târziu de 30 iunie 2019, se precizează în raportul de specialitate al proiectului de hotărâre. Unde se arată şi că taxa de habitat "poate fi modificată în funcţie de schimbările legislative şi necesităţile bugetare".

În documentul care fundamentează "recalcularea taxei de habitat persoane fizice, din perspectiva ultimelor modificări legislative în domeniul deşeurilor şi de mediu", se arată că tariful aplicat în prezent, de 86 de lei/ persoană/ an este fundamentat la o cantitate de 1,04 kg/ zi/ persoană deşeu general şi că, potrivit unui studiu, la nivelul Galaţiului, ar rezulta o cantitate pe zi de 1,07 kg/ zi/ cetăţean. "Aceasta presupune o ajustare a taxei de habitat din punct de vedere al cantităţii de deşeu general luat în calcul la fundamentarea taxei", se arată în fundamentare.

În document se mai precizează că la Direcţia de Impozite, taxe şi alte venituri locale sunt declarate 180.786 de persoane, iar numărul persoanelor plătitoare la nivelul anului 2019 este de 174.707.

Citit 3613 ori Ultima modificare Sâmbătă, 06 Iulie 2019 02:04

12 comentarii

 • postat de adi popescu
  Miercuri, 26 Iunie 2019 08:34
  178.138.99.***
  pai....in urma cu o luna s-a scumpit cu 70 la suta gunoiul ......IAR ????? in acest caz ....sa nu va mire daca oamenii vor incerca sa va pacaleasca....asa cum voi ii pacaliti pe ei !
  cand s-au introdus pubelele de selectare colectiva am crezut ca se poate si la noi...si ca mine , multi altii....dar dupa ce s-a vazut ca nu conteaza ce selectare faci pt ca se arunca totul de-a valma....la multi le-a trecut cheful ....
  gunoaiele noastre miros pentru ca omului nu i se spune clar ca nu se arunca la gunoi nici un recipient nespalat , tot ce e organic ar trebui colectat separat iar restul gunoiului , ca e sticla , hartie , ambalaje , se cere o selectare clara inainte de a le pune in punga , desigur , curate ...s-ar putea ...dar nu exista suficienta vointa de nici o parte
  0
  0
  Raportează
 • postat de Cetatean
  Marți, 25 Iunie 2019 15:06
  84.117.41.***
  Scoateti trantorii din birouri, din racoarea aerului conditionat
  si pe teren cu ei. Verificati la locuinta fiecarui declarant cati membri de familie sunt
  si cati au declarat pt taxa de habitat. Daca au mintit la puscarie cu ei
  2
  6
  Raportează
 • postat de ceatean
  Marți, 25 Iunie 2019 13:04
  136.255.148.***
  doar sa fie o gluma la ce apa avem si in ce mizerie traim. in rest depinde de noi cei care nu vrem sa ii concediem pe nesimtiti.
  0
  4
  Raportează
 • postat de Xman
  Marți, 25 Iunie 2019 11:59
  82.137.8.***
  Pentru ce sa se scumpeasca ??? In cartiere este jale ! Mizerie, nu strang gunoiul. Plus ca nu au masini preselectabile pentru cartoane si plastic
  0
  5
  Raportează
 • postat de Eu
  Marți, 25 Iunie 2019 11:25
  82.137.11.***
  Ca si comparatie, apa potabila si canalizarea sunt deja considerabil mai ieftine in Bucuresti decat in Galati:
  https://www.apanovabucuresti.ro/informatii-utile/despre-factur-tarife-i-plata-serviciilor/tarife/
  Ramane sa ne mutam toti in Bucuresti, ca e viata mult mai ieftina ca in Galati.
  0
  5
  Raportează
 • postat de CITY
  Marți, 25 Iunie 2019 10:32
  78.96.59.***
  Orasul se transforma incet, dar sigur, intr-o mlastina unde apa si gunoaiele vor transforma totul intr-un rai al tantarilor. Ecosal parca a intrat in vacanta. Strazile arata groaznic de mizerabile. De Apa-canal, ce sa mai vorbim. Aproape toate canalizarile dau pe afara cand ploua putin sau ,,fenteaza,, apa, fiind amplasate ori gresit ori la un nivel deasupra apei (baltile formandu-se langa ele).Si hai sa mai scumpim putin toate chestiile astea pentru ca.....PUTEM.....
  0
  24
  Raportează
 • postat de HAHAHA
  Marți, 25 Iunie 2019 10:27
  194.105.20.***
  INFLATIA musca cu coltii din otel-inox (ca sa vedeti ce imbunatatiri aduce guvernul PSD !!!)
  0
  14
  Raportează
 • postat de Iancu Jianul
  Marți, 25 Iunie 2019 09:06
  5.13.213.***
  Conform unui studiu efectuat personal, reflectat costurile utiltatilor , alimentele necesare din cosul lunar al unei persone, neefectuat de catre motoritati de cel putin 8 ANI... orice salariul minim NET sub runumeratie de 2500Ron, reprezionta efectuarea unor munci cu titlu partial gratuit... de asta populatia prefera state civilizate.... Daca puneem la socoteala functionarea si eficienta statului in sine si aserviciilor adiacente... ce sunt de toata jena si penalitatea judiciara nu morala.... aici ar trebui ca lucratorii de la stat cu salariile decente de peste 3000 ron NET fara sporuri, sefii, sefutii, tozpele, ratustele si alte animalute de companie bipede... cumetri, cuscrii si alte legaturi si dezlegaturi... votantii asistati... postacii lor... si regnul sapines din marea lor familie ce falimenteaza statul si isi insusesc munca celor cinstiti de manutza cu patronetii ce exprimau: daca nu-ti convine iti vor 100 locul... (acum le urez **** psd din inima!) sa sustina economia.... sunt oameni de valoare.... o comoara! Avea Nae Lazarescu o vorba legata de comori!
  1
  8
  Raportează
 • postat de costel
  Marți, 25 Iunie 2019 08:59
  109.166.134.***
  Inafara de economia capitalista si socialista,GALATIUL a inventat ECONOMIA CIRCULARA !!!!
  0
  11
  Raportează
 • postat de ICTosca
  Marți, 25 Iunie 2019 08:01
  188.24.255.***
  ...Sunteti mai rai decat fanariotii, voi astia colorati in rosu si mandri nevoie mare ca sunteti romani ( asa, de ochii lumii, pentru ca in realitate, mai mult prin occident va faceti veacul...si conturile bancare ) Platim taxe si impozite de parca am trai in Las Vegas....Si poate ca intr-adevar traim in "orasul pacatului", pentru ca unii, cu carti masluite sunt abonati la castig constant, in detrimentul "vesnicilor pierzatori" al carui rost pe lume este doar imbogarirea escrocilor dechizati in politicieni si asa zisi "oameni de afaceri"....Mai ramane sa impozitati si aerul pe care-l respiram.... Ferice de cei ce au parasit si inca vor parasi republica feudala Romania,
  0
  14
  Raportează
 • postat de Ion
  Marți, 25 Iunie 2019 06:45
  5.13.129.***
  Daca s-ar mai face niste restructurari la numarul de salariati, nu ar mai fi nevoie de scumpiri, dar cresterile salariale + excesul de personal, duc la scumpiri. Dar cine sa dea afara pe lipitorii de afise din sistemul bugetar?!
  0
  18
  Raportează
 • postat de IC
  Marți, 25 Iunie 2019 04:25
  5.13.166.***
  Galatiul are numai 180686 locuitori ? Diferenta de la 180686 ,la 174.707 locuitori platitori ai taxe de habitat (5979) sa fie revolutionari scutiti de taxe si impozite iar daca-i asa ,mama ,ce batalii s-au dat la Galati acum aproape 30 de ani ?Canalizare se scumpeste cu 19% pentru acoperirea costului energiei electrice necesara pomparii apelor menajere impotriva naturii , din vale-n deal ? Sa plateasca aceia care au aprobat amplasamentul statiei de epurare aiurea , nici cerinta de a avea descarcarea amonte de captarea apei nu mai este indeplinita ,captarea de la uzina veche fiind scoasa din functiune .La braila cat o fi costand energia electrica pentru canalizare ,statia lor fiind amplasata in aval de oras ,pe Dunare ,lucru absolut normal.Sa se faca publica repartizarea profitului ,inregistrat de Apa Canal .in ultimii trei ani si ce pondere au masurile de scadere a costurilor ,luate de administratie si CA ?Care o fi cresterea de productivitate ,dar statul de plata si salariile , ar fi foarte interesant de stiut ?Cine verifica si tareaza apometrele ,cine le citeste , nu cumva Apa Canal "centreaza' si tot ea "da cu capul " intr-un monopol Made in comunism ?
  0
  15
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.