Evaluaţi acest articol
(25 voturi)
4 comentarii

Asociaţia Alianța Pentru Galați supune atenției Consiliului Local o inițiativă prin care solicită ca o stradă din municipiul Galați să poarte numele lui Nicolae Gheorghe Caranfil. Demersul are drept scop aducerea în atenția gălățenilor a unei personalități ascunsă nedrept într-un con de umbră.

Nicolae Gh. Caranfil s-a născut la 28 noiembrie 1893, la Galaţi,  într-o familie respectabilă şi a murit în 22 aprilie 1978, la New York. A fost elev al prestigiosului liceu ”Vasile Alecsandri”, pe care l-a absolvit în 1911. Şi-a continuat studiile în străinătate, la École de Génie Civil, în Belgia, unde obține diploma de inginer civil. Revine în țară, atras de ideea de electrificare, domeniu prioritar pe atunci și se ocupă de electrotehnică, în cadrul societății ”Energia”. În timpul războiului de întregire, gălățeanul Caranfil este numit șef al biroului tehnic al Comisiei militare de armament din Franța, Anglia și Italia. Consacrarea activității sale profesionale va avea loc în 1930, când devine directorul general al Societății Generale de Gaz și Electricitate din București și membru în Consiliul de Administrație al societății ”Trei Inele”, oțelăriile Krupp, din București. Calitatea de specialist în ingineria civilă îl va recomanda ca Ministru al Aerului și Marinei între 1936-1937 şi după 1940 ca administrator delegat la Societatea de Telefoane și vicepreședinte la ”Casa Engleză”. La 23 mai 1940 devine membru corespondent al Academiei Române, iar în anul 1944 pleacă la Londra la o conferință a transporturilor. Din analiza arhivelor CNSAS aflăm că înființează la Paris ”Comitetul de Asistență al Românilor” (CAROMAN), fiind și membru al Consiliului Eparhial al Bisericii Ortodoxe din Paris. Datorită activității intense în dosarul securității apare cu titlul de ”conducător al rezistenței române din Paris”, prin plasarea mai multor români la fabricile Renault și Citroen. La 17 iulie 1947 va trimite, alături de alți semnatari, o scrisoare-apel generalului Marshall, prin care atrăgea atenția asupra arestărilor abuzive din România, cu precădere ale membrilor național-țărăniști. În preajma Conferinței de la Geneva din 1955 a adresat apeluri către șefii statelor occidentale, în care cerea ”restaurarea principiilor umanității” în statele ocupate de sovietici.

Nicolae Caranfil rămâne pentru gălățeni, din păcate, un cvasi-anonim. Cu dorința de a remedia acest prejudiciu moral adus patrimoniului spiritual local, Asociația Alianța Pentru Galați supune atenției Consiliului Local o inițiativă prin care solicită ca o stradă a Municipiului Galați să poarte numele ilustrei personalități. Se contează pe sprijinul consilierului local, prof. univ. Ion Cordoneanu, decanul Facultății de Istorie, Filosofie și Teologie a Universității „Dunărea de Jos” din Galați, care este un promotor al istoriei şi spiritualităţii Galaţiului în Consiliul Local al municipiului Galați. De asemenea, există convingerea că demersul asociaţiei va găsi rezonanță atât în forul legislativ, cât și în spiritul edililor locali, primarul Ionuț Pucheanu și cei doi viceprimari.

 

 

Citit 3168 ori Ultima modificare Marți, 25 Iunie 2019 17:52

4 comentarii

 • postat de Fg Miercuri, 26 Iunie 2019 12:15 90.187.56.*** Link la comentariu
  0
  6

  Conținut valoros și bine documentat. Este de apreciat efortul. Mulțumim domnului Emilian Tilibașa pentru distribuirea acestui articol și pentru pasiunea fata de valorile românești!

  Raportează
 • postat de Alicante Miercuri, 26 Iunie 2019 06:19 5.13.242.*** Link la comentariu
  0
  6

  O inițiativă lăudabilă care ar trebui promovată de CL Galați!

  Raportează
 • postat de Andra Marți, 25 Iunie 2019 21:04 89.137.228.*** Link la comentariu
  0
  8

  Nicolae Gheorghe Caranfil a fost un personaj marcant prin intreaga sa activitate. Salut aceasta Initiativa, din memoria multor galateni s-au sters multe personalitati care merita sa fie omagiate cum se cuvine in localitatea natala. Istoria este unul din cei trei piloni care tin o natiune, in extensie astfel de articole pline de istorie locala ar trebui sa readuca galatenilor, farmecul Galatiului de altadata, mai ales intr-o astfel de perioada in care acest oras sufera un declin vizibil.

  Raportează
 • postat de Lucian Traian Dimitrievici Marți, 25 Iunie 2019 19:58 5.13.224.*** Link la comentariu
  0
  8

  Foarte documentat articolul dumneavoastra si interesant pe deasupra...tineti-o tot asa, cu articolele, ma refer...

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.