Un consilier local se gândeşte la confortul gălăţenilor. Am putea avea mai multe autobuze în timpul verii
Foto: Bogdan Codrescu

Un consilier local se gândeşte la confortul gălăţenilor. Am putea avea mai multe autobuze în timpul verii
Evaluaţi acest articol
(11 voturi)

În vreme ce gălăţenii fierb de nervi în staţii, aşteptând autobuze care nu vin la timp sau nu mai vin deloc, sau fierb în căldura sufocantă a mijloacelor de transport fără climatizare, aleşii locali tocmai au aprobat indicatorii de performanţă financiari şi nefinanciari pentru consiliul de administraţie al companiei Transurb. La finalul şedinţei, consilierul local ALDE Cătălin Popa a propus ca societatea să revină la programul normal de transport, renunţând la cel din perioada verii, pentru a le oferi gălăţenilor măcar micul confort de a nu mai călători înghesuiţi.

"După ce că avem cele mai murdare autobuze - adevărate focare de infecţie - încât cred că igienizate nu au fost niciodată, programul de circulaţie nu e respectat. Biletul e numai cu două călătorii. Dacă am întrebat şoferul sau doamnele de la cabina de bilete de program mi s-a răspuns că nu se ştie. În cazul ăsta care ar fi soluţia de a ajunge fără întârziere la serviciu?", este unul dintre multiplele semnale de nemulţumire primite la redacţie în ultima perioadă. Un mesaj care putea fi ataşat indicatorilor de performanţă pe care consilierii locali i-au aprobat la şedinţa de miercuri.

Cum se măsoară performanţa la Transurb

"Indicatorii cheie de performanţă pentru Consiliul de Administraţie al SC Transurb" au în vedere: procentul costurilor cu forţa de muncă, nivelul datoriei restante pe care întreprinderea publică o are în prezent, lichiditatea generală, reducerea pierderilor, productivitatea activelor, gestiunea eficientă a întreprinderii publice, dar şi stabilirea şi respectarea politicilor de transparenţă şi comunicare. Din păcate, membrii CA nu sunt taxaţi pentru performanţa mijloacelor de transport, însă pentru mandatul 2018-2022 nu vor primi acel bonus financiar - "componenta variabilă" - pentru îndeplinirea criteriilor stabilite de aleşi.

Propunere-surpriză

La finalul şedinţei, la punctul "Diverse", consilierul local ALDE Cătălin Popa (coleg de partid cu managerul Transurb), a venit cu o propunere neaşteptată: renunţarea la programul de vară de transport. "Pentru un program normal de transport sunt necesare 106 capacităţi de transport, adică 88 de autobuze şi 18 troleibuze. Pentru un program redus de transport sunt necesare 90 de capacităţi de transport: 78 de autobuze şi 12 troleibuze. Întrucât acest program redus a fost aprobat în anul 2018, vă rugăm să ţineţi cont de următoarele aspecte pentru anul 2019: temperaturile ridicate din municipiul Galaţi pe perioada verii şi faptul că autobuzele nu sunt dotate cu instalaţie de aer condiţionat sau alt sistem de răcorire îngreunează calitatea transportului public pentru cetăţenii care îl utilizează. Motiv pentru care o frecvenţă mai ridicată a autobuzelor ar compensa într-o mare măsură acest deficit. Autobuzele nu ar mai fi încărcate la capacitate maximă nici la orele de vârf, acest lucru creând un minim confort călătorilor în zilele caniculare", a explicat consilierul.

Politicianul a precizat că parcul Transurb cuprinde un număr de 17 troleibuze Solaris, dotate cu instalaţie de aer condiţionat, motiv pentru care acestea ar trebui utilizate la capacitate maximă pe perioada verii: "ele fiind de foarte multe ori aşteptate de cetăţeni în staţii, în detrimentul unui autobuz care este deja sosit şi care parcurge acelaşi traseu".

Consilierul afirmă că, în urma observaţiilor ultimelor luni, a constatat că pe traseele 11 şi 18 "este un flux de călători superior estimărilor făcute de noi în vederea asigurării necesarului de mijloacelor de transport în condiţiile de normalitate. Ca urmare a celor prezentate, vă propun ca, pentru perioada verii, societatea Transurb să aplice programul normal de transport, în vederea asigurării unui confort suplimentar cetăţenilor municipiului Galaţi", a spus Cătălin Popa.

Doar o reacţie

Singurul care a reacţionat la propunerea consilierului ALDE a fost liberalul Onuţ Atanasiu, care a intervenit întrebând dacă propunerea nu ar trebui susţinută de un vot: "Cum propuneţi modificarea, ca proiect de hotărâre pentru şedinţa următoare?". "Da, un proiect de hotărâre şi, dacă se poate, nu neapărat pentru şedinţa următoare, puţin mai repede, pentru că timpul trece, la fel şi vara", a răspuns Cătălin Popa.

Rămâne de văzut dacă intervenţia ALDE se va materializa într-o hotărâre votată şi transpusă în realitate sau va rămâne doar o declaraţie consemnată în procesul verbal al şedinţei.

 

Citit 5158 ori Ultima modificare Sâmbătă, 06 Iulie 2019 01:02