Afacerile cu terenuri, blocate de consilierii opoziţiei. Nimic nu se vinde, nimic nu se concesionează!

Afacerile cu terenuri, blocate de consilierii opoziţiei. Nimic nu se vinde, nimic nu se concesionează!
Evaluaţi acest articol
(16 voturi)

Vânzarea a două terenuri, concesionarea prin licitaţie a altor trei şi dezmembrarea a trei suprafeţe au fost respinse prin votul aleşilor locali PNL, PMP şi a consilierei independente. Primarul Ionuţ Pucheanu a încercat să afle motivul împotrivirii, dar totul a degenerat în scandal.

Pentru ca vânzarea, concesionarea sau dezmembrarea unui teren să fie aprobată, este nevoie de votul favorabil a cel puţin două treimi din votul consilierilor local în funcţie, deci de minimum 18. De o bună bucată de vreme, acest cvorum necesar deciziilor patrimoniale nu mai este întrunit, vânzările, concesionările sau dezmembrările terenurilor proprietatea privată a municipiului fiind respinse, deoarece consilierii locali PNL, PMP şi independenta Simona Vreme votează împotrivă ori se abţin. Situaţia a degenerat în scandal la ultima şedinţă a Consiliului Local.

Pledoaria viceprimarului Enache

Chiar înainte de a fi supus votului primul proiect de hotărâre cu caracter patrimonial, viceprimarul PSD Sorin Enache a luat cuvântul: "Urmează o serie de cinci proiecte de hotărâre care au ca obiect solicitarea unor persoane fizice sau juridice de a cumpăra sau concesiona terenuri. Impactul financiar la bugetul local al acestor hotărâri este de aproape 600.000 de lei numai pentru anul acesta, la care se adaugă taxe şi impozite pentru anii care urmează. Sunt bani cu care se pot face multe investiţii sau reparaţii. În ultimii trei ani s-au respins foarte uşor aceste proiecte, pe motive pe care eu nu le înţeleg. Dacă sunt motive politice, ţin să spun că nu vă opuneţi unui proiect al domnului primar Pucheanu, ci respingeţi dreptul unor cetăţeni de a demara nişte proiecte de viitor, cetăţeni care şi-au pus speranţa că îi vom putea ajuta să investească şi să înfiinţeze locuri de muncă", a explicat Enache.

După un schimb de replici ironice sau electorale, prima vânzare a fost respinsă, primind doar 15 voturi favorabile, din partea PSD, UNPR şi ALDE.

"Care e logica votului împotrivă?"

A fost întrebarea adresată aleşilor de primarul Ionuţ Pucheanu: "Îmi explică şi mie cineva care e logica votului împotrivă? Am înţeles, este singura armă pe care în momentul de faţă aşa-zisa opoziţie o are: acest cvorum de două treimi. Şi vă jucaţi cu ea. Nu am nici un interes. Bugetul Primăriei va supravieţui extraordinar de bine şi fără aceste vânzări, întrebarea mea e care e logica pentru care privaţi nişte oameni de cumpărarea unor terenuri. Dăţile trecute aţi refuzat şi vânzarea a cinci-zece metri. Care e logica, în afară de un afront politic să pară că aveţi un cuvânt de spus aici, la masa celor 27".

Replici tăioase

"Care este logica pentru care nici un proiect depus de către aşa-zisa opoziţie nu se regăseşte pe masa tuturor aleşilor locali spre a fi supus dezbateri în plen. De ce niciuna dintre iniţiativele PNL, ale independentei Vreme şi ale doamnelor de la PMP nu se regăsesc pe masă?!", a răspuns consiliera Simona Vreme.

Spiritele s-au aprins, şi, după o serie de replici tăioase, primarul a conchis: "Deci dumneavoastră refuzaţi posibilitatea unor oameni de a avea o proprietate pe raza municipiului Galaţi dintr-un afront şi o frustrare personală pentru că ale dumneavoastră propuneri nu au intrat în Consiliu".

În viziunea edilului şef, menţinerea acestor terenuri în proprietatea municipiului Galaţi, la fel ca multe alte proprietăţi, este "găunoasă" pentru bugetul local şi dezvoltarea locală: "Pe aceste terenuri putem lua, în cel mai bun caz, o redevenţă în urma unei concesionări sau o chirie în urma închirierii, cuantum care nu este nici pe departe îndestulător dacă am lua de două ori bani: o dată din vânzare, şi ulterior, în fiecare an, din taxe şi impozite. Cel care cumpără terenul ar putea să-şi edifice pe el o construcţie, care va duce la noi taxe şi impozite locale. Dumneavoastră, marea majoritate a celor care votaţi împotrivă, sunteţi de sorginte liberală, unde proprietatea privată este cea mai preţuită. Să mă ierte Dumnezeu, dar nu vă înţeleg!", a spus primarul.

Explicaţiile opoziţiei

"Nu suntem împotriva oamenilor, ci împotriva modului în care vreţi să cheltuiţi şi aceşti bani, care ar trebui să facă oraşul să arate măcar cum arăta acum o sută de ani!", a replicat liberalul Onuţ Atanasiu.

"Nimeni nu este împotriva vânzărilor din punctul moral, numai că noi nu am regăsit niciodată aceşti bani în investiţii. Recunoaşteţi - de fiecare dată, prin aceste vânzări nu facem nimic altceva decât să acoperim nişte găuri. Găurile salariale de anul acesta. Dacă îmi spuneţi cu banii de la un singur teren ce investiţie s-a făcut atunci eu mă înclin în faţa dvs", a spus şi consiliera PMP Oana Iurescu.

Promisiune

"Vă promit că până la sfârşitul anului şi până la sfârşitul acestui mandat, indiferent cine şi ce îşi va dori, nu voi mai veni în faţa dvs cu vreo vânzare de terenuri. Şi am să vă demonstrez că bugetul Galaţiului, indiferent de creşteri salariale, de investiţii noi, poate supravieţui extraordinar de bine şi fără aceste vânzări! Doar ca să vă arăt că vă duceţi pe o pistă strict politică: demagogie şi nimic mai mult!", a conchis primarul Ionuţ Pucheanu.

Proiecte patrimoniale respinse

La şedinţa de miercuri au fost respinse vânzarea cu 51,16 euro/mp fără TVA a terenului de 2.197 mp situat pe strada Garofiţei, Nr. 8, Lot 2, şi vânzarea în indiviziune a terenului de 8,55 mp, intravilan, de pe strada Brăilei nr. 252, bloc G3, scara 1, parter, cu preţul de 177 euro/mp fără TVA. Ulterior, au picat la vot şi restul proiectelor patrimoniale: concesionarea prin licitaţie publică a terenului de 207 mp situat pe strada Mioriței nr. 45, unde preţul de pornire era de 36,54 lei/mp/an fără TVA, concesionarea prin licitaţie publică a terenului de 346 mp de pe strada Spaniolă nr. 2, licitaţie care ar fi plecat de la 15,03 lei/mp/an fără TVA, şi concesionarea prin licitaţie publică a terenului de 560 mp de pe strada Tecuci nr. 159, unde preţul de pornire era de la 28,36 lei/mp/an fără TVA. Nu au fost votate nici dezmembrarea în două loturi a terenului de 9.975 mp de pe bdul Marea Unire nr. 1, dezmembrarea în două loturi a terenului de 1.560 mp de pe strada Gheorghe Doja nr. 2, aferent bloc 5A, şi nici dezmembrarea în două loturi a terenului de 182 mp situat pe strada Brăilei nr. 157A, aferent blocurilor A6-A7.

Citit 5582 ori Ultima modificare Sâmbătă, 06 Iulie 2019 00:54

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.