Parcul de la Turnul TV, reinventat de studenţii la Arhitectură (FOTO)

Parcul de la Turnul TV, reinventat de studenţii la Arhitectură (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(9 voturi)

Degradat, îmbătrânit şi neglijat, Parcul de la Turnul de Televiziune s-a transformat, cel puţin pe hârtie, într-un spaţiu unic, surprinzător şi fascinant, graţie studenţilor Universităţii de Arhitectură şi Urbanism "Ion Mincu" București. Aceştia şi-au dat frâu liber imaginaţiei, realizând proiecte de modernizare, pe care, până la finele săptămânii, le puteţi vedea expuse în holul de la primul etaj al sediului Primăriei municipiului Galaţi.

Platforme suspendate deasupra falezei care să formeze un punct de belvedere către Dunăre, jocuri şi oglinzi de apă, cinema în aer liber, amfiteatru cu scenă, spaţii senzoriale, jocuri de culori, locuri de joacă reinventate, o seră de portocali, un canal care să străbată întregul parc sunt doar câteva dintre ideile cu care au surprins tinerii arhitecţi care au încercat să transforme parcul de la Turnul Tv într-o grădină urbană. Din proiectele lor nu lipsesc propuneri de amenajare de foişoare, pavilioane, zone de fitness, de sport, skatepark, zone dedicate animalelor de companie, zone de relaxare şi yoga.

Pe toate acestea şi încă multe alte propuneri le puteţi admira pe panourile şi machetele expuse în holul Primăriei Galaţi. Vernisajul acestei expoziţii inedite a avut loc ieri, în prezenţa viceprimarului PSD Sorin Enache şi a arhitectului-şef al municipiului Galaţi, Dragoş Buhociu.

"Sperăm să devină obişnuinţă ca aceste proiecte de şcoală să fie făcute pe terenuri de la Galaţi", a spus arhitectul-şef, înainte de a le da cuvântul studenţilor. Împărţiţi în echipe de câte doi-trei, zece viitori arhitecţi şi peisagişti au realizat cinci proiecte pe cât de interesante pe atât de îndrăzneţe.

"A fost o provocare pentru ei, pentru că, în momentul de faţă, o colaborare cu o administraţie publică înseamnă o experienţă benefică atât pentru ei, cât şi pentru Primărie. Au studiat amplasamentul cu foarte mare atenţie, contextul oraşului, avantajul Dunării, iar proiectele realizate abundă în idei foarte interesante", a declarat conf. univ. dr. arh. Cristina Enache, coordonatoarea echipei de îndrumare, formată din cadre didactice.

Prezentarea fiecărui proiect s-a încheiat cu aplauze, iar studenţii şi cadrele didactice au primit din partea Primăriei diplome şi câte un trofeu "Cer plutitor", operă a regretatului Sergiu Dumitrescu". "Mi-aş dori ca pe aceşti tineri să-i regăsim peste câţiva ani în cabinete de arhitecţi, poate chiar la Primărie, şi cu creativitatea lor să schimbe faţa oraşului", a spus viceprimarul Sorin Enache.

Mai trebuie spus că în cadrul proiectului dedicat tinerilor arhitecți, demarat de Primăria municipiului Galați, a avut loc și o consultare a populației și a agenților economici din zonă, precum și a ONG-urilor privind zona parcului. Care, deocamdată, rămâne la fel de trist, degradat şi bătrân cum îl ştiţi.

Citit 4629 ori Ultima modificare Sâmbătă, 13 Iulie 2019 10:54

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.