Seră de plante tropicale la Grădina Botanică. Investiţie de aproape 15 milioane lei

Seră de plante tropicale la Grădina Botanică. Investiţie de aproape 15 milioane lei
Evaluaţi acest articol
(20 voturi)

Abandonat la sfârşitul anilor ’90, scheletul metalic deprimant din curtea Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii se va transforma, anul viitor, într-o seră modernă cu plante tropicale şi exotice. Spaţiile vor putea fi folosite şi pentru realizarea unor activităţi didactice sau de cercetare.

Consiliul Judeţean Galaţi a finalizat procedurile de achiziţie publică pentru proiectul serei de plante tropicale de la Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii „Răsvan Angheluţă”. Licitaţia a fost câştigată de Asocierea Ideal Windows SRL & Ark Management Concept SRL & Structi Punct SRL iar valoarea contractului de proiectare şi execuţie a lucrărilor este de 11.020.541 de lei, din care 285.125 de lei reprezintă partea de proiectare.

„Mă bucur că am reuşit să finalizăm achiziţia publică, astfel încât să putem demara cât mai repede lucrările de transformare a scheletului metalic inestetic din curtea Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii într-o seră modernă cu plante tropicale. Vom consolida scheletul metalic existent, vom monta geamuri speciale pentru sere, vom amenaja un spaţiu pentru expoziţii temporare şi vom instala sisteme de climatizare, încălzire şi irigaţii. Astfel, anul viitor, gălăţenii vor putea admira la ei în oraş arbori de cafea, palmieri, cocotieri, liane sau diverse specii de cactuşi”, a declarat Costel Fotea, preşedintele Consiliului Judeţean Galaţi.

Lucrările la scheletul metalic din curtea Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii au început în 1997 şi au fost abandonate doi ani mai tarziu. Conform reprezentanţilor CJ, contractul semnat ieri prevede 30 de zile pentru proiectare de la emiterea ordinului de începere a activităţii de proiectare şi 10 luni pentru realizarea lucrării de la emiterea ordinului de începere a lucrării. Investiţia este realizată din bugetul propriu al Consiliului Judeţean Galaţi. Valoarea totală a investiţiei este de 14,8 milioane lei, sumă care include contractul de proiectare şi execuţie a lucrărilor şi achiziţionarea plantelor exotice.

Sera de plante tropicale va avea o suprafaţă de aproximativ 1.500 de metri pătraţi, iar spaţiul pentru expozitii temporare tematice va fi de 500 mp. Palmariumul (sera de palmieri) va avea o înălţime de 22 de metri. Spaţiile vor putea fi folosite şi pentru realizarea unor activităţi didactice sau de cercetare. În noua seră vor fi transferate şi cele aproximativ 300 de specii (circa 2.500 de plante) din sera existentă.

Citit 3580 ori Ultima modificare Luni, 15 Iulie 2019 00:04

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.