Evaluaţi acest articol
(20 voturi)
3 comentarii

Abandonat la sfârşitul anilor ’90, scheletul metalic deprimant din curtea Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii se va transforma, anul viitor, într-o seră modernă cu plante tropicale şi exotice. Spaţiile vor putea fi folosite şi pentru realizarea unor activităţi didactice sau de cercetare.

Consiliul Judeţean Galaţi a finalizat procedurile de achiziţie publică pentru proiectul serei de plante tropicale de la Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii „Răsvan Angheluţă”. Licitaţia a fost câştigată de Asocierea Ideal Windows SRL & Ark Management Concept SRL & Structi Punct SRL iar valoarea contractului de proiectare şi execuţie a lucrărilor este de 11.020.541 de lei, din care 285.125 de lei reprezintă partea de proiectare.

„Mă bucur că am reuşit să finalizăm achiziţia publică, astfel încât să putem demara cât mai repede lucrările de transformare a scheletului metalic inestetic din curtea Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii într-o seră modernă cu plante tropicale. Vom consolida scheletul metalic existent, vom monta geamuri speciale pentru sere, vom amenaja un spaţiu pentru expoziţii temporare şi vom instala sisteme de climatizare, încălzire şi irigaţii. Astfel, anul viitor, gălăţenii vor putea admira la ei în oraş arbori de cafea, palmieri, cocotieri, liane sau diverse specii de cactuşi”, a declarat Costel Fotea, preşedintele Consiliului Judeţean Galaţi.

Lucrările la scheletul metalic din curtea Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii au început în 1997 şi au fost abandonate doi ani mai tarziu. Conform reprezentanţilor CJ, contractul semnat ieri prevede 30 de zile pentru proiectare de la emiterea ordinului de începere a activităţii de proiectare şi 10 luni pentru realizarea lucrării de la emiterea ordinului de începere a lucrării. Investiţia este realizată din bugetul propriu al Consiliului Judeţean Galaţi. Valoarea totală a investiţiei este de 14,8 milioane lei, sumă care include contractul de proiectare şi execuţie a lucrărilor şi achiziţionarea plantelor exotice.

Sera de plante tropicale va avea o suprafaţă de aproximativ 1.500 de metri pătraţi, iar spaţiul pentru expozitii temporare tematice va fi de 500 mp. Palmariumul (sera de palmieri) va avea o înălţime de 22 de metri. Spaţiile vor putea fi folosite şi pentru realizarea unor activităţi didactice sau de cercetare. În noua seră vor fi transferate şi cele aproximativ 300 de specii (circa 2.500 de plante) din sera existentă.

Citit 2678 ori Ultima modificare Luni, 15 Iulie 2019 00:04

3 comentarii

 • postat de Emil Luni, 15 Iulie 2019 12:51 5.2.208.*** Link la comentariu
  0
  1

  Si nu uitaţi marmotele care să împacheteze ciocolata!

  Raportează
 • postat de tropical Duminică, 14 Iulie 2019 23:07 89.136.231.*** Link la comentariu
  2
  2

  Sa aduceti si mimoze , bananieri, lamai, portocali si nu doar palmieri.

  Mimosa pudica (mimoza) este o specie de plante tropicale din ordinul Fabales, familia Fabaceae, subfamilia "Mimosoideae". Mimoza crește sub formă de tufe, are o tulpină lemnoasă și frunzele lenticulare se prind perechi. Caracteristic plantei este reflexul de apărare: la atingerea plantei, scăderea temperaturii sau lipsei de lumină frunzele se restrâng. De aici provine zicala "sensibil ca o mimoză" sau în limba engleză "Touch-mee-not" (Nu mă atinge). Mimosa pudica provine din America de Sud. Ea trăiește atât în păduri cât și cultivată în grădinile din Europa. Pentru prima oară semințe de mimoză au fost aduse în Europa de botanistul englez Joseph Banks. sursa wikipedia

  Raportează
 • postat de Dinu Sâmbătă, 13 Iulie 2019 15:12 92.12.98.*** Link la comentariu
  0
  4

  Tot sa aud stiri din astea sper sa aibă
  Si finalizare asa cum spun autoritățile .O ideie buna .

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.