Modificări din mers privind creditele şi autobuzele

Modificări din mers privind creditele şi autobuzele
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

Doar 17 aleşi din 27 au fost prezenţi ieri la şedinţa extraordinară a Consiliului Local în care au fost modificate două hotărâri privind cele două credite în valoare de câte 100.000.000 de lei fiecare, contractate de Primăria Galaţi, şi au fost votate studiul de oportunitate şi costurile celor 40 de autobuze noi, Euro 6, care din decembrie anul acesta ar trebui să fie la dispoziţia gălăţenilor.

Aşa cum aţi putut afla deja din ziarul „Viaţa liberă”, hotărârea Consiliului Local privind contractarea unui nou credit în valoare de 100.000.000 de lei, necesar în principal pentru achiziţia de autobuze noi, a suferit, la nici măcar o lună de la adoptare, o modificare. La primul obiectiv finanţat din acest nou împrumut, în locul recapitalizării Transurb cu suma de 26.246.000 de lei, bani necesari pentru achiziţia a 40 autobuze Euro 6 Diesel, în proiectul votat este prevăzută strict "Achiziţie 40 autobuze Euro 6 Diesel", cu aceeaşi valoare.

Decizia a fost adoptată cu 16 voturi „pentru”, fiind precedată de un proiect de hotărâre privind aprobarea "indicatorilor tehnico-economici şi a studiului de oportunitate pentru achiziţionarea a 40 autobuze noi, Euro 6", cu aceeaşi valoare de 26.246.000 de lei fără TVA.

Explicaţii

Oana Iurescu (PMP), singura reprezentantă a opoziţiei prezentă la şedinţa Consiliului Local, în condiţiile în care grupul PNL lipsea în întregime, a cerut explicaţii. Întrebarea ei a vizat respectarea termenelor de achiziţie a acestor autobuze pentru care Transurb a semnat deja contractul cu furnizorul.

„Contractul în sine nu se modifică câtuşi de puţin. Este un pas intermediar pe care ar fi trebuit să-l facem, şi anume votarea indicatorilor tehnico-economici. La şedinţele anterioare, am plecat de la premiza că avem deja studii de oportunitate pentru transportul în comun. Se pare că acum, când am mai făcut încă un pas în sensul acesta, e nevoie şi de un studiu de oportunitate strict legat de aceste autobuze şi de indicatorii pe care îi votăm astăzi. Este un document ce trebuie să existe”, a explicat primarul Ionuţ Pucheanu.

„Despre acest pas nu se ştia şi înainte sau acum a intervenit Comisia de Autorizare a Împrumuturilor Locale”, a insistat consiliera. „Dacă am ajuns să-l facem acum, cu siguranţă nu se ştia înainte, sau cel puţin nu am avut noi habar de existenţa lui. E logic faptul că, dacă ştiam, îl făceam la momentul respectiv”, a replicat edilul-şef.

Ultimul proiect de pe ordinea de zi a vizat modificarea contractului de credit aprobat în 2017, pentru un împrumut de 100.000.000 de lei de la CEC Bank. Modificarea a vizat prelungirea perioadei de tragere a banilor până la data de 31 decembrie 2019.

Citit 2535 ori Ultima modificare Marți, 13 August 2019 20:04

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.