Cât ne-a costat până acum modernizarea Patinoarului (FOTO)
Foto: Iulia Kelt

Cât ne-a costat până acum modernizarea Patinoarului (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(13 voturi)

Transformarea Patinoarului Artificial într-o sală polivalentă a fost unul dintre proiectele despre care s-a vorbit mult în mandatul fostului primar Marius Stan. Dar s-au cheltuit şi bani pentru expertize! O documentaţie de avizare a lucrărilor de intervenţii a fost realizată în mandatul primarului Ionuţ Pucheanu, în 2017, iar acum trebuie actualizată. Motivul? Includerea obiectivului în Programul naţional de construcţii de interes public sau social, în vederea finanţării de către Compania Naţională de Investiţii.

Până pe 9 septembrie, Primăria Galaţi aşteaptă ofertele din partea proiectanţilor interesaţi să actualizeze documentaţia de avizare a lucrărilor de intervenţii pentru obiectivul „Modernizare şi extindere Patinoar”, realizată în 2017. Valoarea estimată a contractului este de 50.000 de lei fără TVA, iar criteriul de atribuire este „preţul cel mai scăzut”. Despre modernizarea şi extinderea Patinoarului, construit în anul 1968, se vorbeşte încă din 2014, motiv pentru care vă prezentăm un scurt istoric al acestei investiţii necesare, dar încă nerealizate.

Promisiuni şi expertize

„Este un proiect ambiţios! În actualul Patinoar vrem să dezvoltăm o sală polivalentă, cu suprafeţe interschimbabile, şi pentru tenis de câmp, dar şi pentru disciplinele de echipă, rămânând în acelaşi timp şi patinoar. Practic, vrem ca împreună cu echipa de hochei, pe care o avem în prima ligă, să creăm puţină emulaţie în jurul Patinoarului, care să transforme acest proiect în realitate”, declara fostul primar Marius Stan în noiembrie 2014. Nu era prima dată, declaraţii similare fiind făcute şi ulterior. Potrivit unor date furnizate la solicitarea noastră în mandatul lui Marius Stan, s-au cheltuit şi bani. Astfel, a fost realizată „Expertizarea imobilului din strada George Coşbuc nr. 253 – Patinoar artificial pentru sala polivalentă”, de către SC Atu Consulting SRL, care a costat 36.850 de lei, dar s-a plătit, aceleiaşi firme, şi o etapă a doua a acestei expertize - 121.520 de lei. Nu-i exclus să mai fi fost contractate şi alte documentaţii, despre care să nu fi aflat noi.

Documentaţia din 2017

În ianuarie 2017, Primăria condusă de Ionuţ Pucheanu scotea la licitaţie un contract pentru servicii de proiectare "Modernizare şi extindere Patinoar", în vederea desfăşurării activităţilor sportive şi de agrement la nivel european. Potrivit caietului de sarcini, Primăria îşi dorea "amenajarea unei săli multifuncţionale în care pot fi organizate atât competiţii sportive, cât şi evenimente sociale precum concerte, fără a fi dezgheţată suprafaţa Patinoarului". Pe lângă un patinoar deschis permanent publicului, autorităţile îşi mai doreau funcţiuni complementare, precum o sală de sport, un centru fitness, un perete de escaladă, comerţ specific sportiv şi alimentaţie publică (restaurant, cafenea), dar şi facilităţi VIP. De asemenea, se mai propuneau mărirea capacităţii obiectivului prin suplimentarea cu tribune de tip retractabil, astfel încât sala să poată fi utilizată pentru următoarele tipuri de competiţii: hochei, patinaj artistic, baschet, box, dans sportiv şi arte marţiale - nivel naţional, european şi internaţional, volei - nivel european, handbal - nivel minim preliminarii europene, dar şi dotarea cu un sistem video box cu patru laturi ("tabela marcaj" amplasata central), sistem de sunet şi lumină corespunzătoare. Pe listă mai figurau înlocuirea acoperişului existent, amenajarea peisagistică a terenului din jur, a aleilor de acces, a gardului şi a tuturor subansamblelor, astfel încât Patinoarul să fie reprezentativ şi din punct de vedere arhitectural.

Licitaţia a fost câştigată de SC Techmedia Electronics SRL din Botoşani cu care municipalitatea a încheiat un contract în valoare de 79.730 de lei.

Actualizarea planurilor

Ieri, administraţia locală a scos pentru a doua oară la licitaţie actualizarea documentaţiei realizate în 2017. În caietul de sarcini se arată că „Patinoarul artificial Galaţi este proprietatea publică a municipiului, transmis în administrare Fundaţiei Sportul Gălăţean. De-a lungul timpului, baza sportivă s-a deteriorat sau prezintă disfuncţionalităţi, ceea ce împiedică desfăşurarea în bune condiţii a activităţii sportive. Aducerea la o stare de funcţionalitate în vederea susţinerii performanţei sportive impune o intervenţie în sensul modernizării şi extinderii acestuia. În acest sens s-a elaborat documentaţia de avizare a lucrărilor de intervenţii. Având în vedere valoarea estimată a lucrărilor de extindere şi modernizare, Primăria a solicitat Companiei Naţionale de Investiţii (CNI) includerea obiectivului în Programul naţional de construcţii de interes public sau social, în vederea finanţării. Pentru includerea în acest program, CNI a solicitat completarea documentaţiei, fapt care a impus actualizarea”, se arată în caietul de sarcini.

Cât ar fi costat şi ce se doreşte acum

Potrivit documentaţiei care va fi actualizată, şi ale cărei randări le puteţi admira în galeria foto, valoarea totală a investiţiei fusese estimată, în 2017 la 61,19 milioane de lei, iar durata ar fi fost de 24 de luni. Rămâne de văzut valoarea actualizată la care s-ar ridica investiţia acum. Asta, desigur, dacă se vor găsi proiectanţi interesaţi să o actualizeze pentru că prima licitaţie lansată în acest scop în luna august a eşuat în lipsa ofertanţilor. Şi, desigur, rămâne o necunoscută dacă şi când Patinoarul va trece de la faza documentaţiilor la etapa practică a extinderii şi modernizării.

Citit 5320 ori Ultima modificare Luni, 02 Septembrie 2019 22:56

4 comentarii

 • postat de Georgel
  Miercuri, 28 August 2019 00:26
  89.136.184.***
  Patinoarul, în variantă descoperit și cu o tribună pe o singură latură, a fost construit în anul 1969, nu anul 1968.

  Acoperișul, ventilația și instalația de încălzire, precum și realizarea celei de-a doua tribune, au fost realizate după un deceniu, în anul 1979.

  După 1989 s-a renunțat la racordul de alimentare cu amoniac din centrala frigorifică a Fabricii de Lapte (ICIL), odată cu colapsul acesteia, realizându-se o centrală frigorifică proprie și trecerea de pe amoniac pe freon.

  Istoricul patinoarului e mult mai complex și lista modernizărilor sale succesive e mult mai lungă și cu mult mai multe etape de investiții decât schițează sumar articolul de față.
  0
  3
  Raportează
 • postat de Conexcar
  Marți, 27 August 2019 12:47
  79.116.109.***
  M-am saturat de promisiuni...expertize...si rezultate:ZERO!!! As prefera sa nu se mai scrie despre.... proiecte, as prefera sa se faca!!! Galatiul arata jalnic din multe puncte de vedere, dar...teancul de priecte e foarte maaaaaaare!!! Domnule primar, aruncati o privire la orase precum Oradea, Cluj...si luati exemplu! Sunati-l pe d-l Boc ( n-am crezut ca-l voi da exemplu vreodata!) si intrebati-l cum face atatea lucruri bune pentru oras si cetateni, intr-un timp relativ scurt? Avem dovada ca, daca vrei, poti!
  0
  10
  Raportează
 • postat de Terente...din Galati
  Marți, 27 August 2019 09:13
  86.34.180.***
  Pt@Florin; am citit cu nesat comentariul. Aveti mare dreptate...
  Pe zi ce trece devine din ce in ce mai clar cat de stringenta a devenit indepartarea PSD de la Putere. Definitiv!
  2
  12
  Raportează
 • postat de Florin
  Marți, 27 August 2019 01:01
  208.114.152.***
  Mda! O mare păcăleală! Cu 61 de milioane de lei se pot construi 4 patinoare olimpice (vezi Telekom Arena) noi în fiecare colț al Galațiului care pot fi puse la dispozitia elevilor din școli și pot fi folosite și pentru alte discipline sportive. Canadienii au construit, într-un an - într-un cartier din Gatineau-Quebec, cu 30 milioane de dolari canadieni un complex cu 2 patinoare noi, 4 terenuri cu gazon sintetic de fotbal, escalada, cabinete de medicina sportiva si recuperare, zeci de locuri de parcare etc. Vă bateți joc de gălățeni! Că să nu mai vorbim că hocheiul juvenil gălățean l-ați aruncat la coșul de gunoi! Singurul antrenor care a dus Galațiul în zeci de turnee internaționale și a adus Charpathien Junior Hockey League la Galați a fost mazilit. Omul nu s-a aliniat politic și performanța Gladiatorilor deranja! În Canada marile companii plătesc angajaților zeci de mii de dolari pe abonamente pentru a vedea un spectacol sportiv iar VIP-urile își plătesc biletele! În Galați VIP-urile nu plătesc nici 10 lei pentru bilet intră cu invitație! Nu vedeți că echipa de seniori (CSM) se adună cu două săptămâni înainte de startul sezonului?! Nu vedeți ce persoane competente sunt numite în funcțiile de conducere ale sportului gălățean?! În trei decenii nu s-a pus o cărămidă cum trebuie la baza sportului gălățean! Jaf, bășcălie și bătaie de joc! Cei care au vrut să facă performanță au fost marginalizați, umiliți, amenințați! Și-au vândut tot și au plecat!
  2
  42
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.