Gălăţenii pot alege patru personalităţi pentru Parcul ”Eminescu”
Foto: Anca Melinte

Gălăţenii pot alege patru personalităţi pentru Parcul ”Eminescu”
Patru personalităţi ar putea avea bust în Parcul ”Eminescu”
Evaluaţi acest articol
(15 voturi)

Nu mai puţin de patru din 18 personalităţi ar putea avea un bust în Parcul "Mihai Eminescu". Gălăţenii vor decide, prin vot, cine va ocupa cele patru socluri construite deja în parc.

La inaugurarea Parcului Eminescu, primarul Ionuţ Pucheanu a anunţat demersul pe care l-a realizat în urmă cu două săptămâni: "Le-am cerut tuturor instituţiilor de cultură de pe raza judeţului Galaţi să vină cu propuneri pentru busturile ce urmează a fi dezvelite într-un viitor extrem de apropiat. Puteţi găsi pe pagina de Facebook a primarului Ionuţ Pucheanu un sondaj de opinie: 18 propuneri pe care le-am primit de la instituţiile de cultură şi vă rog să votaţi, pentru că parcul acesta are nevoie de câţiva oameni de valoare care au făcut cinste acestui oraş, care merită să fie prezentaţi şi să nu fie uitaţi".

Iată şi lista celor 18 personalităţi supuse votului: 1.Melchisedec Ştefănescu - episcop; 2.Dimitrie Cuclin - compozitor, filosof şi scriitor; 3.Elisa Leonida Zamfirescu - prima femeie inginer din Europa; 4.Iosif Ivanovici - compozitor; 5.Nina Cassian - poet, eseist, traducător; 6.Fani Tardini - actriţă; 7.Hortensia Papadat-Bengescu - scriitoare; 8.Smaranda Brăescu - prima femeie paraşutist din România; 9.Iordan Chimet - scriitor, traducător, profesor; 10.Mihail Kogălniceanu - om politic de orientare liberală, avocat, istoric și publicist român (reamplasarea bustului); 11.Alexandru D. Moruzzi - fost primar (refacerea bustului); 12.Eremia Grigorescu - general în Armata Română; 13.Ioan Simion Mărculescu - artist plastic şi scenograf; 14.Ioan Brezeanu - profesor  universitar, doctor în ştiinţe filologice, unul dintre întemeietorii învăţământului universitar gălăţean; 15.Benone Puşcă - profesor universitar, doctor, magistrat şi dramaturg; 16.Theodor Al. Munteanu - ziarist; 17.Camil Ressu - pictor; 18.Nicolae Oancea - poet.

Rămâne de văzut cine dintre aceştia va avea un bust în proaspăt modernizatul parc.

Citit 4379 ori Ultima modificare Sâmbătă, 14 Septembrie 2019 02:43

7 comentarii

 • postat de vasile carp
  Miercuri, 18 Septembrie 2019 06:28
  194.105.20.***
  in locul Haremului faceti Casa Casatoriilor...urat intr-un oras asa de mare mergem la un parter de bloc si oficiem un asa important eveniment pt inceputul fiecarei familii in stada pe margini de borduri….
  0
  9
  Raportează
 • postat de Georgel
  Sâmbătă, 14 Septembrie 2019 00:15
  89.136.184.***
  Obiectivul de patrimoniu, aici aflat în discuție, se numea în perioada precomunistă ”Parcul Municipal” pentru că, în perimetrul acestui parc, bustul lui Mihail Kogălniceanu fusese dezvelit cu 18 ani înaintea monumentului poetului național. Doar după ce autoritățile comuniste au decis eliminarea bustului Kogălniceanu a devenit posibilă adoptarea noii denumiri, fiind definitiv statornicită abia după 1980, când statuia lui Costache Negri a fost mutată pe locul actual, iar cea a poetului național a fost readusă înapoi din Grădina Publică.

  În consecință, dacă acum vor mai apare și alte statui în acest parc, se va schimba din nou denumirea acestuia?
  1
  8
  Raportează
 • postat de culi
  Vineri, 13 Septembrie 2019 18:32
  213.114.237.***
  darmati haremul
  0
  16
  Raportează
 • postat de PROF.DR.MIHAI MORARU
  Vineri, 13 Septembrie 2019 13:09
  5.13.209.***
  PENTRU CA subiectul abordat m-a facut sa-mi las treburile un pic,sa va spun si doua anecdote cu o tema adecvata problemei pusa in dezbatere....INTR-O vreme cand in BUCURESTI apareau statui ale unor necunoscuti ca ciupercile dupa ploaie,marele savant NICOLAE IORGA,in ciuda renumelui stralucit ,nu avea inca o statuie care sa-l reprezinte....INTR-O zi ,intalnindu-se cu un admirator ,acesta ,sincer mirat,il intreaba pe ilustrul savant cum isi explica faptul ca atati anonimi au cate o statuie ,unii si doua ,iar un om atat de valoros ca marele istoric nu are niciuna...IORGA,mucalit,ii raspunde omului ca este mai bine sa nu aiba statuie iar lumea sa se mire de ce nu are inca decat sa aiba statuie iar lumea sa se intrebe de ce are....CU VOIA DUMNEAVOASTRA ,inca o anecdota pe aceeasi tema a oportunitatii statuilor,mai ales in cazul personalitatilor in viata;CELEBRUL boxeur RAY SUGAR ROBINSON,UN FEL DE JOE LUIS AL CATEGORIEI SUPERMIJLOCII,intalnindu-se cu un admirator,afla de la acesta ca oamenii strang fonduri sa-i faca marelui sportiv o statuie in fata celebrei sali de competitii MADISON SQUARE GARDEN...BOXEURUL,AVAND SI UN SPIRIT ALESraspunde spontan ca ar fi foarte dispus ca pentru banii stransi prin colecte,vreo 2000000 dolari sa stea el insusi pe soclul statuii in curs de realizare!!!IN speranta ca v-am dispus putin,va spun SANATATE LA TOATA LUMEA SI SA NE AUZIM DE BINE !!!
  0
  10
  Raportează
 • postat de MIHAIL
  Vineri, 13 Septembrie 2019 12:53
  5.13.209.***
  CINE A CONCEPUT LISTA DE BAZA?PARE FACUTA PE GENUNCHI,LA COLT DE STRADA,INTRE DOUA CURSE ALE TRANSURB!!!GASIM PE POETUL OANCEA(???!!!) SI UN DRAMATURG LA FEL DE CELEBRU,DOMNUL PUSCA IAR NUME CA NAIA LEONARD, ,,PRINTUL ROMAN AL OPERETEI,,SAU VESTITUL PICTOR NICOLAE MANTU,LIPSESC...
  2
  7
  Raportează
 • postat de pe jos prin Galati
  Vineri, 13 Septembrie 2019 09:28
  193.230.156.***
  propun Eugen Durbaca peisagist apocaliptic, Nicolae Dumitru continuator, Pucheanu Ionut arheolog pe domeniul public.
  6
  29
  Raportează
 • postat de Misu
  Vineri, 13 Septembrie 2019 05:53
  5.13.254.***
  STIMABILI CONSILIERI VA ROG DIN SUFLET SA ALEGETI CELE 4 PERSONALITATI IN ORDINEA PROPUSA DE MINE DACA SE POATE ASTFEL~1 DAN NICA .2 PAUL VICTOR DOBRE .3 IONUT PECHEANU SI NU IN ULTIMUL RIND 4 EUGEEEEENNN DURUBACAAAAAA!!!VA MULTUMIM PT TOT CE N-ATI FACUT PT GALATENI IN CEI 30 DE ANI !!!
  6
  35
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.