Peste 550.000 euro pentru educaţie, sănătate şi cercetare. Parteneriat între judeţul Galaţi şi Regiunea Nouvelle-Aquitaine
Foto: Arhiva ”Viața liberă”

Peste 550.000 euro pentru educaţie, sănătate şi cercetare. Parteneriat între judeţul Galaţi şi Regiunea Nouvelle-Aquitaine
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

Parteneriatul dintre judeţul Galaţi şi Regiunea Nouvelle-Aquitaine, din Franţa, va intra din acest an într-o nouă etapă, cu o nouă Convenţie şi un Program cadru de cooperare ce-şi propune să aprofundeze relaţiile deja existente atât în domeniul administraţiei publice, cât şi al relaţiilor în domeniul serviciilor medicale, educaţiei şi cercetării.

În acest sens, în ultima şedinţă a CJ Galaţi a fost aprobat un nou Acord, precum şi planul de acţiuni pentru perioada 2019 – 2021, bugetul total al programului urmând să fie de 553.280 euro. Ca surse de finanţare, 30.000 euro vor fi asiguraţi de la bugetul propriu al CJ Galaţi, 176.800 euro de Consiliul Regional Nouvelle-Aquitaine, diferenţa urmând să fie asigurată de o serie de parteneri români şi francezi din cadrul programului de cooperare.

„Este unul dintre cele mai reuşite parteneriate pe care judeţul Galaţi le-a încheiat de-a lungul timpului. Colaborarea cu partenerii şi prietenii noştri din Regiunea Nouvelle-Aquitaine are deja o tradiţie de peste 18 ani, iar acum vom prelungi această colaborare pe o perioadă de încă trei ani. Ca repere principale, partenerii noştri francezi s-au implicat şi se implică foarte mult în susţinerea Facultăţii de Medică şi formarea cadrelor medicale, atât la nivel universitar, cât şi în al unor unităţi medicale gălăţene. De asemenea, partenerii francezi au o experienţă deosebită în domeniul persoanelor cu nevoi speciale şi ne vor sprijini, de exemplu, în dezvoltarea activităţii Centrului pentru Copii cu Autism. Nu în ultimul rând, am avut şi vom avea în continuare burse de studii prin programul Erasmus, dar şi schimburi de experienţă între elevi, inclusiv prin participarea unor tineri talentaţi din Galaţi la o serie de festivaluri sau acţiuni culturale din Aquitaine”, ne-a declarat preşedintele CJ Galaţi, Costel Fotea.

Alte direcţii de parteneriat dintre judeţul Galaţi şi Regiunea Nouvelle-Aquitaine vor viza colaborarea în cadrul unor programe de cercetare, precum cele din domeniul medical, al acvaculturii sau sectorul agro-alimentar.

În cursul anului 2018, îndelungata colaborare între judeţul Galaţi şi Nouvelle-Aquitaine a fost marcată, în cadrul unei festivităţi speciale, prin acordarea de către CJ Galaţi unei „Diplome de Excelenţă” Consiliului Regional francez, precum şi prin acordarea a două titluri de „Cetăţean de Onoare al judeţului Galaţi” preşedintelui Consiliului Regional Nouvelle-Aquitaine, dl Alain Russet, respectiv profesorului Dominique Dallay.

Citit 5637 ori Ultima modificare Marți, 17 Septembrie 2019 10:43

1 comentariu

 • postat de Vasile
  Marți, 17 Septembrie 2019 12:19
  188.24.214.***
  Cu siguranță nu ajung banii în educație, elevii de 10 la examenele naționale de anul acesta nu au primit felicitări din partea primarului orașului, nici măcar în mediul online
  5
  2
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.