În ce cartiere din Galați se demolează bateriile de GARAJE. Peste 200 de notificări transmise de Primărie (FOTO)
Foto: Bogdan Codrescu

În ce cartiere din Galați se demolează bateriile de GARAJE. Peste 200 de notificări transmise de Primărie (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(44 voturi)

Nu mai puţin de 53 de garaje au fost puse la pământ de la începutul anului şi până pe 1 septembrie, alte 75 de asemenea construcţii s-ar afla, în prezent, în curs de desfiinţare şi alte 102 îşi aşteaptă rândul, deţinătorii acestora fiind deja notificaţi de Primăria municipiului Galaţi să le dărâme. Cel puţin aşa susţine administraţia locală, căreia i-am cerut, în baza liberului acces la informaţiile de interes public, date clare privind situaţia garajelor care au fost sau ar urma să fie demolate, dar şi ce anume se va amenaja în locul lor.

Organizate în baterii mai mari sau mai mici, cu boltă de viţă de vie sau cu grătar, construite din zidărie sau fier, pe foste locuri de joacă, spaţii verzi sau terenuri rămase între blocuri, garajele constituie una dintre anomaliile arhitectonice ale Galaţiului. Existenţa lor i-a împărţit întotdeauna pe gălăţeni în două: unii care cer vehement desfiinţarea lor şi amenajarea unor parcări civilizate, a unor zone verzi sau părculeţe, şi alţii care consideră că utilitatea garajelor este de netăgăduit. Din păcate, cele mai multe garaje nici măcar nu adăpostesc autoturisme, ci au devenit cămări pentru murături, debarale pentru vechituri, ba chiar sedii şi magazii pentru mici afaceri de cartier.

La începutul mandatului său de primar, Ionuţ Pucheanu a declarat în repetate rânduri că nu va demola garaje până când nu va exista, pentru zona respectivă, un proiect de amenajare cu finanţare asigurată. Tocmai pentru a evita situaţiile neplăcute în care ruinele şi beciurile garajelor amestecate cu gunoaie şi resturi de materialele de construcţii au tronat luni de zile în locul bateriilor demolate. Nu mai puţin adevărat este că nici deţinătorii construcţiilor provizorii nu se sinchisesc să aducă terenul la starea în care era înainte de ridicarea garajului şi lasă în urmă adevărate pericole publice: gropile neastupate ale beciurilor, resturi de platforme şi pereţi, mizerie cât cuprinde!

Ce garaje au căzut

Conform Primăriei Galaţi, în perioada 1 ianuarie - 1 septembrie 2019, au fost transmise nu mai puţin de 128 de notificări pentru desfiinţarea construcţiilor cu destinaţia de garaje.

Până la această dată, susţine administraţia locală, au fost desfiinţate efectiv 53 de construcţii cu destinaţia de garaj. Potrivit sursei citate, este vorba despre cele din: Ţiglina II, bloc D4 - 16 garaje; Micro 39C, blocurile G-C9 - zece garaje; Micro 19, Colegiul Economic - trei garaje; Micro 17, blocurile I-E4-E5 şi G1-G2-G3 - 24 de garaje.

Nu ştim cum arată celelalte zone, dar, din păcate, desfiinţarea garajelor de la Colegiul Economic a lăsat în urmă o imagine oribilă: un beci umplut cu tot felul de gunoaie, printre care şi un rest de bazin de WC spart, materiale de construcţie şi o suprafaţă calamitată.

În curs de desfiinţare

Conform Primăriei, în baza aceloraşi notificări transmise, s-ar afla în curs de desfiinţare alte 75 de garaje. Nu mai puţin de 31 dintre acestea ocupau inutil zona cuprinsă între Şcoala Generală "Mihail Sadoveanu" şi blocul F4 din Micro 16. Intenţia autorităţilor este de a oferi locuri de parcare gălățenilor de la blocurile din zonă sau părinților care își aduc copiii la școală. Alte 19 construcţii despre care Primăria spune că sunt în curs de demolare se află în Micro 39C, blocul A9. În Micro 16, la blocurile F5-SC, sunt vizate de buldozere 18 garaje, iar în Siderurgiştilor Vest, blocurile 9C-9D-9E - alte şapte construcţii provizorii.

102, pe lista de aşteptare

Conform Primăriei, din 6 septembrie şi până în prezent, au fi fost emise şi transmise 102 notificări pentru desfiinţarea garajelor în alte trei cartiere. Cele mai multe - în număr de 40 - se află în Micro 21, zona blocurilor PR4-G22-X5-N11. Alte 37 de asemenea construcţii ocupă zona din faţa blocului B2 din Ţiglina II. Celelalte 25 se află în Mazepa, pe strada Vlad Ţepeş, zona blocurilor A1-A2-A3.

"Notificările au fost emise ca urmare a adreselor transmise de către Direcţia Dezvoltare, Infrastructură şi Lucrări Publice - Serviciul reparaţii străzi şi imobile, prin care s-a cerut eliberarea amplasamentelor în vederea executării unor lucrări de investiţii, reparaţii la trotuare, parcări şi carosabil", ne-a comunicat Primăria Galaţi.

Rămâne de văzut cât de repede vor cădea cele 102 garaje şi cât de rapid vor demara amenajările urbane prevăzute în locul lor. Cert este că, la finele anului, oraşul ar trebui să fie mai "sărac" cu 230 de garaje.

Citit 37324 ori Ultima modificare Vineri, 20 Septembrie 2019 00:40

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.