Gălăţenii vor avea nevoie de card ca să ducă gunoiul. Peste 41,3 milioane de lei, investite în punctele de colectare a deşeurilor
Foto: Bogdan Codrescu

Gălăţenii vor avea nevoie de card ca să ducă gunoiul. Peste 41,3 milioane de lei, investite în punctele de colectare a deşeurilor
Evaluaţi acest articol
(30 voturi)

Gălăţenii vor avea nevoie de card de acces pentru a putea duce gunoiul, dar numai la punctul de colectare a deşeurilor unde vor fi arondaţi. Acest scenariu ar deveni realitate dacă toate cele 517 puncte de colectare a deşeurilor din municipiul Galaţi vor beneficia de o investiţie de 41.301.728 de lei cu TVA. Este vorba despre un proiect de "Amenajare şi modernizare puncte colectare deşeuri", care va fi supus aprobării aleşilor locali joi, la şedinţa ordinară.

"Amenajarea şi modernizarea unui număr de 517 puncte de colectare a deşeurilor în sistem suprateran, inclusiv racordarea acestora la reţeaua de canalizare a oraşului", asta prevede proiectul de hotărâre inclus pe ordinea de zi a şedinţei de joi a Consiliului Local.
Conform raportului de specialitate, "sistemul suprateran va asigura eliminarea posibilităţii vandalizării şi va limita accesul doar pentru populaţia arondată punctului de colectare respectiv. Modulele vor fi prevăzute cu sistem de securizare - control acces cu cartelă - care va fi alimentat de la un kit cu panou fotovoltaic de minim 250 W, ce va asigura funcţionarea sistemului continuu, indiferent de condiţiile meteorologice". Potrivit documentelor, "sistemul suprateran, cu patru module pentru colectarea selectivă a deşeurilor, va avea, în varianta de bază, următoarele dimensiuni: lungime - 4.820 mm, lăţime - 1.510 mm, înălţime - 2.100 mm".
Proiectul mai prevede că se vor demola platformele care prezintă grad avansat de degradare şi se vor realiza platforme suport noi. "Pentru fiecare platforma se va prevedea o scurgere în pardoseală cu grătar metalic şi găleată ce va capta lichidele şi le va deversa în canalizarea oraşului printr-un branşament la reţea", se precizează în raportul de specialitate.
Valoarea totală a investiţiei este estimată la 41.301.728,95 de lei cu TVA, sursa de finanţare o reprezintă bugetul local, iar durata de realizare a investiţiei este de 24 de luni.

Argumente

În documentaţia prezentată consilierilor se arată că municipiul Galaţi are în proprietate punctele de colectare a deşeurilor. "În anul 2011, municipiul Galaţi a implementat proiectul «Managementul integrat al deşeurilor urbane solide în municipiul Galaţi - Măsura ISPA», fiind puse în funcţiune staţia de sortare şi compostare. De asemenea, au fost amenajate 22 de puncte de colectare selective a deşeurilor. La această dată, la nivel local există peste 1.220 de containere tip IGLOO pentru colectarea selectivă a deşeurilor, care parţial sunt degradate, iar gradul de colectare selectivă este redus", se precizează în proiectul de hotărâre.

Cine a realizat documentaţia

Proiectul ajuns în dezbatere în comisiile Consiliului Local cuprinde şi documentaţia de avizare a lucrărilor de intervenţii pentru obiectivul "Amenajare şi modernizare puncte colectare deşeuri", realizat de firma Intec SRL. Conform datelor din Sistemul Electronic de Achiziţii Publice, Primăria a încheiat cu această firmă un contract în valoare de 325.550 de lei fără TVA.
Intenţia administraţiei locale, atunci când a contractat documentaţia, a fost de a eficientiza activitatea de colectare a deşeurilor. De asemenea, şi-a dorit rezolvarea problemelor actuale: eliminarea focarelor de infecţie, a mirosurilor neplăcute, a mizeriei din proximitatea punctelor de colectare, dar şi golirea containerelor în condiţii de igienă.

Scenarii

Conform caietului de sarcini, punctele de colectare a deşeurilor vor trebui poziţionate în aşa fel încât să nu se afle sub geamurile cetăţenilor, care, la rândul lor, să nu fie nevoiţi să parcurgă o distanţă mai mare de 250 metri pentru a duce gunoiul. De asemenea, trebuie să fie asigurat accesul utilajelor care ridică recipientele de colectare.
Misiunea proiectantului a fost de a prezenta trei scenarii: unul pentru amplasarea în subteran a tuturor punctelor de colectare, unul pentru amplasarea lor supraterană şi un scenariu mixt, atât pentru varianta de bază, cât şi pentru varianta SMART, care presupune monitorizare de la distanţă. Contractorul a prezentat şi un scenariu privind amenajarea şi modernizarea punctelor de colectare deşeuri în sistem suprateran cu gură de scurgere în pardoseală, pentru ca Primăria să aibă de unde alege.
Şi a ales, dovadă proiectul propus consilierilor. Rămâne de văzut ce vor spune aleşii locali şi cât de repede ar putea fi implementat un sistem civilizat de colectare a gunoiului.

Cel mai modern punct de colectare a deşeurilor

În zona Ancora, Primăria a pus la dispoziţia cetăţenilor un modul modern, securizat şi prevăzut cu senzori pentru detectarea nivelului de umplere, conectat la dispeceratul Ecosal. Administraţia promitea că proiectul face parte din strategia de modernizare a punctelor de colectare selectivă a municipiului. Între timp, modulelor securizate li s-au adăugat tomberoane obişnuite pentru hârtie şi carton, respectiv sticle şi PET-uri, dar şi o toaletă ecologică.

Citit 11509 ori Ultima modificare Duminică, 29 Septembrie 2019 01:01

13 comentarii

 • postat de Iron IQ
  Marți, 24 Septembrie 2019 23:19
  90.77.247.***
  La aceasta investitie se adauga masinile speciale, pregatirea personalului...
  Povestea pare frumoasa dar dupa calculele mele Galatiul nu-si paote permite acest lux decat daca apare vre.o minune.
  0
  3
  Raportează
 • postat de Hai, că am luat-pe câmpii
  Marți, 24 Septembrie 2019 21:06
  213.233.101.***
  Mai bine depunem gunoiul la container, cu cartea de identitate, CNP, certificat de naştere, adeverință medicală că suntem vccinați şi tot asa. Până la urmă o să punem gunoiul în coşul de gunoi stradal, ori mai simplu, arunci gunoiul lângă tomberonul cu card, tot trebuie să-l ridice cineva.
  1
  3
  Raportează
 • postat de Liviu
  Marți, 24 Septembrie 2019 19:43
  86.123.138.***
  In Olanda si nu numai asa functioneaza. De fiecare data cand duci gunoiul accesezi pubela de gunoi cu acest card. De fiecare data se contorizeaza si platesti de cate ori il folosesti. In acest fel nu vrei sa mai pui gunoil la gramada ci o sa faci selectie. Sticla, plasticul si hartia pentru ca sunt gratuite, altfel o sa platesti daca il pui la gunoiul neselectat. Ca sistem e ok dar cei care nu-si pemit o sa lase gunoiul langa.
  Lumea se civilizeaza cu amenzi, nu neaparat ca cei din afara ar fi diferiti de noi, dar cand stii ca ai de platit nu iti mai arde sa incalci legea.
  3
  4
  Raportează
 • postat de dd
  Marți, 24 Septembrie 2019 17:53
  89.136.231.***
  Asa ceva nu am auzit in viata mea. E asa o prostie ca te doare capul. Cu sa intri acolo cu card? Eu daca ma duc in alt cartier si vreau sa arunc gunoi si nu am card ce fac? Sa mai am si grija cardului sau cum? Daca il pierdem? E clar ca se sifoneaza niste bani si nu mai stiu astia pe ce. ASa a fost si cu semafoarele..unda verde...bani cheltuiti pt nimic si acum procurorii ancheteaza. Se castiga bine din tot felul de lucrari care mai de care mai fanteziste. Nici in strainatate nu ai acces cu card. Lumea arunca acolo unde trebuie pt ca este educatie si civilizatie. La noi nu e asa ceva.
  E ok sa se modernizeze poate dar costa multi bani cu care se poate face altceva. Sunt strazi distruse si cu cimenti , gropi si santuri. Asfalt trebuie.
  1
  22
  Raportează
 • postat de macarie banu
  Marți, 24 Septembrie 2019 12:59
  95.76.3.***
  stai linistita lume.... le-a bubuit mintea astora cu ocazia lu' echinoctziu.Primul lucru care va dispare vor fi acumulatorii de la panourile solare.Apoi vor sparge portile....apoi......apoi........va urma.
  1
  18
  Raportează
 • postat de Costi
  Marți, 24 Septembrie 2019 11:59
  95.77.96.***
  Ideea e buna, dar eu am vazut ca cei cu carutele de peturi au reusit sa sparga toate lacatele puse pana acum pe pubele.
  2
  32
  Raportează
 • postat de Vica de pe 11 Siret
  Marți, 24 Septembrie 2019 11:36
  78.96.81.***
  Pai, in aceste conditii, ganditi-va, daca acum accesul la containere este liber pentru toata lumea, si, cu toate acestea, multi nu ajung la civilizatie, din fudulie si nesimtire - cuconet, domni, ploduri needucate, mosi si babe, frustrati, colorati si drogati,lasand pungile cu gunoi pe traseu - in conditiile cardului, orasul asta o sa fie plin de gunoaie, pe unde ii apuca pandaliile pe marlani si toape, sa lase pungile cu gunoi, sau, acele containere pe baza de card, vor fi ingropate cu gunoaie!

  Eu cred ca mai intai trebuie sa se faca educatie populimii, si, dupa, puneti tichie de margaritar marlanilor, cu originea la gheorloaia si marlanoaia, de unde le-a ramas intiparit in gena lor preistorica, de adanadineus-cacanarus, dihocatul de pe prispa, adusi la combinat, sa le cada-un hier in cap, acum mari proprietari de cutii de chibrituri, dreptul lor ca oameni ai muncii, prin blocuri neintreinute din timpul parvenirii lor, unde arunca gunoaie, resturi de molfaiala dintre dinti, la catei si pasari necalatoare, oase si tot felul de ingrediente folosite la partea dorsala, direct in spatiul, zis de comunisti, public, de fapt, exact WC- ul din fata prispii, ca aduceri aminte...


  Hai, bre, faceti voi educatie la alde chisa prispa!?
  3
  43
  Raportează
 • postat de io
  Marți, 24 Septembrie 2019 09:00
  212.54.122.***
  Incetati sa mai faceti punctele de colectare a gunoilui in strada, pe bulevardele principale si in intersectii. Pe langa mirosul urat si aspectul dezolant, aceste punte sunt focare de infectie. Locul lor este in spatele blocurilor in spatii amenajate corespunzator. Nu cred ca primarul sau consilierii isi primesc acasa la ei oaspetii cu gunoiul la poarta/intrare. Putina civilizatie intr-un oras "european" nu strica.
  6
  33
  Raportează
 • postat de HAHAHA
  Marți, 24 Septembrie 2019 08:27
  194.105.20.***
  HAHAHAHAHAHA !!!! Bani aruncati la gunoi !!!!
  10
  46
  Raportează
 • postat de Vlad
  Marți, 24 Septembrie 2019 08:18
  188.24.221.***
  Alti bani aruncati pe geam intr-un oras plin de gropi si balarii.
  10
  44
  Raportează
 • postat de vio
  Marți, 24 Septembrie 2019 08:15
  109.166.131.***
  o idee super ,,dar din pacate sunt circumspect ca se realizeaza
  12
  30
  Raportează
 • postat de IC
  Marți, 24 Septembrie 2019 07:35
  86.124.200.***
  Acces pe baza de card ......cati concetateni de ai nostri stiu sa foloseasca un card ,luati o statistica de la orice market sau supermaket si vedeti cati platesc cumparaturile cu un card .Mama,ce mai de-a gunoi o sa fie prin tot orasul ... sau poate nu. .... Distanta maxima de 250m ,posibila in unele cazuri .... a-si sugera ca pentru persoanele care se deplaseaza greu ,in principal datorita varstei , sa se implementeze un sistem de ridicare a gunoiului selectat ,pe baza de abonament ( platesti ,un pret rezonabil ,ridicarea de doua ori pe saptamana , dai telefon si intr-un timp prestabilit ,angajatul ,provenit din somer ,asistat social etc ,vine si-l ridica si-l duce la punctul ala smecher de colectare )La salariul minim din acest an ,considerand 20 minute pentru fiecare ridicare de gunoi ,costul ,inclusiv 20%cheltuieli de administrare , ar fi undeva intre 80 si 100 lei /luna ,eu a-si face abonament.
  27
  9
  Raportează
 • postat de George
  Marți, 24 Septembrie 2019 04:10
  109.166.138.***
  Si daca doar localnicii vor putea arunca gunoiul noi brailrnii care venom in vizita destul de des ce facem? Unde il aruncam? vom arunca pe jos. Vom fi nevoiti sa incalcam legea. Apoi va vom si da in judecata cand primim amenda si vom demonstrated ca alta posibilitate nu am avut.
  17
  26
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.