Sigiliul oraşului Galaţi, amplasat la intrarea dinspre Brăila (FOTO)
Foto: Anca Melinte

Sigiliul oraşului Galaţi, amplasat la intrarea dinspre Brăila (FOTO)
Monument de for public
Evaluaţi acest articol
(34 voturi)

Începând de astăzi, la intrarea în Galaţi dinspre Brăila, poate fi admirat un nou monument de for public. Este vorba despre "Sigiliul oraşului Galaţi", după cum se numeşte oficial lucrarea amplasată în mijlocul intersecţiei bulevardului Dunărea cu bulevardul Galaţi. Obiectul de artă urbană reprezintă "sigiliul târgului Galaţi, adoptat şi de Petru Rareş, mare domnitor al Moldovei, negustor de peşte în acest târg".

Conform documentaţiei iniţiale, aprobate de aleşii locali, obiectul sculptural trebuia realizat din metal tratat, având o formă filigranată, pentru a sugera suprafaţa unui disc fără a se opune forţei vântului, realizat pe acelaşi principiu artistic al chipului poetului Mihai Eminescu suprapus peste un tei.

Numai că municipalitatea a trebuit să obţină avizul favorabil al Comisiei Naţionale pentru Monumentele de For Public. Iar aceasta a impus "revenirea proiectului cu macheta în care să se vadă modelarea - plasticitatea sigiliului în spiritul monezilor medievale".

Cert este că, în martie anul acesta, s-a dat undă verde pentru amplasarea monumentului pentru care semnează manager Sorin Petcu, arhitect Radu Virgil Drişcu şi artistul plastic Gheorghe Miron. Rezultatul se poate vedea cu ochiul liber acum.

„Pecetea veche a Galațiului poate fi admirată începând de astăzi la intrarea în oraș dinspre Brăila. Este un simbol care ne amintește de trecutul nostru istoric, de vechiul târg al Galațiului, de identitatea noastră și de bogățiile de aici. Lucrarea de artă urbană a fost amplasată în sensul giratoriu, are un diametru de peste 4 metri, este realizată din oțel corten, iar noaptea va fi luminată de reflectoare. Acest simbol al orașului merita un loc al său", a scris, într-o postare pe pagina sa de Facebook, primarul Ionuţ Pucheanu.

Ar mai trebui spus că, pentru realizarea acestei lucrări, Primăria a încheiat, în urmă cu un an, un contract cu Izoterm Construct SRL, care a câştigat licitaţia cu o ofertă de 258.000 de lei cu TVA.

Citit 14831 ori Ultima modificare Joi, 10 Octombrie 2019 18:27

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.