La Jandarmerie, unde-i lege, nu-i tocmeală!
Foto: Bogdan Codrescu

La Jandarmerie, unde-i lege, nu-i tocmeală!
Evaluaţi acest articol
(11 voturi)

UPDATE PRECIZARE După apariţia articolului "Gâlceava Primăriei cu Jandarmeria" (vezi mai jos), referitor la nemulţumirile cetăţenilor şi ale Primăriei din Târgu Bujor în relaţia cu reprezentanţii forţelor de ordine, Compartimentul Informare, Relaţii Publice şi cu Publicul al Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Galaţi vine cu o serie de precizări:

"Referitor la informația reieșită din articolul dumneavoastră prin care precizați că "în urmă cu câteva zile, jandarmii au confiscat o maşină cu lemne a Primăriei" vă aducem la cunoștință faptul că agenții constatatori ai Jandarmeriei nu au confiscat bunul cu care s-a produs contravenția, respectiv autocamionul, în cauză fiind confiscat doar materialul lemnos - 2,4 mc, pentru că la momentul efectuării transportului nu exista un aviz de însoțire a mărfii, așa cum este el reglementat de Legea 171/2010 privind stabilirea și sancționarea contravențiilor silvice. De asemenea, conducătorului auto i-a fost aplicat un avertisment scris. Același act normativ nu face distincție că în cazul în care materialul lemnos se transportă pe o distanță, fie ea și scurtă, în beneficiul aceluiași proprietar, acesta este scutit de documentele legale, iar în cazul de față echipajul de Jandarmerie a aplicat strict prevederile legale".

Altfel spus, dacă este să ne luăm după cele prezentate de Jandarmerie, Primăria din Târgu Bujor ar trebui să zică mersi că nu i-a fost confiscată şi maşina cu care a transportat lemnele!

Facem la rândul nostru precizarea că nici Primăria, nici autorul articolului nu şi-au propus să conteste legalitatea acţiunilor întreprinse de Jandarmerie. Pe de altă parte, la fel de incontestabilă este şi nemulţumirea comunităţii locale şi a Primăriei în relaţia cu Jandarmeria. Drept urmare, poate că, dincolo de statistici şi invocarea repetitivă a mantrei privind "aplicarea strictă a prevederilor legale", Jandarmeria ar trebui să-şi aprofundeze exerciţiile de comunicare - atât în litera, cât şi în spiritul legii - în relaţia cu cetăţenii.


(Gâlceava Primăriei cu Jandarmeria, postare din 23 octombrie 2019) La Primăria din Târgu Bujor e mare supărare pe reprezentanţii Jandarmeriei. De unde a izbucnit toată tărăşenia? Ei bine, primarul Laurenţiu Viorel Gîdei ne spune că jandarmii au cam lăsat baltă alergatul după hoţi şi vânează mai mult mămăiţele care vin să vândă ouă prin piaţă sau crescătorii de animale care au drum prin zonele forestiere. Colac peste pupăză, jandarmii au confiscat şi… o maşină cu lemne de la Primărie, resturi din defrişări, pe motiv că „marfa” nu avea acte de provenienţă.

„Nu ştiu ce se întâmplă, dar de vreun an parcă s-a pornit „jihadul” la Jandarmerie! În loc să se ocupe de prevenirea faptelor antisociale, parcă şi-au propus să-mi ridice oamenii în cap!”, se plânge primarul Viorel Laurenţi Gîdei. „Dacă e un scandal, nu se bagă, nu vin, nu-i găseşti! Dacă fură unul, nu stau la pândă! Dar stau să amendeze pe unul care trece cu caprele prin pădure sau pe unul care a curăţat doi boscheţi şi duce nişte surcele de colo-colo! Sau femeile care vin cu zece ouă la piaţă! Gata, amendă, că n-au „certificat de producător”, evaziune! Ce certificat să le dau când au cinci găini în curte! Asta e activitatea lor!”, ne zice cu năduf primarul.

„Bun, eu nu zic să nu se aplice legea, Domne fereşte! Dar acum, nu că sunt eu nebun, dar să-i ia pe hoţi şi să-i prindă! Că una e să aperi legea şi alta e s-o aplici şi s-o interpretezi aşa cum vrei tu! Culmea, tot noi i-am adus aici, în 2007, le-am oferit un sediu, şi uite cu ce ne-am ales!”, zice primarul.

La toate le-a pus capac când, în urmă cu câteva zile, jandarmii au confiscat o maşină cu lemne a Primăriei. „Luni a venit o maşină cu lemne, cumpărate de Primărie, iar ei au făcut mare tam-tam că în acte era trecută adresa Primăriei şi nu a punctului de lucru, aflat la 200 de metri mai încolo! Adică, după ei, trebuia să vărs lemnele aici, să le tai în Centru, şi nu la punctul de lucru, care, culmea, e în curtea clădirii unde îşi au şi ei sediul şi care e încălzit tot din lemnele Primăriei! A doua zi, marţi, aveam nişte lemn de plop de vreo doi ani, din diverse acţiuni, tăiat de noi. Şi angajaţii de la noi au încărcat o maşină cu lemne să le ducă într-un alt punct, la Umbrăreşti, la staţia de compostare, pentru a avea şi ei lemne de foc acolo! Ei bine, nici n-au ieşit bine pe poată că i-au oprit şi ne-au confiscat lemnele! Cică nu aveau „acte de însoţire a mărfii”. Păi, ce acte să-i dau, că doar nu vindem lemne! Culmea, ei le confiscă, le dau la Ocolul Silvic, iar Ocolul Silvic ni le dă nouă, ca apoi noi să le dăm lor să se încălzească!”, ni se mai spune.

Dată fiind situaţia, încă din luna septembrie, Primăria din Târgu-Bujor a înaintat un memoriu la Prefectură, pentru a a-i solicita sprijinul în lămurirea relaţiei dintre cetăţeni şi Jandarmerie. Dar, după cum se vede, povestea mai mult se încurcă. Se pare, totuşi, că nu este exclus un „happy-end”. După vizita noastră la Târgu Bujor, am aflat că joi, 24 octombrie, va fi o şedinţă de Consiliul Local la care vor veni şi reprezentanţi ai Jandarmeriei pentru a discuta şi, eventual, pentru a găsi o soluţie ca toată lumea să fie mulţumită. Ce va fi, cum va fi, rămâne de văzut.

Citit 6833 ori Ultima modificare Luni, 28 Octombrie 2019 17:56

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.