Peste 100.000 de euro pentru ”Fata pe Valuri” şi ”Garoafe”

Peste 100.000 de euro pentru ”Fata pe Valuri” şi ”Garoafe”
Evaluaţi acest articol
(13 voturi)

Nu mai puţin de 535.500 de lei cu TVA, adică peste 112.000 de euro reprezintă valoarea estimată a contractului pentru reparaţiile de care au nevoie fântânile arteziene de la Romarta - „Fata pe valuri” şi cele şapte „Garoafe”. Achiziţia publică a fost lansată de Primăria Galaţi pe site-ul propriu, iar ofertele sunt aşteptate până luni, 28 octombrie.

Deşi, în zona Romarta, amenajarea urbană a intrat pe ultima sută de metri, fântânile arteziene se pare că nu au fost incluse în amplul proiect de modernizare. Dovadă este achiziţia publică pe care administraţia locală tocmai a lansat-o pe site-ul propriu.

Este vorba despre reparaţii la plăcile ornamentale din marmură aferente fântânilor arteziene de la Romarta - şapte bucăţi „Garoafe” şi „Fata pe valuri” - şi de înlocuirea ţevii perimetrale cu orificii, care asigură pulverizarea apei în bazin.

Argumente

„Până în prezent, s-au mai realizat lucrări de întreţinere a acestor fântâni arteziene, dar având în vedere lucrările de modernizare a zonei se impune înlocuirea întregii infrastructuri la aceste elemente. Lucrările efectuate vor contribui la diminuarea intervenţiilor pe reţeaua de apă, vor spori estetica zonei de promenadă şi vor asigura un climat urbanistic modern”, se arată în caietul de sarcini.

Ce-i drept, „Fata pe valuri” a mai suferit o intervenţie în trecut, când a fost polizată fără milă, până a devenit de nerecunoscut.

Ce se doreşte

Fântânile vor beneficia de lucrări de finisare a construcţiilor şi lucrări de instalaţii de apă, canalizare şi conducte de evacuare. Conform specificaţiilor tehnice din caietul de sarcini sunt necesare: desfacerea placajelor vechi, pregătirea suprafeţelor în vederea aplicării plăcilor decorative, montarea acestora, curăţare prin sablare pentru protecţie anticorozivă a elementelor metalice, vopsiri anticorozive la utilaje şi construcţii metalice şi înlocuirea ţevii de 38 ml.

„Materialele folosite vor fi similare cu cele originale, cu integrare cromatică şi realizarea aspectului estetic unitar. Aceste lucrări vor fi efectuate sub supravegherea unor specialişti restauratori ai Muzeului de Artă Vizuală”, precizează municipalitatea.

Se cer materiale de cea mai bună calitate, care să asigure funcţionarea pe termen lung a echipamentelor în zonele amenajate, garanţia pentru elemente metalice fiind de cinci ani, iar a placajelor ornamentale, de zece ani de la data recepţiei.

Nu e prima dată

La Romarta, nu doar reparaţiile de care au nevoie fântânile vor face obiectul unui contract separat de întreaga modernizare. Şi pasajul subteran „Dunărea” este consolidat şi modernizat în cadrul unei lucrări cu contract separat, chiar dacă rezultatul final va fi integrat în amplul proiect de modernizare a zonei centrale.

Revenind la arteziene, există un precedent: fântâna din Grădina Publică, reabilitată şi pusă în valoare în cadrul unei lucrări separate de proiectul european prin care întregul parc a fost modernizat. Pe lângă costurile suplimentare, fântâna a prelungit finalizarea lucrărilor şi redeschiderea Grădinii Publice.

Citit 4463 ori Ultima modificare Vineri, 25 Octombrie 2019 01:05

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.