Ruinele din centrul vechi al Galaţiului, supraimpozitate | Proiecte pe masa aleşilor locali (FOTO)
Foto: Anca Melinte

Ruinele din centrul vechi al Galaţiului, supraimpozitate | Proiecte pe masa aleşilor locali (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(12 voturi)

Nu mai are acoperiş, zidurile îi sunt pe jumătate năruite, iar copacii crescuţi în încăperile de odinioară îşi scot ramurile desfrunzite pe ferestrele fără geamuri. Batjocorită şi plină de gunoaie, ruina de pe strada Eroilor nr. 62 se încăpăţânează să reziste în imediata vecinătate a unei superbe clădiri de patrimoniu - Farmacia „Ţinc”, devenită „Muzeul Colecţiilor”. Cândva, şi dărâmătura de azi a fost o clădire elegantă şi frumoasă, care urmează să fie acum supraimpozitată.

Majorarea cu 500 la sută a impozitului pe clădiri începând cu anul 2020, pentru proprietarii unor imobile degradate din zona centrală a oraşului, se află pe ordinea de zi a următoarei şedinţe ordinare a Consiliului Local.

Eroilor nr. 62

„Clădirea este o ruină din care au mai rămas doar pereţii de contur - dar şi aceştia sunt parţial lipsă, la fel ca şi cei interiori. Este un pericol pentru trecători”, se arată în documentele ce însoţesc proiectul de hotărâre privind supraimpozitarea proprietarilor clădirii situate pe strada strada Eroilor nr. 62.

Autorităţile au ajuns la concluzia că aceasta „se încadrează în categoria clădirilor neîngrijite, prin constatarea stării tehnice”. „Prin clădire neîngrijită se înţelege, potrivit prevederilor legale, clădirea aflată în stare avansată de degradare, stare de paragină, insalubră, cu faţada nereparată/ necurăţată/ netencuită/ nezugrăvită, cu geamuri sparte sau alte situaţii de asemenea natură”. Pe baza criteriilor cuprinse în „Regulamentul privind identificarea şi evaluarea clădirilor şi a terenurilor neîngrijite de pe raza municipiului Galaţi, în vederea aplicării impozitului majorat”, aceasta a acumulat un punctaj procentual al degradării de sută la sută.

Conform documentelor, proprietarii au fost notificaţi că în termen de şase luni să remedieze situaţia, fapt care nu s-a întâmplat.

Potrivit Primăriei, la 10 octombrie 2019 clădirea figurează în evidenţa fiscală ca având destinaţie rezidenţială şi o valoare impozabilă de 150.404 lei.

Bălcescu nr. 15

Deşi strada Nicolae Bălcescu este plină de clădiri aflate în paragină, care ameninţă să se prăbuşească peste trecători, autorităţile au luat în vizor imobilul de la numărul 15.

„Clădirea situată în Galaţi, strada Nicolae Bălcescu nr. 15, se încadrează în categoria clădirilor neîngrijite, prin constatarea stării tehnice, în baza criteriilor stabilite prin Regulament având un punctaj procentual de 95 la sută”, se arată în documentele care însoţesc propunerea de supraimpozitare a proprietarilor.

Şi în acest caz este vorba despre majorarea cu 500 la sută a impozitului pe clădiri, începând cu anul 2019.

Conform actelor, proprietara clădirii a fost notificată să remedieze situaţia deplorabilă a imobilului, dar acest lucru nu s-a întâmplat. La data de 10 octombrie, clădirea figurează în evidenţa fiscală având destinaţie rezidenţială şi o valoare impozabilă de 406.599 de lei.

Ce alte imobile au fost suprataxate

E greu de crezut că majorarea cu 500 la sută a impozitelor va schimba în bine soarta ruinelor din centrul oraşului şi le va reda farmecul de odinioară. Iată însă, ce imobile au fost suprataxate până acum.

Începând cu anul acesta, pe strada Domnească au fost majorate cu 500 la sută impozitele pentru imobilele de la numerele 25, 97, 103, 190, 239, 241 şi pentru blocul C de la numărul 144. Măsuri similare s-au luat pentru clădirile de pe străzile Lebedei nr. 1, Dobrogei nr. 3, Ştiinţei nr. 11, Episcop Melchisedec Ştefănescu nr. 22, Mihai Bravu nr. 32, Nicolae Holban nr. 30, Dr. Al. Carnabel nr. 3, Traian nr. 10 şi Fraternităţii nr. 9.

Pentru anul 2020, aleşii au decis deja majorarea cu 500 la sută a impozitului pentru clădirea de pe strada Alexandru Ioan Cuza nr. 53 şi a impozitului pentru terenul şi clădirea TESA-C4, de pe strada Paul Păltănea nr. 10.

Citit 5288 ori Ultima modificare Marți, 29 Octombrie 2019 00:04

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.