Licitaţiile pentru drumul expres şi Centura mare, suspendate

Licitaţiile pentru drumul expres şi Centura mare, suspendate

Anca Melinte
Evaluaţi acest articol
(20 voturi)
8 comentarii

Lansate luna trecută, pe 3 şi 5 octombrie, licitaţiile pentru proiectarea şi execuţia drumului expres Brăila - Galaţi şi a Variantei de Ocolire Galaţi - Centura mare a oraşului sunt în prezent suspendate. În datele Sistemului Electronic de Achiziţii Publice (SEAP) nu sunt precizate motivele acestui blocaj.

"Stare procedură: suspendată", scrie mare în dreptul celor două licitaţii lansate de Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), pentru transpunerea în realitate a două proiecte mult-promise gălăţenilor: drumul expres Brăila-Galaţi şi Varianta de Ocolire Galaţi. Cele două proiecte au fost repuse pe tapet în luna mai, în campania electorală a alegerilor europarlamentare, de ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc.

Grabă mare

Aşa cum aţi putut citi în "Viaţa liberă", licitaţia pentru construcţia drumului expres Brăila - Galaţi, în lungime de aproximativ 11 km, a fost lansată după 11 ani de la aprobarea investiţiei de către Guvern. Valoarea estimată a contractului este de 631.071.812 lei cu TVA, adică peste 133 de milioane de euro, iar criteriul de atribuire, "cel mai bun raport calitate-preţ". Conform datelor din SEAP, investiţia ar urma să fie finanţată din fonduri europene, prin Programul Operaţional Infrastructură Mare (POIM), iar ofertele erau aşteptate până pe 10 decembrie 2019.

În ceea ce priveşte Varianta de Ocolire Galaţi, în lungime de 33,6 km, indicatorii tehnico-economici au fost aprobaţi de Guvern pe 2 octombrie, iar pe 5 octombrie licitaţia a fost lansată. Valoarea estimată a contractului este, în acest caz, de 1.070.471.630 de lei cu TVA, criteriul de atribuire - "cel mai bun raport calitate-preţ" iar ofertele ar fi trebuit să vină până pe 12 decembrie. Şi în acest caz, se preciza că investiţia va fi finanţată din fonduri ale Uniunii Europene, prin POIM.

Ambele proceduri au fost suspendate cu mult înainte de împlinirea termenului pentru primirea ofertelor, fără a se preciza motivul.

Listă lungă

Conform datelor din SEAP, cele două licitaţii sunt în fruntea unei liste care cuprinde 14 licitaţii suspendate. Potrivit unui răspuns oferit presei centrale de CNAIR, referitor la suspendarea Tronsonul 3 al Drumului Expres ce face legătura între judeţele Olt şi Argeş, "licitatia a fost suspendată fiindcă operatorii economici înscrişi la licitaţie au depus foarte multe cereri tehnice de clarificare. Astfel, până la elaborarea tuturor răspunsurilor la cererile de clarificări depuse, licitaţia va fi suspendată. CNAIR depune toate eforturile pentru reluarea licitaţiei în cel mai scurt timp posibil". Rămâne de văzut dacă motivul este acelaşi şi în cazul celor două drumuri gălăţene, pentru că am solicitat un punct de vedere CNAIR, dar nu l-am primit până la închiderea ediţiei.

Citit 8744 ori Ultima modificare Miercuri, 06 Noiembrie 2019 11:58

8 comentarii

 • postat de Un contribuabil Marți, 05 Noiembrie 2019 20:13 86.124.206.*** Link la comentariu
  0
  13

  Din pacate suntem la granita UE si facem parte din Moldova, zona cea mai defavorizata din orice punct de vedere al infracstructurii si nu numai! Clasa politica ne-a marginalizat inclusiv parlamentarii autohtoni care nu-i intereseaza decat sa-i votam, ca sa le fie doar lor bine!

  Raportează
 • postat de Mitica Marți, 05 Noiembrie 2019 10:09 188.24.255.*** Link la comentariu
  3
  26

  Le-au suspendat probabil ca sa faca aeroport!

  Raportează
 • postat de gigel Marți, 05 Noiembrie 2019 09:26 81.196.199.*** Link la comentariu
  2
  20

  aeroportul cand ?

  Raportează
 • postat de Stefanita Toader Marți, 05 Noiembrie 2019 08:58 185.114.122.*** Link la comentariu
  9
  25

  Mai mira pe cineva?
  A picat guvernu psd si gata s-a terminat si cu promisiunile!
  Probabil ca si de la pod au plecat aia 2 muncitori acasa.

  Raportează
 • postat de IC Marți, 05 Noiembrie 2019 08:43 86.124.205.*** Link la comentariu
  6
  24

  Chiar ati crezut ca se vor licita si realiza ? Gresit , Galatiul ii in Moldova iar aici fiind sigur de voturi PSD-ul nu a facut si nu va face nimic. S-a deschis totusi o portita ,guvenului instalat ieri , pentru a dovedi ca are muschi si bune intentii ,sa reia procedura.........iar daca se constata ca toata tevatura cu licitatiile a fost o mascarada ,la puscarie cu cei implicati ..

  Raportează
 • postat de marius Marți, 05 Noiembrie 2019 06:20 188.24.202.*** Link la comentariu
  5
  29

  Multumim cuc. Specific Psd, amăgim prostii si gata. Le arătăm osul , cerșim niște voturi si apoi gata.

  Raportează
 • postat de un galatean Marți, 05 Noiembrie 2019 05:25 188.27.4.*** Link la comentariu
  3
  17

  Distinsii alesi au decis sa puna aeroportul in prioritate zero. De asemenea trebuie sa faca si o linie de metrou sau de tren de la aeroport la Galati. De asta au ales suspende licitatiile pentru drumuri. Este de inteles.
  :)))))))

  Raportează
 • postat de UBSD (Una Bucată Social-Democrat) Marți, 05 Noiembrie 2019 00:39 95.76.3.*** Link la comentariu
  1
  21

  Ăștia de la CNAIR sau cum s-o numi compania lui pește expirat prăjit sunt niște imbecili inutili umanității! Niciodată nu sunt în stare să facă ceva util pentru țara lor, cu toate că au niște salarii babane. Unii muncesc cu ziua și primesc un puțin pe care-l prețuiesc, iar alții... opusul! Măcar de ar munci să facă proiecte mari, că astea mici și multe... s-au tot adunat și o să se mai adune. Când spun „proiecte mici”, mă refer la drumurile "neimportante" și multe care au nevoie de asfalt și alte lucrări. Singura parte bună este că, deși avem niște drumuri ce lasă de dorit, norocul nostru că nu sunt la fel ca ăștia de la CNAIR! Ar fi fost mai rele decât cele forestiere după ploi torențiale și șenilele taf-urilor!

  Un alt lucru trist este că oamenii simpli rămân cu impresia că s-a vorbit de aceste două mari proiecte pentru că... era campanie electorală și era nevoie de "prostit oamenii". Mare păcat... CNAIR restructurată urgent, iar toți cei care sunt imbecili să fie puși să returneze statului toate salariile babane! URGENT!!!

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.