Palatul Gheorghiu, scos din gunoaie (FOTO)

Palatul Gheorghiu, scos din gunoaie (FOTO)

Monument istoric batjocorit Anca Melinte
Evaluaţi acest articol
(15 voturi)
7 comentarii

Ajuns o ruină, Palatul „Simion Gheorghiu”, monument de patrimoniu al Galaţiului, a scăpat măcar de gunoaiele în care a fost pur şi simplu îngropat de-a lungul anilor. Vreme de cinci zile, echipe ale Serviciului Public Ecosal, formate din câte şase oameni, au adunat tonele de mizerie şi au dezinfectat locul, la comanda Primăriei Galaţi, coproprietar al clădirii. Important este ca gălăţenii să nu transforme din nou Palatul în ghenă de gunoi.

Gălăţenii care au trecut în acest weekend prin pasajul care protejează ce-a mai rămas din frumoasa clădire de pe strada Domnească nr. 24 n-au mai simţit mirosul greu al gunoaielor adunate straturi-straturi în Palatul Gheorghiu. Şi asta pentru că autorităţile s-au învrednicit, după atâta amar de vreme, să cureţe locul.

După cum am aflat de la Biroul de presă al administraţiei locale, Primăria  Galaţi, în calitate de coproprietar al imobilului, a acţionat pentru curăţarea şi igienizarea spaţiului. Autorităţile au făcut acest lucru pentru că era obligaţia lor, dar şi în urma sesizărilor cetăţeneşti.

Misiunea a revenit Serviciului Public Ecosal, după cum am aflat de la directorul Mirela Furtună: „S-a intervenit, la comanda Primăriei municipiului Galaţi, cu o echipă de şase muncitori, timp de cinci zile. Deşeurile strânse au fost încărcate în câte un container de 5,5 mc, în fiecare zi”.

Cel mai probabil urmează securizarea imobilului şi punerea acestuia sub pază. Important este însă ca, până atunci, Palatul să nu redevină o ghenă de gunoi. Şi spunem asta pentru că, duminică seara, câteva deşeuri fuseseră lăsate printre gratii şi pe pervazul ferestrelor.

Trecut impresionant, viitor incert

Bijuterie a vremurilor de odinioară, clădirea, cu subsol parţial, avea spaţii comerciale la parter, iar la cele două etaje erau locuinţe. Ruinată, vandalizată şi furată bucată cu bucată în ultimii 20 de ani, transformată în ghenă de gunoi şi adăpost pentru oamenii străzii, construcţia s-a încăpăţânat să reziste, deşi doi primari ai Galaţiului, Eugen Durbacă şi Dumitru Nicolae, s-au străduit s-o demoleze.

Norocul ei a fost că în 1992 a fost inclusă pe Lista Monumentelor Istorice ale Galaţiului, cu numele Casa „Simion Gheorghiu”, fiind parte a „Ansamblului Urban strada Domnească”, datat secolul XIX, inclus pe aceeaşi listă de patrimoniu. Construită în perioada 1923-1925, „este singura clădire reprezentativă pentru felul în care arăta centrul oraşului, mai exact zona de «corso», până la sfârşitul celui de-Al Doilea Război Mondial. Importanţa monumentului este întărită, însă, şi de memoria acestuia, prin faptul că a fost comanditată şi a aparţinut gălăţeanului Simion Gheorghiu, înalt funcţionar la Uzina de Gaz din Galaţi, şi apoi director al Băncii Galaţilor”, spune Marius Mitrof, consilier în cadrul Direcţiei Judeţene pentru Cultură Galaţi.

Aşa cum aţi mai putut citi în ziarul nostru, Primăria a încercat să o salveze cu fonduri europene, dar nu a reuşit pentru că nu este singura proprietară clădirii. Un cetăţean deţine, cu contract de vânzare-cumpărare, un apartament cu două camere şi bucătărie, în suprafaţă totală de 60,5 mp, situate la etajul 1, cu vedere la strada Domnească, împreună cu cota indiviză de 12,5 la sută din spaţiile comune şi 25 mp de teren în curte, în proprietate exclusivă. Între acesta şi Primărie este în prezent pe rolul instanţelor gălăţene un litigiu, asupra căruia vom reveni.

Citit 5174 ori Ultima modificare Miercuri, 13 Noiembrie 2019 00:45

7 comentarii

 • postat de Cosmin Miercuri, 13 Noiembrie 2019 23:44 77.111.247.*** Link la comentariu
  0
  7

  Pentru: ”Se se darame zi sa se faca acolo ceva frumos.”:

  CE STIE TARANUL CE-I SOFRANUL...???

  Raportează
 • postat de Akbar Marți, 12 Noiembrie 2019 17:56 82.137.14.*** Link la comentariu
  0
  7

  UBSD - "Alti oameni din alte popoare" daca ar fi condus orasul asta timp de 30 ani, n-ar mai fi existat ruine ca dupa bombardamentul atomic. E o rusine sa gasesti scuze vis-a-vis de starea jalnica a unui imobil, monument istoric, dupa ce nimeni altcineva in afara de tine ca partid nu a mai fost "la butoane". Ar fi interesant de publicat o carte despre ce a reprezentat Galatiul in perioada interbelica si cate imobile, adevarate opere de arta, au fost nimicite fie de un stat comunist cretin, fie de nesimtirea celor de dupa '89. A pastra si ingriji ceea ce ai primit de la parinti si bunici, e un semn de recunostinta fata de munca unor oameni si de inteligenta a noastra. De aia Roma, Barcelona, Viena, Praga, Atena, Milano etc au istoria vie la tot pasul.

  Raportează
 • postat de ELENA Marți, 12 Noiembrie 2019 16:57 5.2.205.*** Link la comentariu
  0
  7

  Cum se explica ca inainte de 1990 acolo exista un modern restautant-Restaurantul Universitatii- si apoi totul a devenit o paragina?
  Ce fel de coproprietar este Primaria si cum de a lasat ca totul sa se degradeze?
  Care este valoarea pierderii abandonarii acestei proprietatii?
  De ce am cautat sa distrugem ce functiona?
  Raspunde cineva ?
  Are cineva un interes ca zona Centrala,str. Domneasca ,sa devina o paragina?

  Raportează
 • postat de Georgel Marți, 12 Noiembrie 2019 11:52 89.136.184.*** Link la comentariu
  0
  13

  Da, știm. Dezastre peste dezastre, nimeni vinovat, eventual doar acarul Păun...

  Raportează
 • postat de Sandu Marți, 12 Noiembrie 2019 09:27 5.13.131.*** Link la comentariu
  4
  13

  Ati facut niste boschetari fericiti! Pentru o perioada de timp nu vor mai dormi in mizerie... Le-ati dat si buletin ca sa voteze?

  Raportează
 • postat de arhitect Marți, 12 Noiembrie 2019 00:51 89.137.136.*** Link la comentariu
  36
  8

  Acuma sa fim seriosi..nimeni nu are bani sa bage in acest palat care de fapt e o ruina. Mai bine construiesti altul de la zero si chiar daca s-ar baga bani e greu sa il mai faci pe interior si nu ai avea profit. Costurile sunt enorme. Trebuie salvat cazinoul din Constanta. Aia e o cladire de interes national si european. Aia cladire adevarata. Impresionant.
  La cate cladiri in ruina sunt in oras si in tara ne-ar trebui fonduri colosale. Nu e rentabil. Se se darame zi sa se faca acolo ceva frumos.

  Raportează
 • postat de UBSD (Una Bucată Social-Democrat) Marți, 12 Noiembrie 2019 00:44 78.96.82.*** Link la comentariu
  6
  30

  Pentru a salva acest monument sau ce-a mai rămas din el, trebuie să așteptăm sentința justiției lui pește expirat prăjit pe care unii o pupă în fund că salvează Românica de corupție și nu mai știu ce... Ar fi de râs, dacă nu de plâns, dacă, în urma unui cutremur care ar demola-o, instanța s-ar pronunța că imobilul revine primăriei și că deșteptul, care are o parte din ea, nu mai are dreptul să dețină nicio micuță bucățică din Palatul Gheorghiu!

  De ce trebuie să ne certăm între noi ca proștii când este vorba de o comoară doar prăfuită și mâncată pe la colțuri?! Alți oameni din alte popoare și-ar fi dat mâinile pentru reabilitare, dar rromânașul de mâna a 13-a, rămâne tot rromânaș de mâna a 13-a! Stea-i-ar în gât viața și banii ăluia din cauza căruia s-a ratat reabilitarea cu fonduri europene, iar un oraș întreg încă așteaptă și va mai aștepta mult, bine și cu sufletul la gură recondiționarea!

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.