Un vot pentru cinci ani | Azi decidem cine va fi preşedintele României
Foto: Bogdan Codrescu

Un vot pentru cinci ani | Azi decidem cine va fi preşedintele României
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

Start vot în cel de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale! Un vot decisiv, de care depinde viitorul României până în 2025. Gălăţenii, alături de toţi ceilalţi cetăţeni români cu drept de vot, sunt aşteptaţi astăzi la urne pentru a hotărî cine va fi şeful statului pentru următorii cinci ani.

Secţiile de votare s-au deschis în această dimineaţă la ora 7,00, şi vor rămâne la dispoziţia alegătorilor până la ora 21,00. Aşa cum v-am informat, votul se poate prelungi cel târziu până la ora 23,59 doar pentru cetăţenii care la 21,00 se află deja în secţia de votare sau aşteaptă la rând în faţa sediului acesteia ca să-şi exercite opţiunea electorală.

Pentru a vă putea exercita dreptul de vot nu aveţi nevoie decât de un act de identitate valabil, emis de statul român. Este vorba despre cartea de identitate, cartea electronică de identitate, cartea de identitate provizorie, buletinul de identitate, paşaportul diplomatic, paşaportul diplomatic electronic, paşaportul de serviciu, paşaportul de serviciu electronic sau carnetul de serviciu militar. Paşaportul simplu, paşaportul simplu electronic, paşaportul simplu temporar şi titlul de călătorie pot fi folosite pentru exercitarea dreptului de vot numai de cetăţenii români care votează în străinătate sau de cetăţenii români cu domiciliul în străinătate care votează în România!

www.registrulelectoral.ro

Conform prevederilor legale, în cazul în care vă aflaţi în localitatea de domiciliu sau de reşedinţă, puteţi vota numai la secţia de votare la care sunteţi arondat conform adresei din actul de identitate. Pentru a şti sigur care este secţia de votare la care sunteţi arondat şi adresa acesteia, accesaţi Registrul electoral - https://www.registrulelectoral.ro/ şi introduceţi datele personale cerute.

În cazul în care în ziua votului vă aflaţi în altă localitate decât în cea de domiciliu sau reşedinţă, puteţi vota la orice secţie de votare.

Odată intraţi în secţia de votare veţi prezenta actul de identitate operatorului de calculator, care va introduce datele în Sistemul informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal. Sistemul va semnala dacă nu aveţi drept de vot, dacă sunteţi arondat la secţia respectivă sau dacă aţi votat deja.

Dacă totul este în regulă, veţi primi un buletin de vot şi ştampila cu menţiunea "VOTAT". Veţi intra în cabina de votare şi veţi aplica ştampila înăuntrul patrulaterului care cuprinde numele candidatului preferat. În cazul în care, din motive temeinice, constatate de preşedintele biroului electoral al secţiei de votare, nu puteţi vota singur, aveţi dreptul să chemaţi în cabina de votare un însoţitor ales de dumneavoastră, pentru a vă ajuta. Acesta nu poate fi din rândul persoanelor acreditate, al membrilor biroului electoral al secţiei de votare sau al candidaţilor!

Atenţie! Filmarea sau fotografierea buletinului de vot pe care v-aţi exprimat opţiunea electorală se pedepseşte! Unul dintre incidentele care au marcat primul tur al alegerilor prezidenţiale de la Galaţi s-a petrecut într-o secţie de votare, unde o persoană şi filmat votul şi a postat imaginile pe o reţea de socializare. Chiar dacă fotografiile au fost, ulterior, retrase din spaţiul online, autorităţile au fost obligate să stabilească dacă fapta a constituit infracţiunea de încălcare a secretului votului. Aşa că nu riscaţi!

După ce aţi votat, veţi introduce buletinul de vot în urnă, veţi restitui ştampila şi vi se va aplica pe actul de identitate ştampila sau autocolantul care dovedesc participarea dumneavoastră la scrutin. Un vot care valorează cinci ani!

Prezenţă masivă la vot în Diaspora [detalii]

Citit 2323 ori Ultima modificare Duminică, 24 Noiembrie 2019 21:11

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.