PERICOL pentru sănătatea animalelor din judeţul Galați. Măsuri întârziate pentru două focare de pestă porcină

PERICOL pentru sănătatea animalelor din judeţul Galați. Măsuri întârziate pentru două focare de pestă porcină
Porcii din exploataţie au fost ucişi şi îngropaţi
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Galaţi a fost convocat, vineri dimineaţă, într-o şedinţă extraordinară, pentru discutarea planului de măsuri în caz de suspiciune de pestă porcină africană. Suspiciunea era pentru o exploataţie din marginea comunei Scânteieşti, acolo unde, de câteva zile, mor porci vietnamezi.

Buletinul de analiză era venit de ceva timp, joi seară, la ora 18,00, fiind primit, la Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) şi buletinul de confirmare. Culmea, Instituţia Prefectului nu a fost informată, oficial, decât joi seară, în ciuda faptului că ar fi trebuit să se ia măsuri încă de la primirea buletinului de suspiciune, eliberat de laboratorul acreditat de la Bacău.

Sincopa a apărut, probabil, din cauza faptului că la DSVSA Galaţi a fost numit, pe 14 noiembrie, un nou director, în persoana lui Nicu Bogatu, acesta intrând în concediu chiar de pe 15 noiembrie. El a revenit la serviciu abia pe 21 noiembrie, iar "scăparea", cum chiar el a numit-o, a făcut ca planul de măsuri la suspiciune să fie aprobat odată cu cel de confirmare. "Iniţial, planul era pentru măsuri de suspiciune, dar apărând buletinul de analiză de la IGSA, care a confirmat diagnosticul, nu a fost timpul necesar pentru editarea şi întocmirea documentelor pentru combatere", a susţinut noul director al DSVSA Galaţi.

Aceasta nu a fost însă singura "scăpare" a noului director. Întrebat câţi porci sunt în exploataţie, Nicu Bogatu a oferit un răspuns halucinant: "Numărul nu se ştie exact, sunt peste 120, sunt 123 sau 127. Ca în orice exploataţie, sunt mişcări, intrări, ieşiri şi nu putem şti exact câţi porci sunt acolo, în ultima evidenţă erau 123".

Numărul exact l-am aflat de la proprietarul exploataţiei, care ne-a spus şi faptul că, de câteva zile, îi mor porcii. "Am 111 porci vietnamezi. De câteva zile mor, câte doi sau trei pe zi. Acum o să îi ucidă pe toţi. Eu aveam arvuniţi către clienţi, dar acum nu mai am ce să vând. Nu ştiu de unde ar fi putut să ia virusul. Eu cresc porci de ani de zile, nu am cumpărat de nicăieri recent animale", ne-a explicat Roman Tudorache, proprietarul exploataţiei în care a fost confirmată pesta porcină africană.

Timpi morţi, după zile de întârziere

Bărbatul a primit echipa de la DSVSA încă de la primele ore ale dimineţii, în ciuda faptului că nu fusese încă aprobat planul de măsuri. "Azi, la ora 8,00, am trimis echipa acolo, pentru asanarea focarului. Am spus să nu mai avem timpi morţi", a afirmat Nicu Bogatu, care a recunoscut că focarul exista deja de pe data de 18 noiembrie.

Timpii morţi au fost însă de la confirmarea suspiciunii, când ar fi trebuit să fie convocat Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă pentru aprobarea planului de măsuri, care prevede şi instituirea unor zone de protecţie, de minimum trei kilometri, în jurul focarului, dar şi a unei zone de supraveghere, de minimum 10 kilometri.  "Măsurile care s-au luat sunt măsuri care se impun la suspiciune, adică se restricţionează circulaţia, atât a mijloacelor de transport şi a animalelor în zonă, iar animalele din exploataţia respectivă nu mai au voie să iasă", ne-a declarat directorul DSVSA.

Încă un focar la mistreţ

Nicu Bogatu a aşteptat confirmare de la Bucureşti şi pentru un focar de pestă la porc mistreţ. Nici în acest caz nu a informat pe nimeni că există o suspiciune, după cum a susţinut şi prefectul Dorin Otrocol. "Probabil că are dânsul confirmarea de suspiciune, Instituţia Prefectului nu a fost informată", ne-a spus Dorin Otrocol.

"Aşteptăm confirmarea de la IGSA, avem acum doar confirmarea de la Bacău, pentru un porc mistreţ cu pestă, pe fondul de vânătoare de la Gohor. Cred că astăzi o să avem şi rezultatul şi o să informez Prefectura şi stabilim când se întâlneşte CJSU", a explicat directorul.

Deşi nici Agenţia Judeţeană a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi (AJVPS) nu a primit vreo informare oficială cu privire la porcul mistreţ cu pestă porcină, directorul instituţiei a luat deja măsuri. "Oficial, nu am fost informaţi că avem pestă la Gohor. Domnul director spune că au venit doar rezultatele de la Bacău, probabil vom fi informaţi oficial după ce va veni buletinul de confirmare", ne-a spus Adrian Alexandru, directorul AJVPS Galaţi.

Confirmarea a venit relativ repede, aşa că a fost aprobat şi planul de măsuri, în ciuda faptului că Nicu Bogatu ne-a spus că "fiind un fond de vânătoare, nu putem face nimic decât să supraveghem zona".

"Principalele măsuri ce urmează a fi aplicate în aceste zone afectate au în vedere vânarea integrală a mistreţilor, restricţionarea mişcării animalelor, patrulări zilnice ale paznicilor fondurilor de vânătoare în vederea depistării de porci morţi sau bolnavi", se arată într-un comunicat al Prefecturii.

Cele două noi focare, la care s-au dispus măsuri cu mare întârziere, se adaugă altor 35, dintre care 34 au fost deja închise, confirmate anul acesta în judeţul Galaţi.

Urmează vânarea tuturor porcilor mistreţi

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă a aprobat planul de măsuri pentru controlul pestei porcine africane la mistreţi, ca urmare a confirmării prezenţei virusului la un mistreţ mort identificat pe Fondul de vânătoare nr. 22 Gohor, administrat de către Asociaţia Judeţeană a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi Galaţi.

"Au fost instituite măsurile speciale prevăzute de legislaţie pentru zona infectată, de opt kilometri în jurul focarului (respectiv Fondurile de vânătoare Gohor, Negrileşti, Tecuci, Ţepu, Nicoreşti şi Ghidigeni, precum şi localităţile: Gohor, Nărteşti, Slobozia Blăneasa, Ungureni, Munteni, Frunzeasca, Ţigăneşti, Nicoreşti, Sârbi, Grozăveşti, Branişte, Fântâni, Hânţeşti, Vizureşti, Tecucelu Sec, Ţepu, Ţepu de Sus, Poşta, Gara Berheci, Berheci, Slobozia Corni, Negrileşti) şi zona tampon, de cinci kilometri (respectiv Fondul de vânătoare Furceni, precum şi localităţile: Tecuci, Băltăreţi, Cosmeşti, Cosmeşti Vale, Ionăşeşti, Mălureni, Dobrineşti, Coasta Lupei, Piscu Corbului, Poiana, Buciumeni, Toflea, Brăhăşeşti, Corcioveni, Cosiţeni, Gohor, Ireasca, Ghidigeni, Tălpigi, Gura Gârbovăţului, Tăplău, Gârbovăţ, două localităţi din judeţul Vrancea şi una din judeţul Vaslui)", se arată într-un comunicat al Prefecturii Galaţi.

În toate fondurile de vânătoare, se are în vedere vânarea integrală a mistreţilor.

În foto 1, galerie - Roman Tudorache, proprietarul porcilor. Foto 2. De la stanga la drepata: Nicu Bogatu, Dorin Otrocol şi Adrian Alexandru

Citit 4394 ori Ultima modificare Sâmbătă, 23 Noiembrie 2019 23:44

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.