Gigacaloria şi „Consiliul Nevestelor” din Galaţi

Gigacaloria şi „Consiliul Nevestelor” din Galaţi
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* De la 1 februarie plătim 160,69 de lei pe gigacalorie * Spiritele aleşilor locali s-au încins joi seara sub efectul majorării preţului la gigacalorie, la numai două luni după ultima scumpire *

Doi aleşi au susţinut ca majorarea să se aplice de la 1 aprilie, nu de la 1 februarie cum era prevăzut în proiectul de pe ordinea de zi, dar viceprimarul liberal Mircea Cristea i-a avertizat că din cauza cheltuielilor mari pe care le implică populismul, Consiliul Local riscă să devină Consiliul Nevestelor Galaţi.

La final, consilierul local PSD Nicolae Rainea a spus că-şi dă cu pumnii în cap de ciudă că a trebuit să voteze noul preţ la gigacalorie. Un lucru e cert: şi dacă majorarea preţului cerută de ANRE ar fi fost suportată de la bugetul local, tot din banii contribuabilului s-ar fi plătit.

„Nu avem ce face”

Primarul Dumitru Nicolae le-a explicat aleşilor că majorarea la 160,69 de lei pe gigacalorie este impusă de ANRE şi că oricum Galaţiul este unul dintre oraşele cu cea mai ieftină gigacalorie din ţară.

„Din păcate nu avem banii Bucureştiului, care a suportat de la buget mărirea preţului şi anul trecut şi anul acesta. Nu avem altă soluţie decât să înlocuim conductele, să modernizăm punctele termice, să reducem toate pierderile”.

„În reţelele de distribuţie din Galaţi, de la Electrocentrale la  punctul termic, 12 la sută din căldură se pierde, de la punctele termice la bloc se mai pierde în medie un procent de 34 la sută, iar vara şi mai mult. Am început o campanie de reparare şi înlocuire a conductelor cu unele preizolate, dar din păcate guvernele nu ne-au prea ajutat”.

„Trebuie să aducem preţul la cerinţa ANRE. Mai ales că 30 la sută din gălăţeni nu au plătit şi nu plătesc de mai mulţi ani încoace”, a subliniat primarul.

Conservatorul Răzvan Avram, susţinut de Eugen Găvan, au propus amânarea majorării pentru luna aprilie, de teamă să nu se creeze o „psihoză”, în rândul populaţiei, că preţul la gigacalorie va fi mărit şi luna următoare. 

Bugetul nu e tot din bani publici?

Viceprimarul PNL Mircea Cristea i-a avertizat pe consilieri că subvenţia la energie termică şi la Transurb însumează 5 milioane de euro şi cu o asemenea viteză incredibilă de a cheltui bani, legislativul local ar trebui să-şi schimbe denumirea în „Consiliul Nevestelor”.

În plus, subvenţionarea creşterii tarifului la gigacalorie de la buget înseamnă de fapt tot o plată din bani publici. Desigur că şi Cristea a pus la zid ANRE că, pe 23 decembrie, în loc să gătească bradul de Crăciun, ne scumpea gigacaloria:

„E foarte uşor să spunem că ţinem cu poporul. De unde să scoatem cinci milioane de euro, când suntem restanţi la subvenţie la Apaterm cu 70 de miliarde de lei vechi, când Guvernul e dator cu 107 miliarde şi toate vin pe spinarea CL. Ori suntem responsabili, ori punem lacătul pe Apaterm şi facem ciocul mic”.

Pentru că aleşii votau cu mâinile pe sub masă, votul a fost reluat de trei ori. Nu se potriveau numărul de aleşi din sală cu cel de voturi. Până la urmă, s-a hotărât: de la 1 februarie vom plăti 160,69 de lei pe gigacalorie.

Rainea îşi dă pumni în cap

Deşi a votat majorarea de preţ la gigacalorie, consilierul PSD Nicolae Rainea a ţinut să-şi facă publice regretele:

„Sincer, când o să ajung acasă, o să-mi trag pumni în cap. Nu e vina Apaterm, nici vina noastră, e a nenorociţilor de la Electrocentrale, şi a tuturor celor care ne bat cuie în tălpi. Noi trebuie să suportăm ceea ce fac demenţii ăia de la Bucureşti”.

„Eu cred că domnii consilieri şi toată lumea trebuie să ne ridicăm într-un glas: până când, până unde vor merge cu scumpirile astea, că oamenii sunt din ce în ce mai nenorociţi şi ne pun pe noi în situaţii foarte proaste, să suportăm toate jignirile şi ironiile pe stradă de la cei care ne cunosc: ˝Ce faceţi, măi, nenorociţilor, la consiliu acolo? Votaţi numai biruri pe capul oamenilor. Nu aveţi milă!˝”, s-a revoltat Rainea.

Directorul Apaterm, George Cubasa, ne-a declarat la finalul şedinţei că este o decizie înţeleaptă din partea CL să majoreze preţul gigacaloriei de la 1 februarie.

„Dacă nu se lua această decizie, CL intra în incapacitate de a susţine subvenţia pe care nu o dă Apaterm, ci populaţiei Galaţiului. Când creşte preţul de facturare a gigacaloriei, nu mi se dă mie nimic”.

„De fapt se joacă un fel de volei între Consiliul Local şi populaţie. Banii tot de la populaţie se iau. Când se subvenţionează de la buget se dau din zona de taxe şi impozite, când nu, se iau direct din buzunarul populaţiei”.

Citit 1728 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.