”Păşunat urban” pe Faleză şi stână în Micro 13B (FOTO)

”Păşunat urban” pe Faleză şi stână în Micro 13B (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(22 voturi)

Nu mai puţin de 100.000 de lei fără TVA este valoarea estimativă a contractului scos la licitaţie de Primăria Galaţi pentru "Actualizare Masterplan potenţial natural şi peisager din teritoriul municipiului Galaţi", realizat de SC Atelier Foaie Verde SRL şi aprobat prin Hotărârea Consiliului Local nr. 100 din 2014. Scopul contractului vizează completarea cu elemente noi a Etapei 3 din Masterplan, etapă al cărei punct forte este "Păşunatul urban".

"Viţă-de-vie şi apicultură pe acoperişul blocurilor, zarzavat pe scuaruri, livezi de cartier în locul parcărilor şi oi păscând de la intrarea în oraş dinspre Brăila, în transhumanţă pe lângă Auchan, Selgros şi Universitatea Danubius, până pe Faleza Dunării, cu stâna amplasată în dreptul ANL-urilor din Micro 39" (Micro 13B, de fapt - n.r.). Toate acestea sunt prevăzute în "Masterplan/ Potenţialul natural şi peisager din teritoriul municipiului Galaţi", votat de aleşii locali în martie 2014, decizie despre care, la acel moment, aţi putut citi pe larg în "Viaţa liberă". Documentul, care poate fi accesat pe portalul Primăriei Galaţi, a costat 65.113 lei şi a fost realizat de SC Atelier Foaie Verde SRL.

Cum se vede Galaţiul în Masterplan

"Oraşul Galaţi e o insulă pierdută la gura Siretului, într-un peisaj specific, marcat de prezenţa apei. Pare un oraş imobilizat între zonele agricole, intensive, cu spatii raţionalizate până la extrem şi sectorul industrial în decădere", scriu autorii Masterplanului, după ce au trecut în revistă: "Lacul Brateş apare azi ca un peisaj artificial în care sentimentul naturii nu mai este romantic sau misterios", "Citadela siderurgică imensă şi misterioasă" sau "Macaralele stau aşezate cu privirea la orizont. Trecătorul mult se întreabă...". În opinia aceloraşi autori, "garajele auto au devenit mici cabane pline de vise şi de poveşti"…

Ce se doreşte acum

Conform datelor din Sistemul Electronic de Achiziţii Publice, actualizarea "înseamnă completarea Etapei 3 din conţinutul Masterplanului, cu elemente noi". "Etapa 3, în vederea amenajării teritoriului, care prin caracterul său integrator vizează o perspectivă strategică, formulează obiective şi urmăreşte progresul/ dezvoltarea oraşului în acord cu resursele disponibile, în scopul diminuării factorilor restrictivi şi maximizării atuurilor, urmăreşte de fapt principiul dezvoltării durabile, componenta esenţială în gestionarea potenţialului natural şi peisager pe teritoriul oraşului", explică Primăria. N-aţi înţeles nimic? Nici noi!

Aşa că ne întoarcem la documentul votat de aleşi şi descoperim că Punctul forte al "Etapei 3 - Soluţii Tehnice. Elaborarea unor obiective şi măsuri" este capitolul "Păşunatul urban".

Totul despre păşunat şi nu numai

"Păşunatul este o metodă ecologică de întreţinere a spaţiilor verzi, atât din interiorul oraşului (parcuri, grădini), cât şi din zonele periferice. Oile permit păşunilor să arate ca terenurile de golf", explică autorii, care propun "Organizarea şi gestionarea activităţii de păşunat pe spaţiile publice" precizând că "sunt de preferat rase autohtone şi rustice: Vaca Salers este recunoscută pentru rezistenţa la condiţiile climatice extreme şi Capra Carpatină - foarte rustică şi sociabilă".

Dincolo de păşunat urban, mai sunt propuse: plantarea perdelelor de protecţie, înfiinţarea unei pepiniere a oraşului cu specii autohtone, plantaţii de aliniament stradal, amenajarea Lacului Cătuşa, piste pentru biciclete şi gazon plantat între şinele de tramvai.

Rămâne de văzut cum vor fi completate acestea de către câştigătorul licitaţiei. Ofertele sunt aşteptate până pe 20 februarie, iar criteriul de atribuire a contractului este "preţul cel mai scăzut".

Citit 8889 ori Ultima modificare Joi, 06 Februarie 2020 01:44

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.