”Păşunat urban” pe Faleză şi stână în Micro 13B (FOTO)

”Păşunat urban” pe Faleză şi stână în Micro 13B (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(22 voturi)

Nu mai puţin de 100.000 de lei fără TVA este valoarea estimativă a contractului scos la licitaţie de Primăria Galaţi pentru "Actualizare Masterplan potenţial natural şi peisager din teritoriul municipiului Galaţi", realizat de SC Atelier Foaie Verde SRL şi aprobat prin Hotărârea Consiliului Local nr. 100 din 2014. Scopul contractului vizează completarea cu elemente noi a Etapei 3 din Masterplan, etapă al cărei punct forte este "Păşunatul urban".

"Viţă-de-vie şi apicultură pe acoperişul blocurilor, zarzavat pe scuaruri, livezi de cartier în locul parcărilor şi oi păscând de la intrarea în oraş dinspre Brăila, în transhumanţă pe lângă Auchan, Selgros şi Universitatea Danubius, până pe Faleza Dunării, cu stâna amplasată în dreptul ANL-urilor din Micro 39" (Micro 13B, de fapt - n.r.). Toate acestea sunt prevăzute în "Masterplan/ Potenţialul natural şi peisager din teritoriul municipiului Galaţi", votat de aleşii locali în martie 2014, decizie despre care, la acel moment, aţi putut citi pe larg în "Viaţa liberă". Documentul, care poate fi accesat pe portalul Primăriei Galaţi, a costat 65.113 lei şi a fost realizat de SC Atelier Foaie Verde SRL.

Cum se vede Galaţiul în Masterplan

"Oraşul Galaţi e o insulă pierdută la gura Siretului, într-un peisaj specific, marcat de prezenţa apei. Pare un oraş imobilizat între zonele agricole, intensive, cu spatii raţionalizate până la extrem şi sectorul industrial în decădere", scriu autorii Masterplanului, după ce au trecut în revistă: "Lacul Brateş apare azi ca un peisaj artificial în care sentimentul naturii nu mai este romantic sau misterios", "Citadela siderurgică imensă şi misterioasă" sau "Macaralele stau aşezate cu privirea la orizont. Trecătorul mult se întreabă...". În opinia aceloraşi autori, "garajele auto au devenit mici cabane pline de vise şi de poveşti"…

Ce se doreşte acum

Conform datelor din Sistemul Electronic de Achiziţii Publice, actualizarea "înseamnă completarea Etapei 3 din conţinutul Masterplanului, cu elemente noi". "Etapa 3, în vederea amenajării teritoriului, care prin caracterul său integrator vizează o perspectivă strategică, formulează obiective şi urmăreşte progresul/ dezvoltarea oraşului în acord cu resursele disponibile, în scopul diminuării factorilor restrictivi şi maximizării atuurilor, urmăreşte de fapt principiul dezvoltării durabile, componenta esenţială în gestionarea potenţialului natural şi peisager pe teritoriul oraşului", explică Primăria. N-aţi înţeles nimic? Nici noi!
Aşa că ne întoarcem la documentul votat de aleşi şi descoperim că Punctul forte al "Etapei 3 - Soluţii Tehnice. Elaborarea unor obiective şi măsuri" este capitolul "Păşunatul urban".

Totul despre păşunat şi nu numai

"Păşunatul este o metodă ecologică de întreţinere a spaţiilor verzi, atât din interiorul oraşului (parcuri, grădini), cât şi din zonele periferice. Oile permit păşunilor să arate ca terenurile de golf", explică autorii, care propun "Organizarea şi gestionarea activităţii de păşunat pe spaţiile publice" precizând că "sunt de preferat rase autohtone şi rustice: Vaca Salers este recunoscută pentru rezistenţa la condiţiile climatice extreme şi Capra Carpatină - foarte rustică şi sociabilă".
Dincolo de păşunat urban, mai sunt propuse: plantarea perdelelor de protecţie, înfiinţarea unei pepiniere a oraşului cu specii autohtone, plantaţii de aliniament stradal, amenajarea Lacului Cătuşa, piste pentru biciclete şi gazon plantat între şinele de tramvai.
Rămâne de văzut cum vor fi completate acestea de către câştigătorul licitaţiei. Ofertele sunt aşteptate până pe 20 februarie, iar criteriul de atribuire a contractului este "preţul cel mai scăzut".

Citit 8452 ori Ultima modificare Joi, 06 Februarie 2020 01:44

9 comentarii

 • postat de lucian
  Luni, 03 Februarie 2020 15:47
  92.223.167.***
  Si eu care am invatat Miorita pe de rost! Pacat, ca nu mai vor oi, macar daca tot au distrus toata industria care reprezenta Galatiul, macar cu zootehnia ne salvau.
  Poate Stan a facut proiectul pentru un ipotetic prieten cu oi (incerc sa dezvolt cuvintele lui Mircea) , dar cine l-a repropus acum? Daca nu il vroia conducerea actuala nu il prezenta acum! Sau nu era prietenul lui Stan, ci doar unul cu multa influenta?
  Ceea ce nu se vrea sa se inteleaga este ca pentru a ajunge sa castigi alegerile, trebuie sa te faci frate cu dracu', iar dupa alegeri trebuie sa rasplatesti fratia. Bineinteles ca nu vorbesc serios, este doar o gluma pentru Mircea.
  Acum 130 de ani Galatiul era o floare de oras. Dar si alti oameni! Nu comparati vremurile trecute cu cele de astazi, macar de ne-ar intoarce politica de astazi la vremurile acelea.
  0
  0
  Raportează
 • postat de mircea
  Luni, 03 Februarie 2020 08:05
  92.114.82.***
  Toti cei care aruncati cu pietre, treceti cu vederea intenționat sau ne, ca acest master plan a fost proiectul competentului de Marius Stan și ca tocmai acele inepții trecute în el l-au convins pe actualul primar să propună actualizarea și "pieptănarea " acestui pseudo-masterplan care seamănă mai mult cu "Viata la țară" de Duiliu Zamfirescu. Când prostia face casă bună cu răutatea apar comentarii ca cele de mai sus cu "laicurile" aferente!
  0
  0
  Raportează
 • postat de Akbar
  Vineri, 31 Ianuarie 2020 15:42
  5.13.142.***
  Inca mai cred ca articolul este un pamflet. Nu poti plati 100.000 lei unei firme cu 0 angajati, in 2018, care iti propune turme de oi la pasunat pe Faleza, ceapa verde si loboda prin scuaruri si unde, garajele auto au devenit mici cabane pline de vise şi de poveşti.
  Tre' sa ai cel putin creierul prajit, sa scrii asemenea ineptii. Daca asta-i Masterplanul unui oras care se doreste civilizat, atunci cu totii traim in lumea lui Lolek si Bolek,
  2
  14
  Raportează
 • postat de Carmen
  Vineri, 31 Ianuarie 2020 14:43
  5.13.135.***
  Sper ca e o gluma. Repetitie pentru 01.Aprilie, nu?
  1
  9
  Raportează
 • postat de paloma
  Vineri, 31 Ianuarie 2020 13:52
  5.13.182.***
  De la inelul de rocada pana jos la Potcoava, pe mijloc sa se faca un gardulet si acolo bagate niste mioare; caprele nu merg ca astea cam sar...ar merge pe costisa de pe faleza inferioara...Doamne cine ne conduce orasu', d-aia am ajuns unde suntem !!!
  1
  36
  Raportează
 • postat de ss
  Vineri, 31 Ianuarie 2020 11:05
  79.116.100.***
  Am cautat daca e pamflet dar se pare ca nu este, viitor stralucit orasul Galati are, o sa ajungem de rasul intregii tari oricum multi au impresia ca suntem un fel de Vaslui, in lipsa unui parc adevarat facem pasunat mioritic, halal investitie dupa 30 de ani, revenim la ce a fost acum 130 ani, multumim administratiei galatene din ultimii 30 de ani, dezastru total!
  1
  34
  Raportează
 • postat de papura voda
  Vineri, 31 Ianuarie 2020 09:51
  84.243.108.***
  tocmai ma gandeam ca laptele este scump la tarani, ca sa nu mai vorbresc drumul pana in localitatile limitrofe! De ce sa merg pana acolo, cand pot sa iau lapte direct de la sursa care paste in coltul blocului, si sa platesc mai putin!!! Vai de capul nostru! Ne mai lipseste ureea de la vaci pentru a ingrasa pamantul din oras, si poate o fabrica de lactate pe Faleza, deasupra Bacului...
  1
  29
  Raportează
 • postat de rony
  Vineri, 31 Ianuarie 2020 09:08
  5.2.205.***
  Speram la un primar competent! Deocamdata s-a ales praful de TOT Galatiul :(
  2
  30
  Raportează
 • postat de investitor strategic
  Vineri, 31 Ianuarie 2020 00:46
  89.137.136.***
  Lacul Catusa poate fi transformat in cel mai frumos loc de distractie, relaxare si timp liber. Are un potential urias.
  18
  32
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.