Reacțiile politicienilor gălățeni după căderea Guvernului Orban

Reacțiile politicienilor gălățeni după căderea Guvernului Orban
Evaluaţi acest articol
(11 voturi)

Ieri, 5 februarie, Guvernul Ludovic Orban a fost demis prin moțiunea de cenzură inițiată de Partidul Social-Democrat şi UDMR. Din numărătoarea voturilor parlamentarilor, a rezultat un număr de 261 de voturi în favoarea moțiunii (cu 28 mai multe decât minimul necesar) și doar 139 de voturi împotriva acesteia, din cele 400 valabil exprimate. Cu privire la această răsturnare de pe scena politică, le-am solicitat câte o reacție liderilor politici gălățeni.

Astfel, senatorul George Stângă, președintele organizației județene a PNL Galați, a dorit să precizeze pentru ”Viața liberă” că: ”În democrație, cine are mai multe voturi are mai multă dreptate. Adversarii noștri politici au reușit să adune un număr suficient de voturi pentru a trece moțiunea de cenzură, în condițiile în care dorința Partidului Național Liberal era de a organiza alegeri de primari în două tururi, pentru consolidarea democrației în România. Nu regretăm niciun moment asumarea răspunderii guvernamentale pe tema acestor alegeri. Mai departe, nu depinde doar de noi, care avem doar puțin peste 20 la sută din numărul total de parlamentari. Urmează negocieri cu toate formațiunile politice parlamentare și urmează ca domnul președinte Iohannis să invite partidele la discuții. În funcție de context, vom vedea cum ne vom poziționa în viitor. Mai multe detalii vom putea discuta în cursul săptămânii viitoare”.

La rândul său, deputatul USR de Galați Bogdan Rodeanu ne-a transmis următorul mesaj: ”Am votat împotriva moțiunii pentru că am vrut ceea ce vor și gălățenii: vot în două tururi la alegerile locale. Însă, baronii locali, indiferent de partid, care au transformat țara în feude pentru spolierea banului public, au scăpat de votul în două tururi. Nu le-a plăcut niciodată voința poporului, așa că au făcut totul, în alegeri subterane, pentru a părea că vor alegeri locale în două tururi, dar să obțină votul într-un tur. S-au înțeles și au obținut. Eu și colegii mei vom lupta ca și până acum împotriva baronizării României, împotriva politizării contractelor cu bani publici, împotriva politizării învățământului, împotriva neghiobiilor din administrație. Prea mulți gălățeni au înțeles că așa nu se mai poate și că putem să aducem în administrația locală și cinste și competență. La 30 de ani de la Revoluție, românii merită cu adevărat șansa de a alege între vechi și nou, între ipocrizie și verticalitate, între înțelegeri pe sub masă și principii clare, asumate cu fermitate”.

Marin Nicolae, senator PRO România, este de părere că urmează o perioadă de circ în Parlament, apoi anticipate. 

„Căderea Guvernului era de aşteptat pentru că Guvernul, de fapt, asta şi-a dorit. Au şi declarat-o, iar acţiunile lor au venit în sensul în care să declanşeze alegeri anticipate, iar dl Orban să rămână interimar în continuare şi să gestioneze Guvernul. Alegerile locale în două tururi au fost o cacialma, iar cu ocazia asta i-au închis gura USR, partid cu care PNL a semnat un protocol. Pro România a votat pentru căderea Guvernului. Decizia am luat-o dimineaţă, după întâlnirea pe care am avut-o cu liderul nostru, Victor Ponta, în urma acţiunilor din şedinţa de Guvern de aseară, cu acele ordonanţe multe şi foarte multe nelalocul lor, cum ar fi cea legată de sănătate. Ce se va întâmpla mai departe vom vedea. Preşedintele îi va chema pe toţi liderii politici la consultări şi, cu siguranţă, îl va nominaliza premier tot pe dl Orban. Şi dacă dl Orban va veni în Parlament va trebui să-şi caute o majoritate care să-i asigure căderea. Urmează o perioadă de circ în Parlament, şi, din păcate, agenda cetăţeanului nu preocupă pe nimeni foarte mult. Eu ştiu că este un an electoral, din punct de vedere politic înţeleg aceste jocuri, dar vom trece printr-o perioadă care îşi va pune amprenta pe economia României şi nu numai. Eu cred că preşedintele nu va nominaliza alt premier decât pe dl Orban, indiferent dacă, aşa cum a declarat dl Ciolacu, va avea un dialog cu dl Ponta şi împreună vor merge cu o propunere de premier, altul decât un membru de partid Pro România sau PSD, un independent. Şi atunci, cred că ne îndreptăm către anticipate odată cu alegerile locale. Măcar vom şti ce decide poporul prin vot, care sunt primarii, care sunt preşedinţii, care sunt majorităţile, parlamentarii, şi poate dă Dumnezeu să intrăm în linie dreaptă pentru următori patru ani şi să ne îndreptăm privirea şi preocuparea către agenda cetăţeanului. "

Deşi am solicitat o reacţie şi din partea organizaţiei judeţene a PSD, până la închiderea ediţiei, aceasta nu ne-a fost furnizată.

Citit 4825 ori Ultima modificare Joi, 06 Februarie 2020 16:32

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.