Acoperirea pierderilor Calorgal, la votul aleşilor locali

Acoperirea pierderilor Calorgal, la votul aleşilor locali
Evaluaţi acest articol
(13 voturi)

"Se aprobă acoperirea parţială a pierderilor induse de prestarea serviciilor publice de producere, transport, distribuţie şi furnizare a energiei termice pentru populaţie în sistem centralizat din municipiul Galaţi, în sumă 2.832.631,43 lei, pentru perioada decembrie 2018 - aprilie 2019", prevede unul dintre proiectele de hotărâre cuprinse pe ordinea de zi a şedinţei de astăzi a Consiliului Local.

Un adevărat maraton, cu peste 40 de proiecte, unele mai importante decât altele, îi aşteaptă astăzi pe aleşii locali ai Galaţiului, convocaţi în şedinţă ordinară. Pe lângă aprobarea bugetului oraşului pentru 2020 - subiect despre care aţi mai putut citi în ziarul "Viaţa liberă" - aprobarea costurilor unor investiţii sau modificarea valorii altora, un proiect care ar putea suscita dispute vizează pierderile induse de încălzirea în sistem centralizat.

Argumente legale

În raportul de specialitate al proiectului se arată că, în baza prevederilor Ordonanţei Guvernului nr. 36/2006, actualizată, "pierderile induse de prestarea serviciilor publice de producţie, transport, distribuţie şi furnizare a energiei termice pentru populaţie în sistem centralizat, înregistrate de operatorii economici din subordinea autorităţilor administraţiei publice locale pot fi acoperite din bugetele locale ale unităţilor administrativ-teritoriale".

Conform referatului de avizare, societatea Calogal SA înregistrează "pierderi induse reprezentând cheltuieli neacoperite conform notei de prezentare". În nota de prezentare, Calorgal reclamă că "pentru prestarea serviciilor de producere, distribuţie şi furnizare a energiei termice în municipiul Galaţi, pe bază de gaze naturale, în perioada 1 decembrie 2018 - 30 aprilie 2019, s-au acumulat pierderi induse în sumă totală de 4.031.253 de lei". Din această valoare, pierderea indusă din prestarea serviciului către populaţie înseamnă 82,06 la sută, iar cea indusă de prestarea serviciului către alţi consumatori - 17,94 la sută.

Explicaţiile Calorgal

În documentele prezentate, Calorgal arată că distribuţia de energie termică a fost facturată la un tarif de 198,62 de lei/Gcal fără TVA, la fundamentarea căruia s-a estimat o producţie de 153.230 Gcal, tarif valabil de la 1 august 2016. Societatea precizează că aproape toate elementele de cheltuială din structura acestui tarif au suferit creşteri în urma modificărilor legislative, a creşterii preţurilor la furnizorii de bunuri şi servicii, a majorării a salariului minim pe economie. "Dar cel mai important aspect îl reprezintă cantitatea de producţie prognozată, care s-a diminuat considerabil. Pentru perioada decembrie 2018, ianuarie - aprilie 2019, cantitatea de energie termică cumpărată este de 16.789,94 Gcal, iar cea vândută este de 8.483,04 Gcal", punctează Calorgal.

"Pierderea înregistrată se justifică prin creşterea consumului specific de energie electrică din cauza uzurii echipamentelor şi instalaţiilor electrice aflate în exploatare, a creşterii numărului consumatorilor debranşaţi precum şi a distribuiri unei cantităţi de energie termică mult mai mică faţă de cea proiectată a fi distribuită şi facturată", acuză Calorgal. Societatea mai adaugă pe listă şi creşterea preţului pentru apa brută, argumentând: "cantitatea de apă nu s-a putut corela cu cantitatea de energie termică trimisă spre punctele termice".

"Faţă de cele prezentate, solicităm acoperirea pierderii induse de prestarea serviciilor publice pentru perioada decembrie 2018, ianuarie - aprilie 2019, în sumă de 3.313.396 de lei", cere Calorgal, în adresele trimise.

Proiectul ajuns pe masa aleşilor prevede acoperirea parţială a pierderilor induse de prestarea serviciilor publice de producere, transport, distribuţie şi furnizare a energiei termice pentru populaţie în sistem centralizat din municipiul Galaţi, în sumă 2.832.631,43 lei, pentru perioada decembrie 2018 - aprilie 2019". Rămâne de văzut ce vor hotărî aleşii.

Citit 3190 ori Ultima modificare Vineri, 21 Februarie 2020 00:14

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.