Cât costă securitatea la incendiu a Sălii Sporturilor
Foto: Sonia Baciu

Cât costă securitatea la incendiu a Sălii Sporturilor
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

"Acest spaţiu funcţionează fără autorizaţie de securitate la incendiu" este avertismentul scris mare, cu litere roşii, la intrarea în Sala Sporturilor, care funcţionează în aceste condiţii de aproape şapte ani. Vestea bună este că aleşii locali tocmai au aprobat costurile măsurilor suplimentare privind securitatea la incendiu de care clădirea are nevoie pentru ca evenimentele pe care le găzduieşte să nu se mai desfăşoare cu autospeciala de pompieri prezentă în zonă.

Nu mai puţin de 1.983.489 de lei cu TVA reprezintă valoarea totală a măsurilor suplimentare privind securitatea la incendiu pe care consilierii locali le-au aprobat săptămâna trecută, modificând o hotărâre similară, votată în ianuarie 2015.

Istoria pe scurt

Aşa cum aţi mai putut citi în ziarul "Viaţa liberă", după ce a fost reabilitată de către Compania Naţională de Investiţii, Sala Sporturilor a fost redeschisă pe 5 octombrie 2013, dar fără a avea autorizaţie de securitate la incendiu. În ianuarie 2015, a fost votată de către aleşii locali o hotărâre privind „Măsuri suplimentare privind securitatea la incendiu”, care prevedea lucrări în valoare totală de 936.021 de lei cu TVA. Numai că acestea nu au putut fi puse în practică, deşi municipalitatea a încheiat, în urma licitaţiei, în aprilie 2016, un contract de proiectare şi execuţie a lucrărilor cu SC Hidrotehnica SA Brăila, având ca subcontractant SC Proinstal SRL Galaţi. Motivul? Potrivit unei expertize cerute de pompieri, structura autoportantă metalică a clădirii nu ar fi putut prelua încărcările suplimentare date de diafragmele incombustibile şi termospumarea confecţiilor metalice propuse de proiectant. Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) a solicitat ca Hidrotehnica să prezinte o nouă soluţie tehnică. Pentru că asta presupunea refacerea parţială a proiectului, suplimentarea lucrărilor şi implicit a valorii contractate, Primăria a considerat oportună rezilierea contractului încheiat cu Hidrotehnica.

Pentru elaborarea proiectului tehnic actualizat, a fost încheiat, în martie 2019, un contract în valoare de 90.440 lei cu TVA cu SC ABSBUILD System SRL. Documentaţia realizată şi avizată a ajuns pe masa aleşilor locali şi a fost aprobată joia trecută. „Ca urmare a actualizării proiectului tehnic, s-au modificat indicatorii tehnico-economici în concordanţă cu noile cerinţe”, precizează documentul aprobat.

Ce lucrări vor fi executate

Conform hotărârii votate, sunt prevăzute o serie de lucrări. Este vorba despre termoprotejarea cu vopsea termospumantă a structurii metalice a fermelor care asigură portanţa acoperişului, astfel încât acestea să prezinte 45 de minute de rezistenţă la foc, termoprotejarea cu vopsea termospumantă a elementelor de compartimentare metalice de deasupra plafonului suspendat, iar elemente de susţinere metalice ale tavanului fals suspendat pe zona sălii terenului de joc şi al gradenelor tribunei vor fi protejate cu un strat de vopsea termospumantă, care să le confere minimum 30 de minute rezistenţă la foc. Accesul în cele două încăperi pentru centrul de ventilaţie se va face pe uşi care trebuie să îndeplinească condiţia de 30 de minute rezistenţă la foc. Se impune: tratarea lambriului realizat din PAL melaminat şi a scheletului de susţinere de lemn a plăcilor fonoabsorbante, cu substanţe ignifuge care să asigure acestora clasa de reacţie la foc C-s2, d0, întreruperea spaţiului dintre planşeu şi tavanul suspendat cu elemente verticale din tablă zincată şi schimbarea sensului de deschidere şi prevederea de dispozitive de autoînchidere la uşi. Proiectul mai prevede bare antipanică la uşile de evacuare ale sălii aglomerate, amplasarea de ochiuri mobile în ferestrele exterioare, pentru desfumare, acţionate automat şi cu sursă de alimentare de rezervă. De asemenea, se va realiza o instalaţie de detectare/ semnalizare/ alarmare incendiu, de tipul 1 - cu acoperire totală prin detectoare de incendiu, declanşatoare manuale şi sirene de alarmare, instalaţii de stingere cu hidranţi exterior de incendiu, reţea de apă pentru patru hidranţi, rezervor tampon exterior şi staţie de pompare apă subterană. Sunt incluse amplasarea unui detector de gaze în centrala termică, pichet PSI exterior, înlocuire grup electrogen exterior, extinctoare, balustrade la scările interioare.

Valoarea totală a investiţiei este de 1.983.489,76 lei cu TVA, sursa de finanţare fiind bugetul local. Durata de realizare a investiţiei este de 12 luni, dar pentru proiectarea şi execuţia lucrărilor este necesară o licitaţie.

13 ani în chinurile (re)facerii

Închisă pentru că prezenta risc de prăbuşire, Sala Sporturilor a fost redeschisă după ce a stat 13 ani în chinurile (re)facerii. În cadrul reabilitării de către Compania Naţională de Investiţii s-au realizat: consolidarea structurii de rezistenţă, redimensionarea şi reamplasarea grupurilor sanitare pentru public, refacere pardoseli, finisaje şi vopsitorii, termosistem la faţadă, refacere instalaţii de apă, canalizare, termice şi electrice, refacere centrală termică şi instalaţii de ventilaţie.

Citit 1948 ori Ultima modificare Marți, 25 Februarie 2020 11:05

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.