Evaluaţi acest articol
(16 voturi)
7 comentarii

Pentru acoperirea "vidului de personal lucrativ la nivelul Serviciului Administrare Spaţii Verzi", SC Gospodărire Urbană SRL vrea să angajeze 30 de muncitori din spaţiul extracomunitar, asumându-şi cheltuieli consistente cu servicii de transport aerian, cantină şi catering, servicii hoteliere şi nu numai. Subiectul a fost discutat în recenta şedinţă a Consiliului Local, când cu 17 voturi „pentru”, opt „împotrivă” şi o abţinere a fost aprobat bugetul de venituri şi cheltuieli al societăţii.

În bugetul pe 2020, SC Gospodărire Urbană SRL îşi propune venituri totale de 22.735.000 de lei şi cheltuieli totale de 21.800.000 de lei, din care 14.838.000 de lei - cheltuieli cu personalul. În nota de fundamentare a proiectului de buget se precizează: „În anul 2020 se intenţionează achiziţionarea de servicii de consultanţă în gestionarea resurselor umane în vederea angajării a 33 de muncitori din spaţiul extracomunitar”. Sunt detaliate şi costurile aferente: servicii de consultanţă - 100.000 de lei fără TVA, servicii de transport aerian - 135.000 de lei fără TVA, servicii cantină şi catering - 96.000 de lei fără TVA, servicii hoteliere - 128.000 de lei fără TVA şi alte taxe către stat - 54.4202 lei (aviz permis de şedere).
„Angajarea muncitorilor calificaţi şi/sau necalificaţi a reprezentat o problemă deosebit de spinoasă cu care ne-am confruntat în ultimii ani. În ciuda diligenţelor, vidul de personal lucrativ la nivelul Serviciului Administrare Spaţii verzi nu poate fi acoperită la nivel local”, susţine societatea.

Topul plecărilor

SC Gospodărire Urbană prezintă pe luni situaţia angajărilor şi a contractelor încetate: 73 la 55. „În perioada februarie - noiembrie 2019, au existat persoane care fuseseră angajate tot în această perioadă şi care şi-au încetat activitatea: după o săptămână sau chiar mai puţin timp de la angajare - 11 persoane, la o lună - nouă persoane, la două luni - şapte persoane, la trei luni - trei persoane, la patru luni - patru persoane. Tot în perioada de referinţă, şapte persoane au efectuat analizele necesare controlului medical la angajare, au prezenta fişa de aptitudini, dar nu s-au mai prezentat pentru întocmirea contractului individual de muncă”, se explică în nota de fundamentare.

Ce-au spus aleşii

„Cei 30 de angajaţi din spaţiul extracomunitar pe care domnul director îi cere şi care reprezintă un efort - după calculele mele - de 127.000 de euro, sunt de negăsit pe plan local, şi astfel facem o economie de 127.000 de euro? Sau dacă nu sunt de negăsit, sunt suficienţi pentru a asigura o imagine oraşului nostru în aşa fel încât să fim mândri de ea?”, au fost problemele ridicate de consilierul local PNL Laurenţiu Ichim.
Directorul general Dragoş Magearu a încercat să răspundă: „Cheltuielile nu se ridică chiar la suma de 127.000 de euro, sunt structurate chiar un pic mai bine. Nu mai mergem chiar la numărul 33, mergem pe o grupă de 30. Am renunţat la ideea de a-i aduce începând cu 1 aprilie, tocmai pentru a diminua cheltuielile şi o să-i aducem începând cu 1 mai. Din calculele făcute, considerăm că este un număr minim suficient ca, împreună cu colegii pe care-i avem deja angajaţi, să poată să păstreze oraşul la un nivel cel puţin acceptabil şi să nu mai avem problemele pe care le-am întâmpinat anul trecut”.
Rămâne de văzut cum vor arăta spaţiile verzi. Reamintim că, din cauza spaţiilor verzi neîngrijite, fostul director al SC Gospodărire Urbană, Bogdan Ardean, a fost nevoit să-şi prezinte demisia anul trecut.

Citit 3237 ori Ultima modificare Miercuri, 26 Februarie 2020 20:54

7 comentarii

 • postat de Economic Marți, 25 Februarie 2020 17:47 31.179.170.*** Link la comentariu
  14
  4

  Cheltuielile vor fi mai mici decât cu localnici. De-abia aștept sa moara generațiile comuniste care nu accepta străini în mijlocul lor. Niște neaveniți semianalfabeti morți de foame, dar mândri nevoie mare...

  Raportează
 • postat de Akbar Marți, 25 Februarie 2020 17:43 5.13.140.*** Link la comentariu
  4
  9

  Angajam extracomunitari sa dea cu sapa, in schimb "extracomunitarii" nostri primesc venit minim garantat si mancare moaca din taxele si impozitele celor ce muncesc, doar ca sa sparga seminte la gard. Iar din alocatiile copiilor isi mentin constanta doza zilnica de alcool. Trai neneaca ! De maine cine nu munceste minim 120 ore/luna nu mai primeste bani moaca de la stat. Are cineva curaj ? Pai nu, ca se apropie...campania.

  Raportează
 • postat de Alfa Romica Marți, 25 Februarie 2020 12:08 95.76.1.*** Link la comentariu
  4
  25

  Astea sunt afacerile alesilor locali pe care ia-ti votat. Romanii se duc la vot pentru ca alesii sa dea joburile institutiilor de stat, strainilor! Nu cumva angajatii aia pleaca tocmai fortati sa plece, pentru ca "cine trebuie" sa-si bage mana in sacii cu banii de taxe platite de galateni? Faptul ca s-au angajat indica ca au vrut sa munceasca! Concluzia? Coruptia este in plina desfasurare si ne sunt aruncate minciuni, ca de fiecare data!
  Repet si eu, ca si ceilalti comentatori, intrebarile:
  -Care-s firmele beneficiare de pomana obisnuita a primariilor, fata de activistii si apropiatii alesilor locali?
  -Duc asa lipsa de clienti hotelurile din Galati de au ajuns sa cerseasca primarului si alesilor locali sa contribuie direct la afacerile lor?
  -Caror persoane apartin hotelurile, firmele de catering, firmele de intermediere? Care este interesul si care sunt spagile (directe si indirecte) ale alesilor locali? Pupa alesii locali posturi la respectivele firme, pentru rubedeniile lor?

  Si, un alt subiect, legat de institutiile statului, locale:
  De ce ITM-ul si alte institutii de control nu se duc in controale la firmele galatene care folosesc sute de angajati fara formele legale de angajare (fara carte de munca)?
  La una din firme, pana si sefii intrebati de cartea de munca, nici nu stiau care-s formele de angajare si nici nu stiau ca angajatii trebuie sa se ponteze.

  Raportează
 • postat de Curiosu Marți, 25 Februarie 2020 11:31 77.111.245.*** Link la comentariu
  1
  28

  Pai dati-mi mie banii pentru ... ,,cheltuieli consistente cu servicii de transport aerian, cantină şi catering, servicii hoteliere şi nu numai." si, in afara de asta, salariul exact asa cum i-l dati unui ...extracomunitar din asta care, stim cu totii, nu este in niciun caz din Republica Moldova sau Ucraina sau alte tari extracomunitare de genul asta si ma angajez sa acopar eu ,,vidului de personal lucrativ" in domeniu .

  In ce ziar din presa locala s-au publicat anunturi pentru angajarea galatenilor la serviciul asta, cu plata acelorasi sumele aferente la fel ca si cele pentru ,,muncitorii din spatiul extracomunitar" si nu s-au prezentat doritori ?!!!
  Ar fi fost foarte interesant sa aflam din acest articol si CONCRET , care este suma lunara care este platita de la bugetul local pentru ,,cheltuieli consistente cu servicii de transport aerian, cantină şi catering, servicii hoteliere şi nu numai.", pentru un muncitor din acesta ,,extracomunitar" !!!
  Tot la fel. ar fi fost interesant sa aflam din articol, daca s-ar fi putut, cine sunt cei care au votat pentru aceasta solutia si cine sunt cei care s-au opus.

  Raportează
 • postat de Bandit Marți, 25 Februarie 2020 08:42 109.166.136.*** Link la comentariu
  3
  38

  Ce salarii le oferiți? Din banii cui?
  Unui român ,gălățean , oferiți puțin peste minim. Ori ăstora le plătiți transportul , cazarea( la hotel),masa etc.
  A cui e firma de catering și hotelul?

  Raportează
 • postat de Un locatar din zona Marți, 25 Februarie 2020 08:11 81.196.244.*** Link la comentariu
  3
  37

  Decat sa aduceti din afara muncitori , platiti romanii cum trebuie si sa vedeti ca o sa fie forta de munca . Ce vreti sa munceasca pe 2 lei ? Prefera sa ia ajutor social ca tot aia e !

  Raportează
 • postat de Cetatean Marți, 25 Februarie 2020 06:44 5.13.195.*** Link la comentariu
  3
  40

  Puneti de angajati oamenii celor ce le dati ajutor social, celor ce ridica mancare de la cantina de pe Dogariei desi sant zdrahoni de oameni si vin cu Mercedesul si BMW la cantina de ridica mancare , etalati oferta de angajare , explicatiile ce bani iau in mana la lichidare si avans si asa o sa aveti oameni angajati Costurile cu aducerea , cazarea mancarea datile oamenilor din Galati si o sa vedeti ca o sa vina , asa puteti angaja si din judet facand si cursa in cont propiu daca tot cheltuiti bani

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.