Curcubeul reabilitării termice

Curcubeul reabilitării termice
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Aleşii s-au înfierbântat joi seara, la şedinţa extraordinară a Consiliului Local, pe tema reabilitării termice. Hotărârea privind aprobarea documentaţiilor de avizare a lucrărilor de intervenţii în vederea creşterii performanţelor energetice la 12 blocuri a stârnit vii dezbateri.

Parte dintre consilieri ar fi vrut ca blocurile să fie reabilitate estetic şi termic acolo unde se vede, adică la intrările în oraş şi în buricul târgului.

Alţii susţineau dreptul gălăţenilor de a se bucura de programul de anvelopare al Guvernului indiferent dacă stau în centru sau la periferie.

Singurul care a sesizat adevărata hibă a fost primarul Dumitru Nicolae, care le-a atras atenţia aleşilor că degeaba reabilităm termic blocurile dacă la subsoluri e dezastru.

Singurul aspect asupra căruia aleşii s-au înţeles a fost cel estetic – arhitectul-şef al oraşului să aibă un cuvânt de spus asupra culorii faţadelor, ca să nu mai avem blocuri-curcubeu. 

Primul venit, primul servit

Consilierul PC Răzvan Avram a vrut să ştie pe ce criterii au fost alese cele 12 blocuri ce vor fi reabilitate termic şi dacă nu ar trebui preferate blocurile de la intrarea în oraş sau cele de pe Brăilei pentru a schimba faţa oraşului.

City-managerul Florin Popa i-a explicat că s-au primit de la asociaţiile de locatari şi proprietari nu mai puţin de 104 cereri: „Pentru a nu se crea discriminări, au început să se facă expertizările şi efectiv lucrările în ordinea depunerii cererilor”.

Estetica, înainte de toate

Liberalul Marius Stan a ridicat problema cromaticii blocurilor. Colegul său Mihail Bucatanschi (FOTO 2) a insistat asupra subiectului, criticând estetica oraşului:

„Dacă zugrăvim un bloc şi lăsăm zece aşa cum erau, apoi facem un altul, mascat de nu-l vede nimeni, practic estetica oraşului nu se schimbă. E bine să concentrăm acţiunea pe arterele principale, pe intrări, punctele relevante. Şi aşa nu prea avem bani, de ce să facem ţigănie?”.

Conservatorul Gheorghe Bugeag a înfierat faţadele vopsite în toate culorile posibile de gălăţenii care şi-au făcut izolaţia pe cont propriu, după cum i-a dus capul.

Unii nu sunt mai gălăţeni decât alţii!

Preşedintele Comisiei de Urbanism a CL, viceprimarul social-democrat Nicuşor Ciumacenco, i-a liniştit pe aleşi, spunându-le că la proiectare se va ţine cont de cromatică:

„Poate în anii următori când situaţia economică va fi mai bună să facem PUZ-uri pentru fiecare intrare în oraş. Nu putem face blocurile de pe străzile principale pentru că următoarea întrebare va fi de ce s-au ales zonele principale şi cred că fiecare cetăţean are dreptul să beneficieze în mod egal şi corect de acest program”.

Viceprimarul liberal Mircea Cristea le-a atras atenţia aleşilor că reabilitarea costă şi că locatarii trebuie nu numai să îşi dorească, dar să îşi şi permită financiar aveloparea.

Început cu sfârşitul

„Izmene pe călător”, aşa a caracterizat, în stilul inconfundabil, primarul Dumitru Nicolae programul de anvelopare al Guvernului.

„Am început lucrurile cu sfârşitul. Noi avem mari probleme în subsolul oraşului, uitaţi-vă pe Faleză. De la Electrocentrale la punctul termic, pierderea de căldură e de 12 la sută. De la punctul termic la bloc, e 34 la sută. Pierderea de căldură la un apartament e 20 la sută”.

„Pe care aţi face-o voi prima? Am face acolo unde nu se vede sau nu se taie panglica. Cei care şi-au făcut izolaţii fără aprobarea noastră au fost pe lângă lege”, a declarat Nicolae, sugerând că, la Galaţi, Guvernul ar trebui să suporte integral reabilitarea termică.

Până la urmă, aleşii au pus punct discuţiei şi au votat hotărârea.

Citit 1420 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.