Locurile de muncă, prioritatea Guvernului

Locurile de muncă, prioritatea Guvernului
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Pragmatism şi eficienţă, asta le-a cerut prefecţilor premierul Emil Boc, în cadrul videoconferinţei care a avut loc duminică la prânz.

Prefectul judeţului Galaţi, Cosmin Păun, şi şefii instituţiilor deconcentrate gălăţene au aflat chiar de la primul ministru care sunt priorităţile de guvernare şi că „rezolvarea problemelor oamenilor” reprezintă cea mai bună politică.

Premierul a subliniat că prioritatea majoră a Guvernului o reprezintă acum locurile de muncă ale românilor.

Facilităţi

Emil Boc a punctat că firmele care angajează şomeri vor fi scutite timp de 6 luni de la plata contribuţiilor de asigurări sociale, asigurări de şomaj, asigurări de accidente de muncă şi boli profesionale, asigurări de sănătate.

Facilităţile în cazul şomajului tehnic, utilizarea fondurilor de garantare şi contragarantare pentru întreprinderile mici şi mijlocii, reducerea cu 5 la sută a cotei TVA, rambursarea automată a cotelor TVA au fost, de asemenea, amintite în videoconferinţă, urmând ca toate detaliile acestor măsuri să fie oferite în zile următoare de către Agenţia Judeţeană a Forţei de Muncă şi Direcţia Generală a Finanţelor Publice.

Boc a subliniat decizia Guvernului de a rambursa automat TVA, cu amânarea controlului, în cazul datoriilor mai mici de 10.000 lei, inclusiv pentru exportatori.

Prefectul judeţului, Cosmin Păun, a cerut Direcţiei de Fiscalitate să mediatizeze aceste prevederi.

Vestea bună ar fi că autorităţile locale vor primi garanţii guvernamentale pentru cofinanţarea programelor europene privind infrastructura rutieră, energia, alimentarea cu apă şi canalizare, tratarea apelor uzate, managementul deşeurilor, educaţie, sănătate, asistenţă socială.

Locuinţe

O altă prioritate a Guvernului o reprezintă programul: "case pentru specialişti", destinat mediului rural. Până la sfârşitul lunii martie, fiecare primărie va raporta numărul de case ce trebuie  construite pentru medici, asistente medicale, profesori sau poliţişti.

Ministerul Dezvoltării Regionale poate asigura finanţarea construirii a 25.000 de case (cu 2 şi 3 camere), câte maximum 10 în fiecare localitate rurală reşedinţă de comună, iar primăria trebuie să asigure minimum 500 de metri pătraţi pentru fiecare casă.

Esenţială este vânzarea locuinţelor ANL al căror preţ unic urmează a fi comunicat.

Premierul a amintit şi programul „Prima casă”, care a fost extins şi pentru situaţiile de construire a unei case de la zero, garanţia guvernamentală fiind în acest caz de 70.000 de euro, iar în cazul achiziţionării de locuinţe vechi de 60.000 de euro.

Cât despre Programul „Rabla”, Boc a subliniat că  oferă în plus faţă de anii precedenţi posibilitatea tranzacţionării tichetelor, dar le-a atras atenţia cetăţenilor că pot fi utilizate numai dacă sunt însoţite de încă trei documente în original, care atestă faptul că maşina veche a mers la casat.

Pensii

Premierul a ţinut să spună că vor fi recalculate doar cele 200.000 de pensii speciale, iar restul pensionarilor, 5.600.000, nu vor fi afectaţi de noua lege a pensiilor.

De asemenea, pensiile în cuantum de până la 1.000 de lei nu vor fi impozitate.

Mai mult, premierul a dat asigurări că nu există probleme privind plata pensiilor şi a salariilor în România.

După modelul patentat de Octav Cozmâncă, videoconferinţele cu prefecţii vor deveni bilunare.

Citit 646 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.