Linie PCR pentru testare coronavirus, la Spitalul de Copii "Sf. Ioan"/ Licitaţie în derulare

Linie PCR pentru testare coronavirus, la Spitalul de Copii "Sf. Ioan"/ Licitaţie în derulare
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Pentru furnizarea unei linii automatizate de biologie moleculara - RT PCR, investiţie care va ajuta nu doar la depistarea coronavirusului, Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii "Sf. Ioan" Galaţi a lansat o licitaţie şi aşteaptă ofertele până pe 31 martie. Valoarea estimată a contractului este de 529.000 de lei fără TVA, iar banii pentru achiziţie provin din fondul de rezervă pus la dispoziţia primarului Ionuţ Pucheanu.

Conform datelor din Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP), Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii "Sf. Ioan" a lansat o licitaţie pentru achiziţionarea unei linii automatizate de biologie moleculara - RT PCR. "Preţul aparatului a fost stabilit în urma consultării catalogului SEAP", se precizează în fişa de date a procedurii, valoarea totală estimată a contractului fiind de 529.000 de lei fără TVA, iar criteriul de atribuire, "preţul cel mai scăzut".

Detalii despre această achiziţie am obţinut de la directorul medical al Spitalului de Copii, dr. Petruţa Iuliana Moraru, şi de la primarul Galaţiului, Ionuţ Pucheanu.

"Noi am încercat să luăm cel mai bun aparat pe care am reuşit să-l găsim în momentul de faţă, pentru că este o problemă cu stocurile pe aceste aparate. Practic, oricât ai vrea să cumperi, nu prea ai de unde. Aparatul nostru este de ultimă generaţie în clasa lui, performant, în sistem deschis PCR. Adică pe lângă faptul că acum este vital şi ne va ajuta să identificăm cazurile de coronavirus, pe termen lung, după ce va trece această pandemie, va putea fi folosit în continuare pentru identificarea mai multor bacterii şi aşa mai departe. Este o investiţie care ne va ajuta pe mulţi ani de acum înainte, nu doar acum. Am făcut toate eforturile posibile, atât noi, ca spital, cât şi Primăria municipiului Galaţi, care ne ajută enorm în achiziţionarea unui aparat de acest tip", ne-a explicat dr. Moraru.

250 de testări pe zi

Potrivit directorului medical, aparatul va lucra aproximativ 250 de testări pe zi, timpul său de lucru pentru un test fiind de trei ore. "Cu tot cu procedurile de extracţie şi tot ce se face înainte de fi introdus în aparat propriu-zis, în maxim 24 de ore ar trebui să avem rezultatele la testări. Dacă adresabilitatea, volumul de muncă nu vor fi foarte-foarte mari, ele vor fi şi mai rapide. Dar, în momentul de faţă, dat fiind că puţine centre din România pot să lucreze, s-a ajuns să se aştepte şi câteva zile pentru un rezultat", explică medicul.

Din păcate, nu se pot găsi aparate care să facă mii de teste pe zi. "Din informaţiile pe care le am, la Institutul Matei Balş se lucrează undeva la o mie de teste pe zi, dar asta pentru că au mai multe linii PCR, adică nu lucrează doar cu un singur aparat. Dacă în fiecare judeţ ar exista câte un aparat care să poată să facă un număr de determinări pe zi, cumulându-le, pe ţară am reuşi să testăm să realizăm cel puţin 2.000-3.000 de testări pe zi", ne-a explicat dr. Moraru.

Precizând că ne va putea oferi mai multe detalii atunci când aparatul va fi livrat spitalului, directorul medical a ţinut să sublinieze că se fac toate eforturile posibile ca acesta să ajungă cât mai repede, dar există proceduri care trebuie urmate şi depinde şi de firmele furnizoare: "Facem toate eforturile să avem aparatul cel mai bun, în cel mai scurt timp posibil".

Ce spune primarul Galaţiului

"Banii pentru achiziţionarea acestui aparat sunt din fondul de rezervă pus la dispoziţia primarului. Şi prin dispoziţii de primar, în situaţii de urgenţă pot fi alocaţi. Din ce am înţeles, aparatul licitat de Spitalul de Copii este mai rapid şi mai performant faţă de cel achiziţionat de Consiliul Judeţean", ne-a declarat primarul Ionuţ Pucheanu. Edilul-şef ne-a mai spus că vor fi alocate Spitalului de Copii sumele necesare pentru achiziţia a 15 aparate de ventilaţie mecanică, corespunzător numărului de paturi din secţia de reanimare.

Citit 6234 ori Ultima modificare Marți, 24 Martie 2020 21:33

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.