Muzeul ”Cavoul Roman”, proiect pe masa aleşilor locali (FOTO)

Muzeul ”Cavoul Roman”, proiect pe masa aleşilor locali (FOTO)

Istorie, între blocurile din Micro 21
Evaluaţi acest articol
(22 voturi)
7 comentarii

Un spectaculos tumul - de fapt, o cupolă semisferică supraterană din beton armat, acoperită cu pământ înierbat - s-ar putea înălţa între blocurile D14-D16 din Micro 21, pentru a acoperi necropola scoasă la lumină de săpăturile arheologice. Tumulul este cuprins în proiectul de hotărâre privind punerea în valoare a sitului arheologic Cavoul Roman şi a ajuns la comisiile Consiliului Local. Valoarea totală a investiției este estimată la 9.670.273,48 de lei, sursele de finanţare fiind bugetul local, bugetul de stat, fondurile europene sau un împrumut.

Un mic tezaur format din fragmente de foiţă de aur şi almandine şlefuite (pietre semipreţioase din categoria granatelor) reprezintă cea mai spectaculoasă descoperire arheologică de la Cavoul Roman. Concluzia arheologilor a fost că pe strada Oţelarilor, între blocurile D14-D16, se află un sit unicat: cel mai timpuriu monument de acest fel descoperit în lumea romană din zona aceasta, mormânt care a aparţinut, cel mai probabil, unui comandant militar din perioada de maximă dezvoltare a zonei Barboşiului. Scos de sub munţii de gunoaie, protejat sub un cort special şi îngrădit cu panouri metalice, lângă care a fost amplasată şi o cabină de pază, monumentul funerar aşteaptă să fie pus în valoare.

În vara anului trecut, vă informam că Primăria Galaţi a reuşit să atribuie firmei Arhidesign GS contractul pentru servicii de proiectare, faza studiu de fezabilitate, pentru obiectivul "Punerea în valoare a sitului arheologic Cavoul Roman". La acel moment, intenţia autorităţilor ca, pe lângă conservarea şi restaurarea monumentului istoric, să fie amenajat un mic muzeu de sit, cu "desfiinţarea construcţiilor provizorii, pentru punerea în operă a proiectului", după cum se specifica în caietul de sarcini al licitaţiei.

Documentaţia realizată de Arhidesign GS şi indicatorii tehnico-economici pentru obiectivul "Punerea în valoare a sitului arheologic Cavoul Roman" au ajuns pe mesele aleşilor locali, spre dezbatere şi aprobare.

Argumente

"Municipiul Galați dorește punerea în valoare a monumentului istoric Cavoul Roman prin protejarea şi conservarea vestigiilor arheologice și realizarea unui parc arheologic. Până în prezent, a fost realizată cercetarea arheologică, în urma căreia au fost aduse la lumină vestigiile arheologice", se arată în proiectul de hotărâre.

Vă reamintim că arheologii au scos la lumină, pe lângă micul tezaur, ce a mai rămas din impresionantul monument funerar de tip hypogeu (construcţie îngropată): ziduri groase, construite din piatră adusă din zona munţilor Măcin - şist verzui nefasonat, legat cu mortar roman, care prezintă particularităţi. Se pare că, la un moment dat, constructorii au dublat grosimea zidurilor, tocmai pentru a putea consolida structura, în vederea susţinerii bolţii, din care s-au mai descoperit acum câteva blocuri. Peste toată construcţia fusese ridicat un tumul, o movilă distrusă în 1964, când s-a făcut nivelarea zonei pentru extinderea cartierului Dunărea. Tencuiala interioară a celor două camere descoperite, pictată cu roşu, are şi ea caracteristici spectaculoase.

Ce se doreşte

Dintre intervențiile propuse în proiect, amintim: "desfacerea zonelor de zidărie cu pietre degradate prin fisurare, crăpare, măcinare sau dislocare și repararea lor, folosindu-se același tip de piatră și mortar roman ca liant, dar şi injectarea fisurilor și crăpăturilor din masivele de zidărie rămase cu mortar roman fluidizat, folosit special pentru restaurarea și consolidarea structurilor istorice. Se mai propune executarea, la nivelul superior actual al cotei ruinelor, a unui strat separator de cinci - şase cm din mortar roman, cu rolul de marcare a stării de fapt, și completarea zidăriei pentru aducerea ei la un nivel orizontal cu același tip de piatră și mortar.

Cea mai spectaculoasă este executarea unei cupole semisferice supraterane din beton armat, prevăzută cu luminatoare și acoperită cu pământ înierbat, care va acoperi necropola identificată de săpăturile arheologice. În interiorul cupolei va fi amenajată o pasarelă metalică perimetrală, care să dirijeze fluxul vizitatorilor.

Amenajările exterioare cuprind: parc arheologic, căi de acces, gradene pentru evenimente în aer liber, dar şi spaţii fixe pentru centrala termică, grupuri sanitare, depozitare şi vestiare. Proiectul include şi realizarea instalațiilor necesare - sanitare, electrice, încălzire, ventilație, de tratare a aerului etc.

Valoarea totală a investiţiei se ridică la 9.670.273,48 de lei, durata de realizare este de 18 luni, iar sursa de finanţare este bugetul local/bugetul de stat/fondurile europene/împrumut.

”Obiectivul este o componentă a proiectului «HistoryAnciv - Conservarea, restaurarea si promovarea patrimoniului cultural şi istoric în Romania şi Republica Moldova», depus spre finanţare în cadrul Programului de Cooperare Transfrontalieră România - Republica Moldova 2014-2020” - Primăria municipiului Galaţi

Amenajări pe 3.178 de metri pătraţi

Cavoul Roman măsoară 58,50 mp, dar punerea în valoare a monumentului se va realiza pe o suprafaţă de teren de 3.178 mp, din care: muzeul de sit - 590 mp, gradene - 131 mp, spații verzi - 1.123 mp, alei pietonale, placaje - 1.334 mp. "Principalele surse de finanţare propuse sunt cele europene, prin programele de cooperare transfrontalieră, interregională, transnaţională, bugetul de stat (OUG 76/2018 privind aprobarea programului de investiţii în domeniul culturii)", se mai precizează în document.

 

Citit 5605 ori Ultima modificare Marți, 14 Aprilie 2020 12:06

7 comentarii

 • postat de @dem Luni, 13 Aprilie 2020 20:13 5.13.193.*** Link la comentariu
  3
  3

  Raspunsul la intrebarea ta se gaseste in pozele si randarile prezentate. Culorile alese pentru exteriorul muzeului sunt exact ca cele ale pagodei kitch magazin. Deci muzeul se va integra cu vecinatatile.
  Pe modelul din Parcul Eminescu. Statuia cu haremul monument de arhitectura.
  Altadata erau vederi reprezentative pentru oras, cu cladirile, cu parcurile si cu pietele publice.
  Asteptam cu interes si mandrie noile vederi, sa moara de invidie lumea.

  Raportează
 • postat de Gicu Z. Luni, 13 Aprilie 2020 20:05 95.77.196.*** Link la comentariu
  3
  4

  Suna frumos sa avem un muzeu de genul acesta...cu siguranta avem specialisti in muzeele galatene care ar face o treaba frumoasa pentru acest viitor muzeu....din pacate, acest lucru nu se va realiza intrucat stim cum decurg lucrurile la Primarie... vor lucruri "kich"...incep ceva...si dureaza ani, cauta scuze dand vina unii pe altii...timpul ne va demonstra inca o data ce "face" primaria cu istoria, cladirile dn galati, etc.

  Raportează
 • postat de dem Luni, 13 Aprilie 2020 14:57 78.96.59.*** Link la comentariu
  1
  11

  Si cu cladirile (magazine , etc.) de la strada ce se va intampla ? Are curaj primarul sa le demoleze ?

  Raportează
 • postat de Simona Luni, 13 Aprilie 2020 14:46 81.12.149.*** Link la comentariu
  1
  7

  Iar se fac randări SF şi în realitate va ieşi "un kitch"?
  Nu prea am înţeles pe unde este intrarea în muzeu.. Firma este în faţă, iar intrarea e prin spate?
  Apoi nu înţeleg de ce denumirea pe panou e "Muzeul cavoul roman" şi nu " muzeul Cavoul Roman" sau "muzeul CAVOUL ROMAN" şi scris eventual din 2 culori (ex. cu maro/cărămiziu scris "muzeul" şi cu negru "Cavoul Roman").

  Raportează
 • postat de un galatean Luni, 13 Aprilie 2020 10:55 5.12.151.*** Link la comentariu
  2
  28

  Intr-un orasel din Italia a fost gasita o baie termala de pe vremea romanilor. Acea baie termala este printre niste blocuri de nivel p+2. Italienii au acoperit locul cu o 'caseta' mare de sticla, facand astfel un mic muzeu pe care lumea il poate vizita, bineinteles contra cost. Evident, intrarea in acest mic muzeu inseamna sa cobori cateva trepte in subteran. Obiectivul respectiv se regaseste in pliantele turistice ale oraselului (are destule, gen apeducte, o zona veche, cetate etc.). Desi era indicatoare spre el, ne-am invartit putin pe acolo deoarece nu ne asteptam sa fie printre blocuri.
  Acelasi lucru se poate face si cu cavoul roman. Orice obiectiv vechi trebuie pus in valoare.

  Raportează
 • postat de cititor zilnic Luni, 13 Aprilie 2020 09:23 89.121.200.*** Link la comentariu
  1
  17

  Eu sunt curioasa care este rolul paznicului de acolo? Locuiesc in zona si de cate ori trec paznicul este in cabina lui iar in groapa sunt deja cantitati impresionante de balarii si gunoaie. Inteleg ca nu e vina paznicului ca oamenii sunt nesimtiti si ca nu este treaba lui sa smulga balariile dar totusi pentru ce sta acolo?

  Raportează
 • postat de Nea Gica Luni, 13 Aprilie 2020 00:15 188.24.200.*** Link la comentariu
  30
  16

  Intrebarea este ce face Primaria cu privire la coronavirus in afara de a arunca banii pe fereastra in plina criza

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.