Italienii, interesaţi de Castrul de la Barboşi

Italienii, interesaţi de Castrul de la Barboşi
Evaluaţi acest articol
(23 voturi)

După o primă licitaţie anulată în lipsa ofertanţilor, procedura pentru “Punerea în valoare a sitului arheologic Tirighina - Barboşi” a fost reluată de Primăria Galaţi. Pentru contractul cu o valoare estimată de 13,6 milioane de lei fără TVA, al cărui criteriu de atribuire este „preţul cel mai scăzut”, a fost depusă o ofertă. Ea vine din partea Asocierii Gruppo Sinopia Restauri (lider) - Gruppo GE.DI., având ca subcontractanţi firmele Terano Construct şi Gerom International Prodimex.
Reamintim că situl arheologic Tirighina-Barboşi - monument istoric de importanţă naţională, despre care arheologii au spus că ar fi cel mai important ca relevanţă şi potenţial turistic după Sarmizegetusa - beneficiază de finanţare europeană.
Banii vor fi cheltuiţi pentru conservarea şi restaurarea vestigiilor arheologice antice şi interbelice, construirea unor structuri de protecţie permanente şi temporare a acestora, amenajarea unui muzeu de sit, configurarea unor trasee de fortificaţii şi circulaţii antice şi amenajarea unui amfiteatru pentru festivaluri, concerte, acţiuni culturale.
Proiectul ar fi trebuit să fie implementat până la data de 31 octombrie 2020, dar va intra în prelungiri.

Citit 3652 ori Ultima modificare Marți, 14 Aprilie 2020 19:30

5 comentarii

 • postat de hopa fleoshc
  Marți, 21 Aprilie 2020 15:24
  193.230.156.***
  Sunt altii, ori sunt tot aia care au "avt grija" si de cetatea Rasnov? ca daca sunt tot aia, iar voi le vindeti drepturile, o sa fie hazliu tare....
  0
  1
  Raportează
 • postat de Realistic
  Vineri, 17 Aprilie 2020 15:33
  84.117.41.***
  Daca acolo se face ceva sau nu nu stiu dar e prea tarziu pt ca s-a distrus complet acel castru si lumea ni vine nici asa dar atunci cand poate va fi cu plata. Acolo e un loc unde trebuie pusa in valoare vederea panoramica pt ca de acolo de sus se vede foarte frumos orasul si barbosi si daca nu o sa mai avem acces sa vedem zona si se inchide incat sa nu mai vezi nimic totul e in zadar si o mare pierdere. Daca se face sa fie si bancute cu vedere panoramica sau un foisor din lemn sa vedem toata zona si sa facem poze. In rest sunt de parere ca zona trebuie lasata asa dar sa se gaseasca toate artefactele si duse la muzeu. Sa se faca sapaturi, sa se gaseasca tot apoi dus totul la muzeu si revenirea la starea initiala. Ce se poate face acolo e sa se darame acele constructii parasite si sa se faca o parcare.
  0
  5
  Raportează
 • postat de Dracii si romanii
  Vineri, 17 Aprilie 2020 00:09
  5.13.193.***
  Acolo, era un popas turistic Tirighina. Cum-necum era un restaurant si un camping cu casute simpatice.
  A venit capitalismul original si a daramat tot. Si restaurantul, ca sa faca unul mai mare si mai ...
  La fel cum s-a intamplat cu magazinul Tiglina. Au ramas niste structuri de beton neterminate, fara proiect, abandonate si care nu mai pot fi utilizate in vreun scop. Costisitor si de daramat asemenea monstri. Oricum nu le-a cerut nimeni asa ceva.
  Si intreb, ce muzeu poti sa faci acum ?
  Intr-adevar era o panorama frumoasa candva. Si gara Barbosi si imprejurimile aratau bine.
  Acum arata mai rau decat Cernobilul parasit.
  Iar asta cu italienii ... A mai batut palma Ionutz cu unii care au facut bazine la plaja Dunarea. Cum ce-au facut? Le-au daramat pe cele care erau ca sa construiasca ei altele, mai ... fara mecanisme de valuri.
  Vedeti un tipar aici ?
  0
  10
  Raportează
 • postat de un galatean
  Joi, 16 Aprilie 2020 09:19
  5.12.151.***
  Sper si cred din tot sufletul sa se realizeze! Si castrul roman si cavoul roman. Mergeam de mic (din Micro 19) cu prietenii cu bicicletele acolo, stateam pe zid si ne uitam in zare. Ne placea cum se vedea de acolo sus. Rog pe aceasta cale Primaria sa trateze serios aceste proiecte (castrul si cavoul). Sunt motive de mandrie pentru oras, sunt obiective turistice pe care le putem pune pe harta turistica a orasului.
  Evident, nu este indeajuns doar restaurarea castrului roman. Trebuie facut si drum de acces pana acolo, o parcare etc. Ocazie cu care, poate, Primaria va moderniza drumul de la intersectia spre Barbosi si pana la Combinat. Doar Galati incepe/se termina la Combinat si nu la intersectia spre Barbosi.
  1
  12
  Raportează
 • postat de Terente...de la Galati
  Miercuri, 15 Aprilie 2020 14:12
  89.137.231.***
  Comunistii au turnat ciment, beton si s-au facut ca ploua, democratii de dupa 89, s-au dat interesati si apoi au rasturnat munti de gunoaie peste istoria neamului nostru. Nu mai cred in minuni!
  9
  21
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.