La această întrebare am încercat să obținem un răspuns, în cadrul unui sondaj realizat printre deputații de toate culorile politice, pe care gălățenii i-au trimis ca să-i reprezinte în Legislativul țării. De asemenea, am fost curioși să aflăm dacă și cum s-au implicat în lupta cu pandemia, dar și eventualele proiecte sau soluții la care se gândesc pentru perioada următoare, de după ieșirea din starea de urgență.
Lucreţia Roşca, deputat PSD: „Aştept cu nerăbdare reluarea activităţii normale”
Dintre cei cinci deputați PSD, a răspuns sondajului nostru Lucreția Roșca. De profesie medic, ne-a vorbit despre activitatea desfășurată on-line în comisia de sănătate, dar și în plen.
„Plenul Camerei Deputaților și plenul comun al celor două camere a adoptat, în perioada martie-aprilie, legi cu impact social, inițiative PSD ori corectarea unor ordonanțe de urgență ale Guvernului. Printre cele mai importante acte normative cu vot final la două sesiuni de plen on-line, trimise la promulgare sau atacate de grupul PNL la Curtea Constituțională, se numără: suplimentarea bugetului Ministerului Sănătății cu 4 miliarde de lei, după ce în decembrie 2019 Guvernul îl scăzuse cu 3 miliarde de lei, instituirea pensiei de urmaș pentru rudele cadrelor medicale decedate din cauza COVID-19, corectarea ordonanței privind amânarea ratelor bancare și eliminarea dobânzii la dobândă, corectarea ordonanței privind măsurile fiscale prin care s-a stabilit 25 octombrie data până la care se poate plăti impozitul pe profit cu bonificație de 10 la sută, interzicerea pentru zece ani a exportului de bușteni și interzicerea desființării gărzii forestiere, dar și măsuri de stimulare în domeniul agricol. Desigur, și aprobarea Decretului instituirii stării de urgență, cu recomandări”, ne-a explicat Lucreția Roșca.
Deputata ne-a detaliat şi proiectele de lege care au primit raport în Comisia de Sănătate, adică sunt gata de trimis în plen. Documentele vizează: majorarea bugetelor cu 5.000 de lei pentru cabinetele medicilor de familie şi farmacii, sume destinate achiziţiei de materiale sanitare, introducerea în legea salarizării personalului medical a farmaciştilor, biologilor, fizioterapeuţilor, introducerea în legea combaterii violenţei în familie a celei cibernetice, majorarea indemnizației de conducere la spitale destinate COVID-19, dar şi organizarea şi funcţionarea caravanelor medicale cu specialiști. Nu mai puţin important este un proiect de lege care permite bunicilor să primească indemnizație de creșterea copilului. „Modalitatea de lucru online este o soluţie extrem de solicitantă pentru mine și aştept cu nerăbdare reluarea activității normale”, ne-a mărturisit Lucreţia Roşca.
Tot prin intermediul aplicaţiilor on-line, a avut discuţii şi le-a oferit sprijin primarilor, preşedintelui Consiliului Judeţean, a oferit sfaturi sau consiliere celor care aveau membri ai familiei în spital sau în azile şi, desigur, a donat bani pentru materiale sanitare.
Victor Paul Dobre, deputat PNL: „Politicul va trebui să rezolve problemele care decurg din pandemie”
„În ceea ce priveşte criza sanitară, răspund autorităţile, sistemul medical. Cred că rolul politicului este să asigure cadrul legislativ, să aprobe deciziile care se iau. Dacă sunt politicieni care pot da o mână de ajutor, cu titlu personal, tot respectul! De altfel, au fost solicitări din partea partidelor să ajute împreună cu Crucea Roşie, dar am avut rezerve să implicăm partidele în activităţile acestea. Cu atât mai mult cu cât voluntarii care participă la distribuire trebuie să fie oameni foarte bine instruiţi, mai ales că ajutoarele merg spre bătrâni, spre cazuri dificile. Cred că politicul va trebui să rezolve problemele care decurg din pandemie. În primul rând criza economică. Va fi şi la noi criză economică, aşa cum va fi în toată lumea, însă fiecare trebuie să-şi găsească soluţii. Şi aici, da, este rolul politicienilor să ia deciziile cele mai bune, ca să depăşim această criza care se anunţă extrem-extrem de grea!”, ne-a declarat Victor Paul Dobre, deputat PNL.
Parlamentarul este preşedintele societăţii judeţene de Crucea Roşie, a cărei implicare a fost și este extrem de importantă: „Crucea Roşie a asigurat zilnic ajutoare pentru o serie întreagă de instituţii de protecţie socială, inclusiv materiale sanitare, distribuite atât în Galaţi, cât şi în comune. Crucea Roşie centrală, din comitetul căreia fac parte, este implicată şi a ajutat foarte mult, încă din primele zile. Am asigurat şi sprijin pentru Crucea Roşie judeţeană, cred că ne-am făcut treaba”.
În ceea ce privește activitatea parlamentară, Dobre ne-a explicat că Parlamentul a aprobat starea de urgenţă, prelungirea acesteia şi deciziile luate de Guvern. În plus, Victor Paul Dobre s-a aflat două săptămâni în izolare completă, după participarea la ședința la care a fost prezent parlamentarul infectat cu COVID-19. „Am anunţat Direcţia de Sănătate Publică, mi s-au făcut teste la intrare şi la ieşire, am respectat întocmai procedura. Şi în prezent respect regulile: mănuşi, mască de protecţie şi sfătuiesc pe toată lumea să respecte deciziile autorităţilor, că aşa se face. Deocamdată, aşa cum spun preşedintele ţării, Klaus Iohannis, dar și Raed Arafat, situaţia este sub control şi să sperăm că va rămâne aşa”, a mai spus parlamentarul.
Bogdan Rodeanu, deputat USR: „România trebuie să repornească și economic, și social”
„Efortul principal al colegilor mei și al meu a fost pentru protejarea resursei umane active în domeniile critice active (personal medical, instituții de forță, azile de bătrâni), dar și a celor care zilnic lucrează în domenii cu un contact direct interuman (curieri, poștași, lucrători comerciali). Am achiziționat peste 1.500 de viziere de protecție și măști de protecție reutilizabile, pe care le-am dăruit celor aflați în prima linie de luptă cu epidemia: medici și asistente, dar și jandarmi, polițişti, poştași și lucrători comerciali. Și nu doar în municipiul Galați, am ajuns și la Tecuci, Târgu Bujor și în mai multe comune din județ: Buciumeni, Tudor Vladimirescu, Pechea, Ivești, Smârdan, Umbrărești, Piscu, Movileni, Matca, Cudalbi, Valea Mărului, Foltești. Vom continua”, afirmă deputatul USR Bogdan Rodeanu, într-un amplu raport al acţiunilor derulate pe durata stării de urgenţă pe care ni l-a transmis.
Din motive de spaţiu editorial - ar ocupa două pagini de ziar - nu îl putem reda în totalitate, dar am selectat cele mai importante aspecte: transformarea mijloacelor de publicitate contractate pentru promovare electorală în mijloace de informare publică privind conduita socială responsabilă în prevenirea răspândirii COVID-19, punerea la dispoziția Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Galați a sediilor cabinetelor parlamentare și de partid, livrarea a peste 800 de bidoane de apă pentru centrele de carantină și centrele logistice, asigurarea combustibilului pentru transportul ajutoarelor, dar şi asigurarea, pe durata stării de urgenţă, a pâinii pentru o cantină socială de unde mănâncă nu doar un număr mare de persoane defavorizate, ci şi mulți din cei implicați în prima linie în lupta cu pandemia.
În cadrul activităţii parlamentare, Rodeanu a cerut tăierea pensiilor speciale pentru a obţine rapid surse de finanțare pentru diminuarea consecințelor epidemiei şi pentru sistemul medical. „În egală măsură, pentru că solidaritatea trebuie să pornească de la vârf, am cerut scăderea cu 25 la sută a indemnizației parlamentarilor”, ne-a declarat deputatul, precizând că a participat la toate şedinţele on-line, atât de plen, cât şi de comisie.
Convins că, după trecerea situației de urgență, „România trebuie să repornească și economic, și social cât mai repede și cât mai bine”, lucrează pentru includerea în legislație a unor măsuri care țin cont de nevoile viitoare ale economiei, sănătății și educației. De asemenea, lucrează şi la modificarea Legii Educației Profesionale 2.0, „o inițiativă de suflet plecată de la Galați și care va ajuta întreaga țară, la fel ca Legea Zonelor Metropolitane 2.0, deja promulgată”, a mai spus Rodeanu.
Cătălin Cristache, deputat PMP: „Nu-mi fac campanie pe nenorocirea oamenilor”
„Am avut foarte multe activităţi sociale, de ajutorare, dar nu am ieşit cu ele şi nu mă interesează să ies cu ele public, pentru că nu mi se pare de bun-simţ, când oamenii trec prin ceea ce trec, eu să profit din punct de vedere electoral. Am făcut în anii trecuţi atâtea acţiuni caritabile, am făcut şi în perioada aceasta - am imagini, vi le pot oferi în privat ca să vă convingeţi - dar nu vreau să ies cu ele public. Mi se pare de bun-simţ să nu-mi fac campanie pe nenorocirea oamenilor, cum fac ceilalţi parlamentari în perioada asta”, ne-a declarat deputatul PMP Cătălin Cristache.
În opinia parlamentarului, populaţia trebuie să înţeleagă că, în următorii trei ani, trebuie să fim cât se poate de izolaţi: „Trebuie să evităm cât mai mult întrunirile sociale, de grup şi cred că putem trece cu bine peste acest moment. Altă şansă nu există. Cred că vorbim vorbe atunci când susţinem că noi, ca parlamentari, putem să întoarcem lumea. Nu, e o pandemie, nu poate să facă nimeni nimic decât să încercăm să ne protejăm cu toţii, fiecare de fiecare şi fiecare pe fiecare”, afirmă deputatul.
„La nivel legislativ, toată activitatea a fost aşa cum a fost, şi nu prea ai ce să faci pe perioada stării de urgenţă când Ministerul de Interne şi Guvernul conduc România, cu mai puţină implicare din partea legislativului”, ne-a declarat parlamentarul.
La momentul votului pentru prelungirea stării de urgenţă, îşi exprima speranţa că, după acele 30 de zile, se vor putea opri sau reduce semnificativ restricţiile impuse prin ordonanţele militare succesive. Pentru ieşirea din criza economică, deputatul susţine, printre altele, construirea celor opt spitale regionale, finanţarea proiectului Autostrăzii Estului (Ploieşti - Buzău - Brăila - Galaţi) şi a proiectului Autostrăzii Transilvania, extinderea reţelei de gaze naturale, decolmatarea canalelor de irigații şi repararea sistemelor de pompare.
Eugen Durbacă, deputat PRO România: „Este importantă dotarea spitalelor, dar şi dezinfectarea lor”
„Am participat la toate şedinţele de comisie, la şedinţele de plen, ne-am consultat cu privire la propunerile pe care le-am susţinut în aceste şedinţe, dar am discutat şi probleme de perspectivă”, ne-a declarat deputatul PRO România Eugen Durbacă. A ţinut să precizeze că, şi înainte de pandemie, consultările parlamentare erau o obişnuinţă şi că liderul partidului le cere părerea şi acordul cu privire la propunerile pe care le face.
„Noi am propus relansarea încet-încet a activităţilor, acolo unde nu este periclitată sănătatea oamenilor. În perspectivă, pe lângă construcţia spitalelor regionale, este importantă dotarea spitalelor, dezinfectarea lor. Se constată că, în foarte multe spitale, chiar şi la noi, sunt microbi, bacterii, infecţii intraspitaliceşti, care sunt foarte periculoase. Am cunoscut oameni care au intrat în spital cu o anumită boală şi n-au mai ieşit vii din cauza infecţiilor din spital. E un pericol foarte mare. Avem multe propuneri, dar să vedem limita în care guvernul le preia, dacă le poate susţine, dacă au bani suficienţi”, ne-a explicat deputatul.
A doua preocupare a sa a fost situaţia agriculturii, pe care a discutat-o în grupul din care face parte: „Agricultura este foarte importantă. Le-am vorbit colegilor despre canalul Siret - Bărăgan, care a fost abandonat de dinainte de ’89. Construcţia lui nu a fost o idee a regimului de dinainte, ci se pare că a fost prevăzut cu mult înainte. Ar trebui refăcut. Noi am avut, înainte de 1989, aproximativ 3.600 de hectare irigate. N-o să se mai poată reface lacul de acumulare de la Suhurlui, că ar însemna să disloci tot satul care s-a făcut în aval de barajul care era aproape terminat - deci nu se mai poate, dar se poate reactiva staţia mare de la Dunăre, pot fi refăcute canalele, reparate staţiile de pompare care au fost descompletate, ţevile care au fost furate după ’89… ştim cu toţii dezastrul care s-a făcut. Am sugerat treburile acestea. Pentru că acum se vede utilitatea sistemului de irigaţii, dacă noi am fi avut vreo 4 milioane de hectare irigate, vă daţi seama că era mai bine!”, spune deputatul.
După cum ne-a mărturisit, cu respectarea prevederilor legale, s-a mai deplasat şi la firmă, atunci când a fost cazul, şi le recomandă tuturor să respecte dispoziţiile legale.