Drumul prin curtea Poliţiei de Frontieră, în pericol
Foto: Anca Melinte

Drumul prin curtea Poliţiei de Frontieră, în pericol
Evaluaţi acest articol
(22 voturi)

„Termenul limită în care poate fi realizat acest obiectiv, conform Hotărârii Guvernului 434/ 2015, este mai 2020”, ne răspundea Primăria municipiului Galaţi, în februarie 2019, la întrebarea noastră privind realizarea drumului prin curtea Poliţiei de Frontieră. Suntem deja în mai 2020, iar celebra arteră de legătură între bulevardul Dunărea şi bulevardul Marii Uniri este departe de a fi gata. Pentru a nu pierde terenul pe care ar trebui să-l străbată şoseaua, Primăria a depus o solicitare de prelungire a termenelor.

„În cazul în care, în termen de 5 ani de la trecerea în domeniul public local, nu se finalizează obiectivul de investiţii, imobilul revine de drept în domeniul public al statului”, prevede, negru pe alb Hotărârea de Guvern nr. 434 din 10 iunie 2015, prin care Galaţiului i-a fost transmis terenul de 8.602 metri pătraţi, pentru amenajarea drumului prin curtea Poliţiei de Frontieră. Din păcate, suntem în mai 2020, dar această condiţie nu a fost îndeplinită.

Când au început lucrările

„Se face drumul prin curtea Poliţiei de Frontieră. Ordinul de începere a lucrărilor a fost dat”, anunţam, în ediţia din 1 octombrie 2019, a ziarului „Viaţa liberă”. În fapt, demarase etapa I a investiţiei - realizarea măsurilor compensatorii pe care Guvernul ni le-a impus înainte de a amenaja drumul. Este vorba despre refacerea împrejmuirii Poliţiei de Frontieră, a porţii, barierei şi a punctului de control acces, la care se adaugă reţeaua de drumuri, amenajarea unei staţii mobile de carburanţi şi a unei rampe de spălare a vehiculelor speciale din dotarea Poliţiei.

Pentru proiectarea şi execuţia acestora fusese încheiat, încă din 2016, un contract în valoare de 345.060 de lei cu TVA, cu SC Servland SRL. Tot atunci, scriam că lucrările efective la suprastructura de drum, de semnalizare şi siguranţă a circulaţiei precum şi de repoziţionare a conductelor şi instalaţiilor utilitare, a reţelei de apă şi canalizare menajeră şi pluvială vor fi executate de Asocierea Obercons Comp SRL – Constructa Mecanique SRL. Aceasta a câştigat licitaţia organizată de Primărie cu o ofertă de 4.029.939 de lei fără TVA, după ce executantul iniţial, SC Lemacons a renunţat la investiţia pe care o adjudecase în 2016.

Ce spune Primăria că s-a realizat până acum

La solicitările noastre privind stadiul realizării drumului de acces prin curtea Poliţiei de Frontieră, Primăria municipiului Galaţi ne-a comunicat că „până acum s-au executat lucrări în cadrul măsurilor compensatorii. Astfel, s-a realizat staţia de carburant, platforma acesteia, rampa necesară pentru spălarea autovehiculelor, precum şi calea de acces la obiectivele din incintă”.

În privinţa termenului pe care ar fi trebuit să-l respecte, Primăria ne-a comunicat doar atât: „Referitor la solicitarea dvs. privind drumul de acces prin curtea Poliţiei de Frontieră, vă comunicăm că acest contract este în derulare. Totodată, s-a depus solicitare în vederea prelungirii termenelor prevăzute în Hotărârea de Guvern, existând o întârziere ca urmare a suprapunerilor unor coordonate cadastrale. Aceste aspecte sunt în curs de soluţionare la Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Galaţi”.

Rămâne de văzut dacă Guvernul României va fi receptiv la solicitarea de prelungire a termenului şi dacă drumul va scăpa din hăţişurile birocratice în care pare să se fi rătăcit.

Dacă se va amenaja vreodată, noua arteră va purta numele sublocotenentului post mortem Ionuţ Cosmin Sandu, decorat cu Ordinul Naţional "Steaua României" în grad de Cavaler pentru militari, cu însemn de război, căzut în Afganistan. Lung de 620 de metri liniari, drumul va asigura circulaţia între cartierele Dunărea şi Ţiglina, pe o distanţă mai scurtă faţă de situaţia actuală cu circa patru kilometri.

Citit 8054 ori Ultima modificare Marți, 05 Mai 2020 00:18

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.