Drumul prin curtea Poliţiei de Frontieră, în pericol
Foto: Anca Melinte

Drumul prin curtea Poliţiei de Frontieră, în pericol
Evaluaţi acest articol
(22 voturi)

„Termenul limită în care poate fi realizat acest obiectiv, conform Hotărârii Guvernului 434/ 2015, este mai 2020”, ne răspundea Primăria municipiului Galaţi, în februarie 2019, la întrebarea noastră privind realizarea drumului prin curtea Poliţiei de Frontieră. Suntem deja în mai 2020, iar celebra arteră de legătură între bulevardul Dunărea şi bulevardul Marii Uniri este departe de a fi gata. Pentru a nu pierde terenul pe care ar trebui să-l străbată şoseaua, Primăria a depus o solicitare de prelungire a termenelor.

„În cazul în care, în termen de 5 ani de la trecerea în domeniul public local, nu se finalizează obiectivul de investiţii, imobilul revine de drept în domeniul public al statului”, prevede, negru pe alb Hotărârea de Guvern nr. 434 din 10 iunie 2015, prin care Galaţiului i-a fost transmis terenul de 8.602 metri pătraţi, pentru amenajarea drumului prin curtea Poliţiei de Frontieră. Din păcate, suntem în mai 2020, dar această condiţie nu a fost îndeplinită.

Când au început lucrările

„Se face drumul prin curtea Poliţiei de Frontieră. Ordinul de începere a lucrărilor a fost dat”, anunţam, în ediţia din 1 octombrie 2019, a ziarului „Viaţa liberă”. În fapt, demarase etapa I a investiţiei - realizarea măsurilor compensatorii pe care Guvernul ni le-a impus înainte de a amenaja drumul. Este vorba despre refacerea împrejmuirii Poliţiei de Frontieră, a porţii, barierei şi a punctului de control acces, la care se adaugă reţeaua de drumuri, amenajarea unei staţii mobile de carburanţi şi a unei rampe de spălare a vehiculelor speciale din dotarea Poliţiei.

Pentru proiectarea şi execuţia acestora fusese încheiat, încă din 2016, un contract în valoare de 345.060 de lei cu TVA, cu SC Servland SRL. Tot atunci, scriam că lucrările efective la suprastructura de drum, de semnalizare şi siguranţă a circulaţiei precum şi de repoziţionare a conductelor şi instalaţiilor utilitare, a reţelei de apă şi canalizare menajeră şi pluvială vor fi executate de Asocierea Obercons Comp SRL – Constructa Mecanique SRL. Aceasta a câştigat licitaţia organizată de Primărie cu o ofertă de 4.029.939 de lei fără TVA, după ce executantul iniţial, SC Lemacons a renunţat la investiţia pe care o adjudecase în 2016.

Ce spune Primăria că s-a realizat până acum

La solicitările noastre privind stadiul realizării drumului de acces prin curtea Poliţiei de Frontieră, Primăria municipiului Galaţi ne-a comunicat că „până acum s-au executat lucrări în cadrul măsurilor compensatorii. Astfel, s-a realizat staţia de carburant, platforma acesteia, rampa necesară pentru spălarea autovehiculelor, precum şi calea de acces la obiectivele din incintă”.

În privinţa termenului pe care ar fi trebuit să-l respecte, Primăria ne-a comunicat doar atât: „Referitor la solicitarea dvs. privind drumul de acces prin curtea Poliţiei de Frontieră, vă comunicăm că acest contract este în derulare. Totodată, s-a depus solicitare în vederea prelungirii termenelor prevăzute în Hotărârea de Guvern, existând o întârziere ca urmare a suprapunerilor unor coordonate cadastrale. Aceste aspecte sunt în curs de soluţionare la Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Galaţi”.

Rămâne de văzut dacă Guvernul României va fi receptiv la solicitarea de prelungire a termenului şi dacă drumul va scăpa din hăţişurile birocratice în care pare să se fi rătăcit.
Dacă se va amenaja vreodată, noua arteră va purta numele sublocotenentului post mortem Ionuţ Cosmin Sandu, decorat cu Ordinul Naţional "Steaua României" în grad de Cavaler pentru militari, cu însemn de război, căzut în Afganistan. Lung de 620 de metri liniari, drumul va asigura circulaţia între cartierele Dunărea şi Ţiglina, pe o distanţă mai scurtă faţă de situaţia actuală cu circa patru kilometri.

Citit 7724 ori Ultima modificare Marți, 05 Mai 2020 00:18

8 comentarii

 • postat de Doar intreb
  Duminică, 03 Mai 2020 12:52
  89.136.7.***
  De ce drum pe langa turnul de televiziune? De ce tot traficul (zgomotul) sa fie suportat de cetatenii cartierelor micro 21, micro 20? De ce nu se face sosea de la bac pe malul Dunarii, sa iasa tocmai la podul Barbosi ( DN 25)?
  8
  7
  Raportează
 • postat de Vizantea
  Duminică, 03 Mai 2020 04:28
  86.122.130.***
  Poliția de Frontieră nu are ce căuta acolo și trebuie relocată! Punct.
  Cum Pucheanu nu este în stare să facă acest lucru, cred că până nu scăpăm de el lucrurile nu se vor schimba cu adevărat în Galați! În 4 ani de mandat n-a făcut decăt să schimbe niște borduri la fel de proaste ca înainte și să înlocuiască dalele pe artera principală din oraș.
  6
  17
  Raportează
 • postat de .@Marius
  Duminică, 03 Mai 2020 02:15
  5.13.193.***
  Nu. Un viaduct pana la Ivas, nu.
  Dar un pod HOBNAT,... Ar fi cu totul altceva.
  6
  6
  Raportează
 • postat de Nile
  Sâmbătă, 02 Mai 2020 19:51
  86.124.203.***
  Felicitări ca nu ați îngropat subiectul. Răspunsul biroului de la primărie este oricum in genul câinii latră, caravana merge.
  Dacă aveți posibilitatea, puteți întreba și dacă după renovarea străzii siderurgiștilor, tramvaiele vor putea intra de la General pe Basarabiei direct înspre piața sau vor trebui sa ocolească tot pe la liceul 9?
  2
  23
  Raportează
 • postat de marius
  Sâmbătă, 02 Mai 2020 10:19
  193.176.84.***
  va avea 4 benzi? nu e mai bun un viaduct din blv otelarilor pana in giratoriu de la ivas?
  13
  8
  Raportează
 • postat de Brighila Costica
  Sâmbătă, 02 Mai 2020 09:44
  95.76.37.***
  Gata! STOP JOC. Politia de Frontiera si-a ,, vazut sacii in caruta" (statia de carburant, platforma acesteia, rampa necesara pt. spalarea autovehiculelor si caile de acces la obictivele din incinta) pe banii primariei , ce ma conteaza restul lucrarilor...asa va ramane pana la urmatoarea interventie (daca va fi). Nu se doreste sa fie deranjate de trafic ,,linistea" birourilor , pentru ca asa vrea muschiul lor. Se putea degreva de aglomeratie de pe Bvd. Otelarilor si str. Victor Valcovici, care la ore de varf (mai ales intervalul orar 15-18) sun sufocate de trafic. Pacat, mare pacat.
  3
  34
  Raportează
 • postat de La adio tu !
  Sâmbătă, 02 Mai 2020 09:38
  5.13.193.***
  Nenorocita de pandemie care da planurile peste cap. Acum subiectul trebuia sa fie deja inchis. Adica meci pierdut prin neprezentare. O prostie de-a lui Stan, care vedea artere si tuneluri, ... Termen de gratie depasit, mandat nou, alte subiecte si proiecte, lumea a uitat.
  Dar virusul nenorocitul, a marit mandatul in curs. Alegatorii stau in casa si se gandesc si isi amintesc de toate cele. Si cne stie cati or mai fi la alegeri si ce vor baga in urna. Cu mastile pe fata si manusile pe maiini e mai greu.
  20
  8
  Raportează
 • postat de Rodica
  Sâmbătă, 02 Mai 2020 00:48
  86.124.205.***
  Iar se cere amanare ca urmare a suprapunerilor unor coordonate cadastrale ? Si la lucrarea din Tiglina 1 pe langa Colegiul Național „Mihail Kogălniceanu” s-a cerut prelungire cateva luni pentru ca nu sa tinut cont ca v-or veni conditii meteo neprielnice (ploi, vant, ninsori, etc.). Cand s-a facut proiectarea (VEZI PANOUL PUBLICITAR din sensul giratoriu turnul de televiziune - Contract de lucrari Nr; 47094/13.04.2016; Valoare contract: 3.355.039,95 lei cu TVA; Constructor SC LEMACONS SRL GALATI si TERMEN DE EXECUTIE 4 LUNI - VEZI POZA - VIATA LIBERA Vineri, 06 Septembrie 2019 08:15). NU s-a avut in vedere ridicarea topo cadastrala sa se vada in ce limitele cadastrale se va incadra lucrarea ? Lemacons a renuntat la lucrare, timpul a trecut in defavoarea galatenilor, fara ABSOLUT NICI O PENALIZARE PENTRU NEREALIZAREA LA TERMEN A CONTRACTULUI (pentru ca asa a fost incheiat contractul IN FAVOAREA CONSTRUCTORULUI, la fel si cu plaja Dunarea). OARE va RASPUNDE cineva pentru inca o NEREALIZARE in defavoarea galatenilor ?
  2
  33
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.