Modernizare de 9,6 milioane de lei a Parcului ”Carol”. Respins în mandatul lui Stan, votat în mandatul lui Pucheanu (FOTO)

Modernizare de 9,6 milioane de lei a Parcului ”Carol”. Respins în mandatul lui Stan, votat în mandatul lui Pucheanu (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(20 voturi)

Platformă pietonală cu jocuri de apă, zonă de "parc curcubeu" cu alei pietruite şi înierbate, simple sau bordate cu vegetaţie în trepte, zonă de agrement pentru animale de companie, zonă de gradene şi cascadă, dar şi zonă de joacă şi fitness. Aşa ar urma să fie împărţit Parcul "Carol" (fostul Parc CFR), conform proiectului de modernizare votat de aleşii locali, propus spre finanţare europeană.

"Ce n-a reuşit Stan, încearcă să facă Pucheanu. Şapte firme se bat pentru planul de modernizare a Parcului «Carol»", scriam pe 26 iulie 2019. La acel moment, Primăria Galaţi încerca să găsească un proiectant care să actualizeze documentaţia de avizare a lucrărilor de intervenţii documentaţiei pentru obiectivul "Modernizare Parc Carol", realizată în mandatul primarului Marius Stan.

N-a fost să fie "parc de aventură"

"Vrem să transformăm Parcul CFR în Aventura Parc. SC Merco Instal SRL va elabora documentaţia până pe 10 iunie 2014. Sperăm ca în primăvara viitoare să putem avea Aventura Parc, cu instalaţie de tiroliană pentru iubitorii de adrenalină, dar şi o renovare peisagistică", declara fostul primar al Galaţiului, Marius Stan, într-un interviu acordat ziarului nostru, în aprilie 2014.

Documentaţia realizată de firma Merco Instal Construct SRL, contra sumei de 95.914 lei, a ajuns, în februarie 2015, pe masa consilierilor locali. Proiectul nu spunea, însă, nimic de tiroliană sau parc de aventură! Propunea amenajarea unui circuit romantic (dalaj, pergole, peluză), minicascadă, lac şi fântâni arteziene, grădiniţă parfumată şi peluză englezească pentru picnic, renovare peisagistică etc.

Investiţia propusă atunci se ridica la 12.571.086 de lei, însă consilierii au considerat că nu este o prioritate, iar fără votul lor nu s-a putut face nimic!

Ce s-a votat luna trecută

Pentru actualizarea vechii documentaţii, Primăria condusă de Ionuţ Pucheanu a încheiat, anul trecut, un contract în valoare de 49.000 de lei fără TVA cu firma Proiect AIC SRL din comuna Şcheia, judeţul Suceava.

Luna trecută, proiectul de modernizare propus pentru Parcul "Carol" a primit votul consilierilor locali. Valoarea investiţiei este estimată la 9.613.081 de lei, durata de realizare este de 11 luni, iar finanţarea ar putea fi europeană, prin Programul Operaţional Regional 2014-2020.

Ce-au găsit proiectanţii

După ce au dat cu ochii de aleile sparte sau crăpate, băncile ruginite şi contorsionate, monumentele de for public degradate şi o "oglindă de apă" din care a rămas doar bazinul dărăpănat, proiectanţii au ajuns la concluzia că parcul oferă "imagine pitorească, armonioasă, cu potenţial, ce trebuie pusă în valoare". "Patrimoniu vegetal nevalorificat, împrejmuire discontinuă, lipsa toaletelor, lipsa mobilierului şi iluminat deficitar", au fost constatările lor.

Parcul are o suprafaţă generoasă - 28.917 mp, din care aleile pietonale ocupă 2.940 mp, iar spaţiul verde măsoară 20.623 mp.

Ce se doreşte

Proiectanţii au propus amenajarea parcului în cinci zone, cu tot atâtea funcţiuni: platformă pietonală cu jocuri de apă, zonă de "parc curcubeu" cu alei pietruite şi înierbate simple sau bordate cu vegetaţie în trepte, zonă de agrement pentru animalele, zonă de gradene şi cascadă, dar şi zonă de agrement cu instalaţii de joacă şi echipamente de fitness.

Printre dotările parcului am remarcat, pe lângă băncile inedite, şi o construcţie interesantă pentru a admira priveliştea de sus.

Refacerea patrimoniului vegetal (arbori, flori, arbuşti) al parcului, mobilier nou, iluminat ambiental, reţele apă şi canalizare noi, instalaţie de supraveghere video, sistem de irigare semiautomat şi hidranţi de grădină sunt prevăzute, de asemenea, în proiect.

Rămâne de văzut dacă toate aceste planuri se vor concretiza vreodată.

Cât de vechi este parcul

Potrivit lui Marius Mitrof, consilier în cadrul Direcţiei Judeţene pentru Cultură Galaţi, Parcul "Carol" era pomenit printre parcurile existente în oraş la 1927, de Gheorghe N. Munteanu Bârlad, în cartea sa "Galaţii": "Parcul «Carol», «noul parc» cum îl denumea Gh. N. Munteanu Bârlad, aflat la capătul bulevardului Regele Carol I, este parcul pe care majoritatea dintre gălăţeni îl cunosc sub denumirea de Parcul «Pionierilor» sau «Parcul CFR-iştilor»", spune Marius Mitrof.

 

 

Citit 5336 ori Ultima modificare Luni, 25 Mai 2020 00:25

8 comentarii

 • postat de Georgel
  Luni, 11 Mai 2020 16:51
  185.100.87.***
  Vechiul ”Parc Aslan” a devenit ”Parcul Carol I” după primul război mondial, apoi ”Parcul Pionierilor” după al doilea, apoi ”Parcul CFR” în anii 1960, pentru ca, imediat după 1989, să revină la denumirea interbelică ”Parcul Carol I” (atenție, nu ”Carol” - v. Decizia Prefecturii Judeţului Galaţi nr. 105/06.09.1990!), denumire valabilă și în prezent.

  În acest parc se află și vechiul chioșc istoric modelat în beton armat, imitând un acoperiș din stuf sprijinit pe 5 trunchiuri cu ramuri de mesteacăn, de mult uitat acolo și nepomenit nici în articolul de față. La sfârșitul anilor 1950 (nu în 1980, cum greșit se vehiculează), vechiul chioșc a fost ”arestat” de lângă statuia lui Eminescu și mutat aici, după ce a fost extras, precum un dinte stricat, din ansamblul original al lucrării din 1913 a inginerului rustician V. Petrescu (chioșc-pod-bazin-fântână arteziană-grotă).
  0
  16
  Raportează
 • postat de Mady
  Luni, 11 Mai 2020 15:30
  81.12.150.***
  Iar betoane ???
  5
  7
  Raportează
 • postat de Un galatean
  Luni, 11 Mai 2020 15:28
  5.13.177.***
  Bani aruncati pe geam, va avea aceias soarta ca groapa care a inghitit milioane si in care canta cucu, creatia lui Bacalbasa, cati galateni frecventeaza acel parc si cati vor merge la parcul c.f.r.? mai nimeni.
  Sunt atatea lucruri de facut in orasul asta, unde lumea chiar e prezenta, avem o faleza a dunarii care ar trebui sa arate cum am vazut prin tari riverane dunarii, duceti va sa va inspirati, lasati coclaurile unde nu umbla nici tipenie.
  13
  8
  Raportează
 • postat de Stroe
  Luni, 11 Mai 2020 14:01
  5.13.162.***
  Ar merge niste lucrari de sculptura in acel parc!
  14
  12
  Raportează
 • postat de MM
  Luni, 11 Mai 2020 11:00
  5.13.159.***
  Eheee ce frumos sunt prezentate intr-un colaj de poze parcurile si ce panarame sunt in realitate. Vezi asa zisa modernizare de la pasaj, parcul Eminescu cu panarama aia de fantana, cu modernizarea strazii, ce tine de la fantana Nespalata si pana-n Proiect SA, care ce sa vezi dupa 4 ani de mandat, cam cu atat se poate lauda. Noroc cu molima mondiala SARS-COV2 si nu se mai tin alegerile la timp si se mai poate lauda cu lucrari incepute, precum cea de pe strada Siderurgistilor.
  In rest, nimic, "0", nu tu modernizarea si latirea drumului ce tine de la Bariera Traian si pana-n Metro, nu tu PARC-AVENTURA, la fosta uzina de apa, nu tu scurtatura de drum prin cutea politiei de frontiera de la Turnul tv, nu tu mult trambitata modernizare a plajei Dunarea, nu tu parcul de recreiere de la Tunul tv, proiectul de E-TIKETING, inca nefunctional, care ce sa vezi trebuia sa functioneze din toamna anului trecut, basaca mai sunt si vandalizate de anumiti IDIOTI, certati cu legea, nefiind trasi la raspundere desi, sunt dotate cu camere de luat vederi, sa mai pomenesc si de mult trambitatul aeroport de la Galati ce poate deservi judetele apropiate si pomenit intr-un articol din editia scrisa si online al Vietii libere de azi, sa mai amintesc si de mult trambitata, CENTURA ocolitoare a orasului Galati? Sau sa mai amintesc si de mult trambitatul, terminal navigabil din portul docuri Galati?
  Dar nu-i nimic dragi alegatori ai galatiului ceea ce am pomenit mai sus, sunt prevazute si reincalzite in viitorul mandat al administratiei PUCHEANU 2020-2024
  P.S. In atentia celor ce poate vor citi ceea ce am scris/postat si vor incepe sa ma critice si-mi vor da vot negativ la postare. Eu, nu am contestat decat, MINCIUNILE ELECTORALE, plus calitatea lucrarilor, calitatea materialelor, pretul si perioada de executie ale lucrarilor, din mandatul administratiei PUCHEANU, 2016-2020.
  9
  25
  Raportează
 • postat de cetatean
  Luni, 11 Mai 2020 08:01
  136.255.148.***
  CA SA VEZI . SI PE CELELALTE PARCURI S AU DUS BANII AIUREA. ASTA ESTE PRIORITATEA PRIMARULUI PARCURILE. REPET, MATURA STRAZILE , FA UN ORAS CURAT ,APOI PUNE FLORI ...SI CHELTUIE BANII AIUREA.
  18
  16
  Raportează
 • postat de ghici
  Luni, 11 Mai 2020 06:42
  86.124.204.***
  Din pacate transformati parcurile intr-o mare de piatra expusa soarelui. Verdele trebuie sa domine si nu toate minunile posibile. Parcurile aventura construiti-le in afara orasului. Mai mergeti pe jos si prin oras si vedeti ce jale e cu spatiile verzi, arborii care mor desi nu sunt batrani pe faleza, prelungirea lui Traian si Basarabiei care arata ca niste strazi din pustiu si multe alte locuri ce arata jalnic. Orasul arata deprimant.Se face foarte putin pentru a intra in armonie cu natura.Nu mai schimbati bordurile atat de des. Investiti in ceea ce trebuie.
  6
  25
  Raportează
 • postat de Nea Gica
  Luni, 11 Mai 2020 00:13
  188.24.200.***
  Daca nu rezolvati problema covid la Galati n-o sa aiba cine sa se plimbe prin parc
  28
  26
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.