Tecuciul, în aşteptarea Centurii ocolitoare

Tecuciul, în aşteptarea Centurii ocolitoare
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Înainte de ’89, autorităţile se străduiau să facă cincinalul în patru ani şi jumătate. Noi reuşim să facem „cincinalul” în 8 ani, asta dacă avem noroc.

Un exemplu elocvent ar putea fi Centura Tecuciului, despre care se vorbeşte deja de 5 ani. Centura a fost prinsă şi în bugetul de anul trecut, dar pentru că procedurile de avizare au durat mai mult, nu au putut să înceapă licitaţiile.

Din fericire, anul acesta s-a reuşit totuşi ceva – s-au alocat bani pentru începerea lucrărilor, şi acesta este cu siguranţă meritul deputatului PD-L de Tecuci, Mircea Toader. Dar, cum finalizarea Centurii este programată peste patru ani, şoferii mai au de aşteptat.

Dezastru!

Primarul municipiului Tecuci, Eduard Finkelstain, nu-şi poate stăpâni un surâs amar când vine vorba de mult-dorita Centură: „De 5 ani tot vorbesc de ea. Mă şi amuz puţin, dar e un zâmbet trist pentru că s-a întârziat nesperat de mult”.

„Deja actualul traseu al Centurii este terminat complet. Pe relaţia pe care funcţionează tot traficul greu în Tecuci este dezastru. Nu mai rezistă infrastructura la traficul greu. Sunt străzi vechi, bătrâne ale Tecuciului, care nu au fost gândite cu terasament solid, ca să facă faţă camioanelor grele şi, evident, au ajuns într-o stare deplorabilă”, se plânge primarul.

Tecucenii care locuiesc în zona respectivă sunt disperaţi că li se distrug casele din cauza vibraţiilor pe care le provoacă maşinile grele. Deszăpezirea şi trecerea maşinilor grele a săpat veritabile tranşee în asfaltul străzii.

Primarului Finkelstain i-a ajuns cuţitul la os şi are de gând să solicite ministerului să dea bani pentru reparaţii: „Chiar am să cer bani Ministerului Transporturilor pentru că DN24 - DN 25 sunt legate prin străzile din zona A a Tecuciului. Nu este normal să tot băgăm bani din Consiliul Local. Am făcut-o o dată, le-am făcut ˝bec˝ cu covor asfaltic nou, reparate, întreţinute, dar nu mai putem băga tot timpul bani din bugetul local pentru ca traficul naţional să ne distrugă străzile centrale”, a declarat Finkelstain.

Licitaţia!

Primarul tecucean spune că, deşi Centura este prinsă în bugetul naţional cu 10 miliarde de lei vechi, asta nu oferă şi garanţii.

„Vreau ca mult-dorita centură a Tecuciului să fie scoasă la licitaţie. 10 miliarde sunt prinse pentru licitaţie şi organizarea de şantier, dar ar fi, totuşi, o realizare să înceapă. Centura depinde şi de gradul de finanţare. Ea se întinde pe un buget multianual de patru ani, dar dacă ministerul poate să facă rost de bani mai rapid se poate face mai repede. Asta se va vedea în caietul de sarcini, când va fi licitată”.

„Centura începe de la intrarea în Tecuci dinspre Galaţi, imediat după staţia Rompetrol, pleacă pe partea de vest şi iese la Podul Doamnei, se întâlneşte cu cea de-a doua centură care e deja construită a Tecuciului”, a mai spus Finkelstain.

Potrivit edilului, Centura are circa 7 km şi două pasarele peste calea ferată.

Citit 805 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.