Foc încrucişat pentru Apaterm

Foc încrucişat pentru Apaterm
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Reorganizarea societăţii Apaterm şi stadiul pregătirilor pentru furnizarea agentului termic în iarna care se apropie s-au transformat la un moment dat ieri, la Prefectură, dintr-un dialog social, într-un meci politic roşu-portocaliu.

Administratorul special Adriana Stratulat - flancată de Mircea Deaconu şi Florian Mateiţă, partenerii RomInsolv SPRL (administratorul judiciar al societăţii) - a explicat că planul vizează redresarea economică a societăţii şi plata datoriilor, astfel încât, la finele celor trei ani de reorganizare, firma să fie pe plus.

Apaterm se gândeşte la soluţii pentru situaţii deosebite precum cele 100 de blocuri în care doar câteva apartamente mai sunt branşate la sistemul centralizat de încălzire, pentru a găsi surse de alimentare cu energie termică.

Pentru a facilita recuperarea creanţelor de la asociaţiile de proprietari şi locatari, Apaterm a inclus în planul de reorganizare şi ştergerea penalităţilor pentru consumatorii care îşi achită datoria de bază la zi.

Se caută un finanţator pentru contorizarea pe orizontală, individuală, a apartamentelor şi se pregăteşte un studiu care să arate de la ce nivel tariful energiei primite de la Electroncetrale nu mai este rentabil, pentru a fi identificate surse alternative.

Discuţia care începuse pe principii tehnice şi economice a virat brusc la roşu Ferrari când primarul Dumitru Nicolae a luat cuvântul pentru a-i acuza pe „băieţii deştepţi din energie”, susţinând că Galaţiul a fost mereu tratat altfel decât alte oraşe: nu a primit fonduri pentru reabilitarea sistemelor, nu i s-au şters penalităţi şi nu a primit nici Electrocentrale atunci când a cerut preluarea ei la Primărie.

„Am primit numai pumni în cap. De ce? Că e oraşul roşu?”, a întrebat retoric Nicolae, prefectul Paul Florea reproşându-i că se simte tras de urechi.

Tir asupra Apaterm

Subprefectul Ovidiu Tudorache a criticat numărul mare de salariaţi al Apaterm – 1.060 – coeficientul de pierderi din reţelele de distribuţie de 22 la sută şi faptul că ştergerea penalităţilor va transforma societatea în cel mai mare creditor al Consiliului Local.

Subprefectului i s-a alăturat inspectorul general şcolar Doruleţ Resmeriţă, care a ţinut să afle procentul de cheltuieli salariale din totalul de cheltuieli - 49 la sută. Inspectorul a sugerat că, având peste 1.000 de angajaţi şi 1.531 de blocuri racordate la reţea, ar putea să ţină în fiecare lună câte un angajat la câte un bloc sau asociaţie.

„Daţi-i, mă, afară!”, a strigat revoltat Marian Filimon, preşedintele Patronatului IMM-urilor. Acesta a spus că Apaterm a înghiţit de-a lungul anilor prea mulţi bani şi că nu crede în reorganizarea şi relansarea sa.

„Nu se pot face minuni!”

Reprezentantul RomInsolv, Florian Mateiţă, a încercat să calmeze spiritele încinse politic şi să explice faptul că nu Apaterm, ci sistemul de distribuţie are nevoie de bani, pentru că indiferent cine ar veni în locul actualei societăţi, problemele vor fi aceleaşi:

„Sistemul de conducte este acelaşi, fondurile pentru investiţii sunt aceleaşi, ritmul în care se pot face investiţiile sunt influenţate de costuri şi de preţuri”.

„Apaterm este o societate social-comercială. Apaterm are creanţe de 1.700 de miliarde asupra populaţiei, pe care, dacă intră în faliment, nu le poate gestiona decât prin a le executa. Este greu să execuţi o treime din oraş”.

„Dacă Apaterm nu mai furnizează agent termic, serviciile vor fi operate de o altă societate, care va avea aceleaşi  probleme. Nu se pot face minuni, indiferent cine vine în loc!”, a declarat reprezentantul RomInsolv.

Soluţia prefectului

Discuţia intrată în prelungiri a fost oprită de prefectul judeţului, care a afirmat că „e nevoie de o soluţie politică fundamentată tehnic şi economic. Mai menţinem sistemul? Mai aruncăm bani acolo? Mai merită, economic vorbind?”.

Căldură?

Subiectul care ar fi trebuit să încingă în realitate spiritele – furnizarea căldurii în iarna care vine – ar fi trecut aproape neobservat dacă unul dintre sindicaliştii prezenţi la discuţii, Romică Gârneaţă, liderul Cartel Alfa Galaţi, nu ar fi reproşat virulent transformarea discuţiei într-un meci politic.

Măcar aşa am putut afla că sistemul Apaterm este pregătit şi capabil să furnizeze căldură la momentul oportun. Totul este ca şi Electrocentrale să furnizeze agent termic…

Citit 1838 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.