Primarii din judeţ vor bani pentru proiecte şi servicii

Primarii din judeţ vor bani pentru proiecte şi servicii
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Edilii din comune se plâng de insuficienţa fondurilor acordate în teritoriu, dinspre Guvern *

Şedinţa cu primarii din judeţul Galaţi, organizată săptămâna trecută de noul prefect Paul Florea, a însemnat reînnoirea unei bune tradiţii, ruptă de ani de zile. După o lipsă de dialog de mai mulţi ani, edilii veniţi la „masa ovală” a Prefecturii nu au pierdut ocazia de a se plânge şi de a-i solicita reprezentantului Guvernului în teritoriu sprijin în diverse probleme.

Investiţii guvernamentale blocate, tot din cauza Guvernului?

Unul din cei mai vocali primari a fost Ştefan Arfire, din Tg. Bujor. Fără să solicite în mod explicit suplimentare de fonduri (căci prefectul nici nu are în sarcină aşa ceva), edilul a expus mai multe probleme administrative cu care se confruntă, din cauza austerităţii bugetare.

„Au trecut 7-8 luni de când administraţia din Tg. Bujor aşteaptă returnarea de TVA din partea Guvernului. Aşteptăm returnare de TVA în valoare de 551.632,47 de lei, pe proiectul de reabilitare şi extindere a reţelei de canalizare şi modernizarea staţiei de epurare, proiect cu finanţare europeană”.

„Noi proiectul l-am implementat în termenul stabilit, 15 iulie 2010, dar ni s-a imputat suma de 94.822,85 de lei, cheltuieli neeligibile. Suntem condiţionaţi să plătim aceste cheltuieli neeligibile, după care ni se va restitui TVA. Noi nu avem fonduri, aşa că vă rugăm să aduceţi la cunoştinţa Guvernului această problemă”.

„O situaţie similară, cu returnarea de TVA pe care o aşteptăm de luni bune, o avem în legătură cu un alt proiect european, modernizarea de străzi şi trotuare pentru accesul în comunitatea de rromi. Aşteptăm fonduri din partea Guvernului şi pentru a finaliza o investiţie care tot cu bani guvernamentali am făcut-o. Vorbim de alimentarea cu apă a localităţilor Moscu şi Umbrăreşti”.

„La Umbrăreşti am finalizat investiţia din 2010, iar la Moscu, jumătate de sat are apă la robinet, jumătate nu are, pentru că ar trebui să realizăm o lucrare de subtraversare a liniei de cale ferată, pentru a trage conducta. Am întocmit proiecte, am solicitat Guvernului suplimentarea banilor cu 100.000 de lei pentru această lucrare, dar nu am primit nici un răspuns”, i-a spus primarul, dintr-un foc, prefectului Paul Florea, care a promis că va transmite, mai departe, la Guvern, problemele semnalate.

De ce pleacă gălăţenii în Italia şi de ce „italienii” stau la coadă la primării?

Primarul oraşului Tg. Bujor, Ştefan Arfire, a reclamat şi o altă situaţie: întârzierea acordării, de către Guvern, a fondurilor necesare construcţiei de apartamente ANL, pentru care acelaşi Guvern a decis să se aprobe finanţarea.

„Acum câţiva ani am depus cerere pentru construirea a 36 de apartamente ANL în oraşul Tg. Bujor şi în satele componente Moscu, şi Umbrăreşti. Licitaţia pentru adjudecarea lucrărilor a fost câştigată de firmele Vila Tecuci şi Consproiect Galaţi”.

„Din motive necunoscute de noi, nu s-au alocat fonduri pentru începerea lucrărilor. Din această cauză, tinerii care locuiesc cu părinţii se ceartă, se destramă căsătorii şi pleacă din ţară, în Italia sau Spania, unde viaţa este mai bună. Astfel, ne pierdem tinerii!” , a spus Ştefan Arfire, precizând că a scris către ANL Bucureşti, prezentând această situaţie, dar nu a primit nici un răspuns. 

Însă problemele legate de „italienii” de Galaţi nu se limitează la acest aspect. Fiind luna august, foarte mulţi gălăţeni care lucrează în străinătate au venit acasă, în vacanţă. Iar România se pare că nu este pregătită să îi primească.

De pildă, la Ţepu, primarul Daniel Ţuchel spune că „oamenii veniţi din Italia, de la muncă, ne solicită să urgentăm avizarea actelor pe Legea fondului funciar. Cum să urgentez dacă am la Prefectură 48 de titluri de un an de zile şi nu se mai rezolvă. Oamenii vin din străinătate şi vor ca în două-trei săptămâni să rezolve astfel de probleme cu actele, dar nu pot şi ne înjură tot pe noi!”.

În replică, prefectul Paul Florea a spus că „într-adevăr, când am venit la Prefectură erau probleme multe pe aceste titluri, dar în două şedinţe deja am rezolvat foarte multe cereri şi sper să menţin acest ritm şi pe viitor. Au fost multe nereguli pentru care s-a întârziat aşa de mult în avizarea acestor titluri, dar ce să mai vorbim… Dacă vom căuta vinovaţii vom pierde şi mai mult timp”.

„Şi la noi la primărie stau la coadă gălăţenii care muncesc în străinătate, pentru că vor să îşi preschimbe actele de identitate. Nu putem face faţă, căci nu avem personal”.

„Odată cu reducerea de posturi, de anul trecut, mi s-a permis să am un singur om la evidenţa populaţiei, iar acum mi-a venit aviz de la Bucureşti că mai pot angaja 3. Da, dar fără să mi se aloce şi fonduri suplimentare pentru aşa ceva. Vă întreb: ce fac eu acum, că am «italienii» la coadă şi mă presează să le dau acte?”, a revenit primarul din Tg. Bujor.

Ca răspuns, subprefectul Ovidiu Tudorache i-a sugerat primarului să detaşeze, temporar, personal de la alte servicii, pentru a asigura flux continuu la departamentul de evidenţa populaţiei.

Citit 661 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.