Evaluaţi acest articol
(11 voturi)
6 comentarii

"Biletele de transport local temporare, nu per călătorie, gălăţenii putând circula, în intervalul orar în care tichetul este valabil, cu mai multe mijloace de transport, valindându-l la urcarea în fiecare dintre acestea" - este măsura promisă în urmă cu un an, cu ocazia conferinţei de lansare a proiectului european "Furnizarea Sistemelor de Colectare Automată a Tarifelor de Călătorie, de Informare a Pasagerilor şi de Management al Flotei de Vehicule pentru Municipiul Galaţi" (e-ticketing). Din păcate, intrarea în vigoare a acestei măsuri se mai lasă aşteptată, motiv pentru care facilităţile acordate diferitelor categorii de gălăţeni se modifică sau se prelungesc.

Sistemul de taxare automată, managementul flotei şi informarea călătorilor ar fi trebuit să fie complet funcţional la 31 decembrie 2019, apoi la 31 martie 2020 şi, conform ultimului termen anunţat de autorităţi, la 31 mai 2020. Chiar dacă o parte dintre componentele acestui sistem sunt funcţionale - se pildă gălăţenii îşi pot cumpăra carduri de călătorie şi le pot reîncărca - sistemul nu funcţionează integral. Cum decizia luată de aleşi privind facilităţile acordate în transportul local este valabilă doar până la 31 mai, pe masa consilierilor a ajuns un proiect de hotărâre pe acest subiect.

Explicaţii

"Având în vedere prelungirea termenului de punere în funcţiune a sistemului de taxare automată, managementul flotei şi informarea călătorului, din diverse motive obiective şi independente de voinţa părţilor, vă rugăm să modificaţi hotărârea de Consiliu care prevede acordarea facilităţilor până la data de 31 mai, în sensul prelungirii acordării acestora până la implementarea totală a sistemului de ticketing, dar nu mai târziu de data de 31 decembrie 2020", se arată în adresa Direcţiei Servicii Comunitare de Utilităţi Publice transmisă aleşilor locali.

Ce se propune

Proiectul supus votului consilierilor cuprinde categoriile de pasageri care beneficiază de gratuități și reduceri la transportul în comun, realizat cu mijloacele de transport ale societății Transurb SA Galați, începând cu 1 martie 2020 până la aprobarea bugetului de venituri și cheltuieli al municipiului Galați pentru anul 2021.

Conform proiectului, persoanele fără venituri cu vârsta peste 65 de ani și pensionarii care cumulează venituri din pensie de până la valoarea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată, care la data prezentei este de 2.230 de lei brut/lună, ar urma să beneficieze de abonament pe o linie cu preţul redus cu 98 la sută.

Pentru pensionarii care cumulează venituri din pensie cuprinse între valoarea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată, care la data prezentei este de 2.230 de lei brut/lună și 3.500 de lei brut/lună, reducerea preţului la abonamentul pe o linoe este de 50 la sută.

În cazul pensionarilor care cumulează venituri din pensie peste 3.500 de lei brut/lună, reducerea este de 25 la sută din preţul abonamentului pe o linie.

Pensionarii de invaliditate care nu beneficiază de facilitățile prevăzute de Legea nr. 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, persoanele cu handicap accentuat și grav, însoțitorii, asistenții personali și asistenții personali profesioniști ai acestora primesc abonament gratuit pe o linie.

Iată şi o noutate, pentru elevii din învățământul preuniversitar acreditat/autorizat: "abonament gratuit de servicii publice de transport local, pe tot parcursul anului calendaristic". Până acum era prevăzută o reducere de 98 la sută a tarifului la abonamentul pe o linie.

Studenții înmatriculați la forma de învățământ cu frecvență, în instituțiile de învățământ superior acreditate, în vârstă de până la 26 de ani, din municipiul Galați, rămân cu abonament pe o linie cu preţ redus cu 98 la sută, în timpul anului universitar.
Persoanele care beneficiază de indemnizație de șomaj și persoanele șomere neindemnizate îşi vor procura abonament pe o linie cu preţ redus cu 98 la sută.

Iar persoanele care beneficiază de salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată, care la data prezentei este de 2.230 de lei brut/lună, vor avea abonament pe o line cu preţ redus cu 75 la sută.

Modificări posibile

"Pe durata situațiilor de urgență, a stărilor potențial generatoare de situații de urgență sau a situațiilor de alertă, facilitățile acordate categoriilor de pasageri care beneficiază de gratuități și reduceri la transportul în comun, realizat cu mijloacele de transport ale societății Transurb SA Galați, vor fi valabile în conformitate cu deciziile Comitetului Local pentru Situații de Urgență Galați", mai prevede proiectul de hotărâre. Rămâne de văzut ce vor decide consilierii locali.

Citit 8704 ori Ultima modificare Vineri, 22 Mai 2020 11:26

6 comentarii

 • postat de george Vineri, 22 Mai 2020 20:38 185.45.177.*** Link la comentariu
  1
  8

  Fara pomana inca nu se castiga alegeri in Romania.

  Raportează
 • postat de Cetatean Vineri, 22 Mai 2020 17:11 84.117.41.*** Link la comentariu
  2
  4

  Domnule Primar, stimati consilieri
  pentru toate aceste discriminari
  v-ati ras de la vot!
  Chiar nu aveti frica de Dumnezeu?
  Oare pana cand si unde vor merge aceste pomeni electorale?
  Chiar nu are infectul ala cu pensie de 3500 ron, bani pt un abonament intreg?
  Mi-e scarba de tara asta si de cei care o conduc si-o administreaza
  Mai bine platesti taxe si impozite in alta tara decat aici

  Raportează
 • postat de Nea Gica Vineri, 22 Mai 2020 14:19 188.24.200.*** Link la comentariu
  0
  3

  ai dreaq de politruci

  Raportează
 • postat de eu Vineri, 22 Mai 2020 09:42 86.124.202.*** Link la comentariu
  4
  7

  De bun simț prevederile în mare, zic. Deși nu sunt de acord ca banii pe care îi plătesc eu la taxe și impozite locale să meargă la abonamente moacă pentru pensionari. Repet însă, în 30 de ani nu a venit nimeni la ușa mea să mă întrebe dacă vreau curățenie în oraș sau abonamente pentru pensionari.... Cum rămâne totuși cu intervalul orar, nu se consideră că oamenii care merg la serviciu ori elevii nu ar trebui să fie călcați în picioare de pensionării care se grăbesc la 7 dimineața pentru a fi înapoi în pat la 11 ? Exact când oamenii activi și care plătesc abonament/bilet au nevoie de transport public în comun?

  Raportează
 • postat de Cetatean Vineri, 22 Mai 2020 06:49 5.13.173.*** Link la comentariu
  4
  12

  O data ce unii pensionari au peste 3500 lei nu cred ca e necesar sa aiba reducere , la transport , atat timp cat electoral o faceti pentru toti , unii cu acesti bani au sau a avut garaje , au masini , au tot ce vor dar ca primarie sa dai facil;itate unora care au pensii mai mari decat salariul unui amarat de angajat nu e normal

  Raportează
 • postat de Nicu Vineri, 22 Mai 2020 01:00 62.231.94.*** Link la comentariu
  1
  7

  Parca vad ca asa va muri, precum marea semaforizare inteligenta, care a mancat atatia bani de la buget. La fel si cu celebrul drum prin curtea Poliţiei de Frontieră, care dacă, până în mai 2020, Primăria municipiului Galaţi nu va realiza artera de legătură prin curtea Poliţiei de Frontieră, atunci terenul de 8.602 metri pătraţi, pe care drumul ar trebui să-l străbată, se va întoarce de drept în domeniul public al statului. Şi praful se va alege de investiţia pentru care autorităţile fac demersuri din 2005 încoace! Deci in luna mai 2020 terenul se intoarce in domeniul public al statului. Sau interesul a fost ca Politia de Frontiera sa-si ,, vada sacii in caruta" (statia de carburant, platforma acesteia, rampa necesara pt. spalarea autovehiculelor si caile de acces la obictivele din incinta) pe banii primariei , ce ma conteaza restul lucrarilor...asa va ramane pana la urmatoarea interventie (daca va fi). Nu se doreste sa fie deranjate de trafic ,,linistea" birourilor , pentru ca asa vor muschiul lor. Se putea degreva de aglomeratie de pe Bvd. Otelarilor si str. Victor Valcovici, care la ore de varf (mai ales intervalul orar 15-18) sun sufocate de trafic. Pacat, mare pacat". Si pot urma multe exemple.

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.