George Stângă promite 150 de euro pe hectar calamitat de secetă

George Stângă promite 150 de euro pe hectar calamitat de secetă
Evaluaţi acest articol
(16 voturi)

"Guvernul României va oferi despăgubiri fermierilor afectaţi de seceta prin care a trecut ţara. Ne dorim ca suma să fie minimum 150 de euro pe hectar", ne-a declarat George Stângă, preşedintele Comisiei pentru Agricultură din Senatul României şi liderul PNL Galaţi.

Seceta care a pârjolit culturile agricole îi pune la grea încercare pe fermierii care au investit în suprafeţele de teren. Aceştia aşteaptă acum sprijin din partea Guvernului României, iar senatorul PNL George Stângă promite că îl vor primi.

"Vreau să vă spun că niciodată, în istoria României, atunci când PSD a fost la guvernare, aceste despăgubiri nu s-au acordat. Mai mult decât atât, nu aveam cadrul legal prin care să oferim aceste despăgubiri", a ţinut să spună liberalul. Acesta este convins că actualii guvernanţi "s-au mişcat bine" până în acest moment în evaluarea suprafeţelor calamitate.

Politicianul a precizat că au fost constituite comisii la nivel judeţean, formate din reprezentanţi ai Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, ai Direcţiei Agricole şi ai primăriilor, care au întocmit procese verbale pe teren, au centralizat informaţiile şi le-au trimis la nivel central. Conform evaluărilor în derulare, aproximativ 1,3 milioane de hectare sunt afectate de secetă, dar autorităţile se aşteaptă ca suprafaţa calamitată să ajungă la 1,5 milioane de hectare.

Datele pentru judeţul Galaţi nu au fost procesate în totalitate, spune George Stângă. Aşa cum aţi putut afla din ziarul "Viaţa liberă", până duminică, 24 mai, Direcţia pentru Agricultură Judeţeană Galaţi centralizase datele din teren pentru 63.517 hectare, iar conform proceselor-verbale rezultate în urma verificărilor au fost declarate calamitate de seceta pedologică nu mai puțin de 53.529 de hectare, reprezentând 84 la sută din total.

"Ne propunem ca pe 15 iunie să avem o imagine clară, pentru a putea stabili cuantumul despăgubirilor", declara ministrul Agriculturii, Adrian Oros, într-o conferinţă de presă susţinută la finele lunii trecute.

Întrebat despre cuantumul despăgubirilor, George Stângă ne-a declarat că suma va fi de minimum 150 de euro pe hectar: "Suma de 150 de euro va ajunge la fermieri pentru fiecare hectar calamitat. Suntem convinşi că, într-o perioadă scurtă de timp, aceste resurse pe care le va acorda statul român vor ajunge la fermieri", a mai spus senatorul Stângă.

Citit 3969 ori Ultima modificare Duminică, 07 Iunie 2020 18:16

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.