Doi ani şi mulţi bani pentru 40 de toalete racordate la apă şi canalizare

Doi ani şi mulţi bani pentru 40 de toalete racordate la apă şi canalizare
Evaluaţi acest articol
(15 voturi)

Nu mai puţin de 448.662 de lei fără TVA va plăti Primăria Galaţi pentru spălarea, curăţarea, igienizarea si dezinfecţia, de câte două ori pe zi, până 31 decembrie 2020, a celor 43 de toalete publice racordate la apă şi canalizare. Este vorba despre cele două toalete din Orăşelul Copiilor, despre WC-ul din parcarea aferentă Colegiului Economic, şi despre cele 40 de toalete modulare, contractate acum mai bine de doi ani.

Pe 22 mai 2018, Primăria municipiului Galaţi anunţa atribuirea contractului-cadru pentru furnizarea şi montajul unui număr de maxim 40 de toalete civilizate, racordate la apă şi canalizare la nivelul oraşului.

Pe 10 mai 2019, la aproape un an distanţă, municipalitatea susţinea că primele zece asemenea toalete au devenit, în sfârşit, funcţionale. Asta, desigur, dacă gălăţenii reuşeau să înţeleagă instrucţiunile de folosire a "TOALETELOR PUPLICE", scrise cu atâtea greşeli încât autorul părea să fi tras apa peste limba română.

În decembrie 2019, autorităţile au decis să renunţe la taxa de un leu - costul unei utilizări a toaletei stabilit de aleşii locali - şi să permită accesul gratuit.

Suntem în iunie 2020, motiv pentru care am fost curioşi să aflăm câte dintre cele 40 de toalete sunt funcţionale şi cât a costat toată "afacerea".

39 din 40

Potrivit Primăriei, în municipiul Galaţi sunt amplasate 40 de toalete modulare racordate la apă şi canalizare, din care 39 sunt funcţionale. Mai exact, toaleta din Parcul Selgros nu este încă racordată la apă.

În schimb, sunt funcţionale toaletele din parcul de la Turnul TV, Parcul Unicom, Parcul "Gheorghe Asachi", zona Romarta-Spicu, Parcul Cloşca, Parcul Libertăţii, Parcul Rizer, Parcul de la Elice, Parcul Disco Vip - bloc A1, Casa de Cultură, cele de pe Faleza Inferioară de la Parc Role - Bac şi scări Vega. De asemenea, pot fi utilizate toaletele amplasate la Potcoava de Aur - blocurile R1-R4, în Micro 19 în apropiere de Aleea Comerţului, în Parcul Micro din 39B - blocurile V4-J5, Parcul Micro17 - Penny Market, şi la Sala Sporturilor. Graţie toaletei de pe strada Nicolae Bălcescu - Centru am scăpat de priveliştea dezgustătoare a toaletelor mobile de lângă Biserica Mavromol. Toalete modulare mai găsiţi în Piaţa Micro 14, Piaţa Micro 39A, Piaţa Ancora - Parcare, în Micro 16 - Complex Continental, în Micro 40 - Căsuţă şi la capetele de traseu de la Parc CFR şi Micro 13B. Câte două toalete sunt amplasate în Grădina Publică, la Parcul Viva, în Parcul Şahiştilor din Ţiglina I, în Bariera Traian, în Piaţa Centrală şi la capetele de traseu de autobuz din Micro 19 şi de la Cimitirul "Sf. Lazăr".

Contracte încheiate

Conform Primăriei, pentru furnizarea şi montajul toaletelor a fost încheiat contract cu SC Agioser Construcţii Civile şi Industriale SRL, în valoare de 2.134.000 de lei fără TVA.

Pentru cele două toalete de pe Faleza Inferioară, s-au amplasat două fose septice ecologice. Lucrarea a fost realizată de SC Agios SRL, valoarea contractului fiind de 10.900 de lei fără TVA.

Instalaţiile electrice de utilizare au fost realizate de SC VIM Engineenering SRL, contractele însumând 103.364 de lei fără TVA.

La cererea noastră, municipalitatea transmitea că "valoarea unei toalete este în medie de 64.687,40 de lei (inclusiv costurile de racorduri la utilităţi - apă, canalizare, energie electrică). Facem precizarea că folosim termenul «în medie» deoarece sunt diferenţe de distanţe la lucrările de branşamente, de unde rezultă diferenţe de valoare/bucată".

”Prin contract se vor presta activităţi de spălare, curăţare, igienizare şi dezinfecţie a interiorului toaletei, a lavoarului, geamurilor, oglinzilor, asigurarea şi dotarea cu materiale consumabile (săpun, hârtie igienică, odorizante etc.), menţinerea curăţeniei împrejurul toaletei etc.” (Caietul de sarcini al licitaţiei)

Şi mentenanţa costă!

Pentru mentenanţa sistemului electronic de automatizare, s-a încheiat un contract cu SC Tachyon SRL, în valoare de 36.000 de lei fără TVA. Pentru supravegherea cu sisteme video s-a încheiat un contract cu SC Guardeum SRL, în valoare de 78.508 lei fără TVA. Ultimul contract este pentru servicii de spălare, curăţare, igienizare şi dezinfecţie, fiind încheiat cu SC CFI Solution, în valoare de 448.662 de lei fără TVA (câte două treceri/zi).

15 minute pentru o utilizare

Dacă toaleta este funcţională, tot ce aveţi de făcut este să apăsaţi butonul de acces - cel rotund - şi să trageţi de mâner pentru a deschide uşa. Dacă toaleta este ocupată, uşa nu se va deschide. Durata unei utilizări nu poate depăşi 15 minute. La ieşire, trebuie să închideţi din nou uşa, altfel se declanşează alarma.

Citit 3858 ori Ultima modificare Vineri, 19 Iunie 2020 00:13

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.