Când Cristache și Pucheanu nu se (mai) contrazic. Pandemie, inundații, glume și alianțe preelectorale

Când Cristache și Pucheanu nu se (mai) contrazic. Pandemie, inundații, glume și alianțe preelectorale
Evaluaţi acest articol
(16 voturi)

Unii gălățeni nu au închis ochii în noaptea de 11 spre 12 iunie după ploaia torențială, iar copacii căzuți pe mașini le-au schimbat prioritățile de a doua zi. Alți gălățeni, probabil ceva mai puțini decât ceilalți, nu au închis un ochi pentru că județul are un singur subprefect. Și celor dintâi, dar, mai ales celor din urmă, vrerea le-a fost îndeplinită.

Efectele ploii și ale grindinei au fost înlăturate, pentru primii cu daune acoperite sau nu de asigurări, în ciuda faptului că, potrivit prefectului Gabriel Avramescu, intervenţia utilajelor pentru deblocarea străzii Basarabiei s-a lăsat aşteptată. Al doilea subprefect și-a făcut apariția în carne și oase, urmare unei hotărâri de guvern. Asta după ce sistemul l-a pensionat la patruzeci și ceva de ani, i-a dat posibilitatea deschiderii unui business, iar acum, grație experienței profesionale, îi oferă o nouă carieră publică.

De fapt, acesta este doar prologul pentru că apetența oamenilor politici pentru funcțiile publice este depășită doar de unele fracturi logice pe care le susțin și mai ales de veșnicele glumițe, contrastante cu vremurile din prezent.

Prefectul coagulează forțele de dreapta?

Recent, într-o emisiune televizată, deputatul PMP Cătălin Cristache aruncă nu glumița, ci bombița. Acest Traian Băsescu al Galațiului ne anunță, dintr-un studio TV, că prefectul Avrămescu este cel ce coagulează forțele de dreapta din Galați care doresc înlăturarea PSD de la ocârmuirea locală. Asta se petrece în timp ce multe din ”senatoarele” PMP din Consiliul Local votează cot la cot cu PSD hotărârile inițiate. Altfel, lupta lui Cristache cu PSD este la baionetă și îl critică pe edil din toate pozițiile. Tot potrivit președintelui PMP Galați, exercițiul menționat de coagulare se petrece după program, ca să nu lăsăm loc la interpretări.

Precizarea este preluată de primarul Ionuț Pucheanu, într-un registru al condițional-optativului cu maximă rezonanță, deși fraza nu este finalizată: ”Aș vrea să îl pot contrazice pe domnul Cristache”. Formularea vine în contextul în care tot edilul-șef al Galațiului ne atrage atenția că prefectul se întâlnește de obicei cu doi parlamentari, nu cu patru și mai ales nu cu trei, ca să fim bine înțeleși. Pucheanu pare foarte sigur pe el în perspectiva alegerilor locale, mai ales că a fost validat de partid ca și candidat încă din februarie, înainte de izbucnirea pandemiei. 

”Aș vrea să cred că Galațiul nu se rezumă la străzile Brăilei și Domnească”, este replica prefectului, după intervențiile ISU pentru degajarea carosabilului și își manifestă disponibilitatea de a candida la primărie. ”Nu la Galați și nici la Buzău, ci la Chiojdu, acolo unde m-am născut”, spune el mai mult sau mai puțin serios, fără un orizont de timp bine delimitat, dorința sa actuală declarată fiind exclusiv cea de a face administrație.

Sondaje, reguli şi dezbateri, dar încă niciun candidat 

Între timp, Partidul ”Împreună pentru Moldova ”, coagulat zonal în jurul fostului mijlocaș central de la Oțelul Galați și fost primar, Marius Stan, vrea sondaj pe partea dreaptă pentru a învinge PSD la Primăria Galați, conform unui comunicat primit de noi la redacție. Regulile sunt clare, dar astfel de solicitări nu prea pot fi făcute de la nivelul notorietății extrem de reduse a formațiunii politice.

Pe de altă parte, ALDE și Pro România strecoară teme punctuale în dezbaterea publică și cam atât. Nu știm decât de candidatura senatorului Nicolae Marin la Consiliul Județean.

Oarecum terni ne par a fi cei de la USR-PLUS, cel puțin la Galați. Prezența lui Bogdan Dumitrescu, lider PLUS și potențial candidat pentru Consiliul Județean într-o dezbatere televizată a fost un fiasco. Timorat, nepregătit și cu un rucsac de neputințe în spate ce nu îi aparțin, omul a vorbit 30 de minute, sau mai mult, despre informatizarea școlilor din județ și dotarea cu internet 4 și 5G. Deputatul USR Bogdan Rodeanu este mult mai optimist și ne anunță o lansare de candidați în această săptămână, chiar o alianță, cu mai puține întrebări și mai multe răspunsuri, inclusiv din partea dumneavoastră, a celor care citiți cotidianul nostru, la momentul oportun.

La PNL, că tot avem aniversarea tipăritului de bani și a munițiilor mineriadei, nu găsim, din nefericire, niciun candidat viabil. Profesorul Onuț Atanasiu nu pare foarte stăpân pe ideile prezentate. La conferințele de presă comune cu președintele PNL Galați, senatorul George Stângă, Atanasiu pare ușor marcat și transmite platitudini. Dacă, mai nou, premierul Ludovic Orban are ceva dubii în legătură cu Aristotel și Platon, domnul profesor Atanasiu ridică mâna din ultima bancă, în așteptarea unei alianțe care să modifice, sau nu, calculele preelectorale.

Bogdan Dumitrescu

Bogdan Rodeanu

Cătălin Cristache

Gabriel Avrămescu

George Stângă

Ionuț Pucheanu

Marius Stan

Nicolae Marin

Onuț Atanasiu

Citit 3699 ori Ultima modificare Marți, 16 Iunie 2020 13:38

3 comentarii

 • postat de Cetatean
  Miercuri, 17 Iunie 2020 17:28
  77.111.247.***
  Stii ce nu inteleg, eu? De ce, la fel ca la deconcentrate nu se schimba primarul politic, adica sa fie inlocuit primarul existent, cu cel de la PNL.
  Nu asa e normal, cum zicea Onut, de bun simt? sa plece din functie? si sa fie numire politica? numire ca pentru toate functiile de conducere?
  Intreb si eu?
  1
  0
  Raportează
 • postat de dgi
  Luni, 15 Iunie 2020 20:36
  178.138.97.***
  Cetatenii Galatiului sunt cei care pana acum au preferat oamani cu parteneriate politice. Astfel dupa ce castiga trebuie sa rasplateasca "sustinatorii"care au conditionat sustinerea de beneficii ulterioare. Daca ar exista un galatean, fara combinatii politice, care s-ar increde doar in cetateni credeti ca ar fi votat?
  3
  3
  Raportează
 • postat de Tirpitz
  Luni, 15 Iunie 2020 08:26
  82.79.232.***
  Fara carnet de partid, cum oare ati putea castiga vreun concurs pentru ocuparea unei functii de conducere in companiile de stat? Cand se vor depolitiza toate institutiile statului, ar creste sansa alegerii, cu adevarat, a candidatilor profesionisti. Pana atunci, mai aveti destul timp sa schiloditi orasul Galati: sa-l asfaltati, sa inlocuiti borduri, sa faceti movilite cu cate un pom ca la Spicu, sa scoateti, daca se poate, toti copacii din radacini, sa mai "plantati" hidosenii din tabla ruginita pe faleza, sa mai dati avize pentru ridicarea a cate un mastodont de bloc cu sapte-zece etaje in micile spatii ramase libere intre celelalte blocuri, poate niste alte OZN-uri pe ici, pe colo, deci aveti treaba.
  4
  13
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.