Costel Fotea: Am ales să fac o altfel de politică - pentru oameni. Consiliul Judeţean, investiţii de 1,5 miliarde de lei pentru Galaţi

Costel Fotea: Am ales să fac o altfel de politică - pentru oameni. Consiliul Judeţean, investiţii de 1,5 miliarde de lei pentru Galaţi
Evaluaţi acest articol
(63 voturi)

Dragi gălățeni,

Astăzi se împlinesc patru ani de când am fost învestit în funcția de președinte al Consiliului Județean Galați. Am acceptat cu mare onoare responsabilitatea de a reprezenta interesele dumneavoastră și de a arăta că și noi, gălățenii, putem construi, moderniza și realiza investiții majore de dezvoltare a întregii comunități.

Mi-am dorit să arăt că instituția pe care o coordonez poate deveni un motor de dezvoltare pentru întregul județ. Și cred, fără a părea lipsit de modestie, că mi-am îndeplinit acest obiectiv.

Am fost conștient, încă de la început, că puteam face acest lucru doar prin investiții de amploare, mult așteptate de noi toți,și transparență.

Însă, pentru a putea construi de la zero, pentru a îmbunătăți radical infrastructura de transport, pentru a putea moderniza spitalele și a le dota cu echipamente medicale, ai nevoie de bani. Principala mea țintă au fost fondurile europene. De aceea, încă din primele mele zile ca președinte al Consiliului Județean, am format o echipă de profesioniști în atragerea de bani europeni. Nu am ratat nicio axă de finanțare, iar, acum, mai bine de 80% din investițiile Consiliului Județean sunt realizate cu fonduri europene.

Și nu am investit oricum, ci având ca strategie câteva domenii prioritare pentru comunitatea noastră – sănătatea, infrastructura rutieră, cultura, agrementul şi mediul.

Astăzi, după patru ani de mandat, Consiliul Județean Galați are investiţii în valoare de aproape 1,5 miliarde de lei, din care 1,12 miliarde de lei sunt fonduri europene. Am devenit astfel un exemplu de bună practică atât în Regiunea de Sud-Est, cât și la nivelul întregii țări. Iar acest lucru mă bucură. Mă bucură pentru că, pe de o parte, investim în Galați, pentru cetățeni, și creăm locuri de muncă prin proiectele noastre, iar pe de altă parte, reprezintă o confirmare a muncii noastre, a eforturilor depuse de echipă și a implicării responsabile.

Construim spitale, modernizăm spațiile medicale existente, creăm condiții mai bune pentru pacienți și personalul medical, aducem echipamente medicale performante și investim în tratamente moderne. Astăzi, la Galați, cei care suferă de cancer sunt tratați cu ajutorul uneia dintre cele mai moderne tehnologii - acceleratorul liniar de particule.

Cele mai importante investiții în Sănătate din ultimii 30 de ani. 308 milioane de lei pentru un sistem sanitar mai bun

La Spitalul Judeţean:

  • centru regional de tratare a cancerului (tratament modern cu ajutorul acceleratorului liniar de particule – aproximativ 60 de oameni se tratează zilnic la Galați);
  • tratament modern pentru accidentul vascular cerebral;
  • secție de cardiologie intervențională, în premieră la Galați;
  • modernizarea Spitalului Județean, prima în istoria sa de peste jumătate de secol (consolidare, fațadă nouă, montare sisteme energie verde, înlocuire instalații, schimbare lifturi în totalitate etc);
  • extindere, modernizare și dotare UPU – computer tomograf achiziționat special pentru cazuri de urgență;
  • extindere și modernizare Ambulatoriu de specialitate – 25 de cabinete noi;
  • prima parcare supraetajată din Galați (306 locuri oferite gratuit pentru personalul și vizitatorii spitalului);
  • echipamente medicale moderne;

La Boli Infecțioase:

  • spital nou, dotat cu aparatură medicală de ultimă generație;
  • tratarea cancerului de piele cu ajutorul noilor tehnologii medicale;

La Spitalul de Pneumoftiziologie:

  • modernizare corp central spital;
  • extindere și modernizare Ambulatoriu de specialitate – creare de circuite separate pentru copii și adulți și dotare cu computer tomograf performant;
  • clădire nouă pentru blocul alimentar;
  • amenajare săli de curs;
  • dotare cu echipamente medicale;
  • compartiment special pentru pacienții diagnosticați cu tuberculoză rezistentă la medicamente;

La Gănești:

  • spital nou pentru pacienții cu afecțiuni psihice grave;
  • saloane moderne, cu două și trei paturi;
  • spații medicale pentru îngrijirea pacienților;

La Spitalul Târgu Bujor:

  • secții modernizate;
  • echipamente medicale noi;
  • extindere și dotare Ambulatoriu de specialitate.

Centrul pentru bolnavii cu Alzheimer

- servicii medicale;

- consiliere psihologică;

- personal specializat pentru îngrijirea bolnavilor.

Construim drumuri de la zero, modernizăm complet 350 de kilometri de drum județean, amenajăm așa cum trebuie drumul de centură, realizăm un pod hobanat de peste 500 de metri, reabilităm sute de poduri care nu au mai fost vreodată consolidate și amenajăm piste pentru biciclete, trotuare, podețe de acces și sisteme de captare a apelor pluviale.

Aproape 350 de km de drum – 160 de milioane de euro

- modernizarea și lărgirea la patru benzi a Drumului de Centură cu pod hobanat30 de milioane de euro din fonduri europene;

- DJ 251 Matca – Valea Mărului – Cudalbi şi Slobozia Conachi – Smârdan

- DJ 252  Buciumeni – Nicorești – Cosmești – Movileni – Barcea

- DJ 242 Vârlezi – Tg. Bujor – Umbrărești – Viile – Fârțănești – Foltești

- DJ 251A Corod – Drăgușeni

- DJ 255 Pechea – Rediu – Cuca – Fârțănești – Măstăcani

- DJ 254 Ivești – Grivița

- DJ 242A Rădești – Berești – Berești Meria – Gănești – Cavadinești

- DJ 242D Băneasa – Suceveni – Rogojeni

- DJ 242B – Berești – Balintești – Băneasa - Târgu Bujor - Moscu

- DJ 251 - Tecuci - Matca

- reabilitare tronsoane de drum județean din zona localităților Țigănești – Ungureni – Gohor - Crăiești – Corni – Țepu – Umbrărești – Cudalbi – Viile -

- Pod DJ 251G peste Valea Găunoasa;

- Pod nou din beton armat pe DJ 240A, Cerțești;

- 5000 de podețe de acces proprietăți în 28 de localități, pe 15 drumuri județene;

- 42 de poduri și 671 de podețe refăcute pe drumurile județene;

Cultura dă identitate unei națiuni. Niciodată, în ultimele decenii, nu s-a investit mai mult în acest domeniu, la noi. Galațiul este singurul județ din România în care, după 1989, se construiește un muzeu de artă vizuală. Am dat viață astfel unui proiect uitat de 8 ani pentru că nu am vrut să mai permit ca Muzeul de Artă Vizuală de la Galați, primul de acest fel din România, să mai funcționeze la parterul unui bloc. Clădirea pe care o construim este o operă de artă în sine – un proiect premiat de Ordinul Arhitecților din România. Noul sediu al muzeului, o investiție de 6,5 milioane de euro din bugetul propriu al Consiliului Județean, va avea 6.500 de metri pătrați, 21,5 metri înălțime și patru niveluri.

Tot la Galați, construim una dintre cele mai frumoase sere de plante exotice din țară, pentru care investim aproximativ 15 milioane de lei. Astfel vom scăpa de scheletul inestetic din metal , abandonat de mai bine de 20 de ani în curtea Grădinii Botanice. Vom avea palmieri de peste 20 de metri, plante aduse din toate colțurile lumii și sute de specii de plante exotice, care vor putea fi admirate la Galați. Cu siguranță, spectaculoasa seră va fi unul dintre cele mai vizitate și apreciate locuri din Galați. Mai mult, sera va fi folosită și în scopuri didactice și de cercetare.

Iar investițiile în cultură nu se opresc aici. Restaurăm clădiri reprezentative ale istoriei locale, precum Farmacia Ținc (Muzeul Casa Colecțiilor) și Casa Cuza Vodă.

Avem investiții importante și în zona de agrement. La Pădurea Gârboavele se va construi primul parc de aventură din Galați, asemănător celui de la Brașov, iar la Zătun vom crea o nouă zonă de agrement cu noi spații pentru relaxarea în aer liber și pescuit.

Un loc important pe agenda Consiliului Județean îl ocupă partea de mediu. Astfel, Galațiul se pregătește să implementeze cel mai mare proiect de management al deșeurilor din Europa de Est, pentru care am semnat deja contractul de finanțare pe fonduri europene. Este un proiect de peste 100 de milioane de euro, adaptat tuturor normelor de mediu, la care s-a muncit mult în ultimii ani. Vom avea sisteme de producere a energiei electrice din deșeuri, stații de tratare cu ultimele tehnologii, sistem de colectare separat în întregul județ şi un depozit de deșeuri menajere unic în țară, care va fi complet diferit față de imaginea pe care o avem astăzi a unei gropi de gunoi.

Mai mult, investim și în tehnologii de producere a energiei verzi, precum sistemele de energie regenerabilă la Spitalul Județean.

Nimic din toate acestea nu s-ar fi putut realiza fără munca echipei pe care am construit-o la Consiliul Județean, fără implicarea și sprijinul consilierilor județeni și fără colaborarea partenerilor noștri – instituții publice, agenți economici și mass-media.

Tuturor le mulțumesc, în numele gălățenilor, pentru că au pus pe primul loc interesele comunității!

Iar dumneavoastră, dragi gălățeni, vă mulțumesc pentru încredere!

Costel Fotea,

Președintele Consiliului Județean

(P)

Citit 5935 ori Ultima modificare Miercuri, 01 Iulie 2020 00:10