Câţi bani europeni a contractat Primăria Galaţi

Câţi bani europeni a contractat Primăria Galaţi
Evaluaţi acest articol
(15 voturi)

Peste 618,13 milioane de lei reprezintă valoarea totală proiectelor cu finanţare europeană semnate de Primăria Galaţi din 27 iunie 2016 şi până acum, conform datelor furnizate la solicitarea noastră şi a celor mai recente informări de presă. Asistenţa financiară nerambursabilă se ridică la 511,03 milioane de lei. Conform Primăriei, şapte proiecte cu finanţare europeană contractate în cei patru ani sunt finalizate, restul având termene în 2021 şi 2022.

„De ce nu se face cu fonduri europene?!” este una dintre întrebările pe care gălăţenii le adresează, retoric sau nu, când află despre o nouă investiţie care ar urma să fie suportată din creditele contractate de Primărie. Tocmai de aceea, am întrebat ce s-a făcut ori se (va) face cu bani europeni în municipiul Galaţi. Vorbim despre finanţări pe care municipalitatea le-a semnat deja, nu despre cele depuse ori aflate în diverse stadii de analiză. 
La solicitarea noastră, Primăria Galaţi ne-a transmis lista contractelor cu finanţare europeană semnate în acest exerciţiu financiar european, începând din 27 iunie 2016 şi până acum. Răspunsul Primăriei cuprinde 34 de proiecte în valoare totală de 612,15 milioane de lei cu TVA, din care 507,44 milioane de lei asistenţă financiară nerambursabilă. Ni s-a părut corect să completăm lista şi cu cel mai recent proiect semnat de Primărie – creşterea performanţelor energetice a blocurilor de locuinţe G2, G3, C6C, în valoare totală de 5,98 milioane de lei, din care 3,59 milioane asistenţă nerambursabilă.

Topul marilor proiecte

Cel mai generos proiect al Primăriei Galaţi vizează modernizarea liniilor de tramvai şi a carosabilului pe arterele Traian Vuia, Henri Coandă, George Coşbuc (tronson Henri Coandă - Alexandru Măcelaru) şi se ridică la peste 104,74 milioane de lei, din care 86,54 milioane – asistenţă financiară nerambursabilă. Următorul în top este proiectul de modernizare a liniilor de tramvai şi a carosabilului pe axa Siderurgiştilor – 1 Decembrie 1918: valoare totală 104,37 milioane de lei, din care 87,83 milioane – asistenţă financiară nerambursabilă. Pe locul al treilea se află un proiect de 95,94 milioane de lei din care 79,03 milioane asistenţă financiară nerambursabilă: achiziţia a zece tramvaie, în parteneriat cu Ministerul Dezvoltării.

Transport

Dacă tot am vorbit de tramvaie, aflaţi că mai există un proiect 53,62 milioane de lei, din care 44,22 milioane asistenţă nerambursabilă, pentru achiziţia altor opt asemenea mijloace de transport. Pentru cele 17 troleibuze noi achiziţionate deja, s-a semnat un proiect de 31,53 milioane de lei, din care 29,6 milioane - asistenţă nerambursabilă. Şi tot la categoria transport public, sistemul de taxare automată (e-ticketing), informare a pasagerilor şi management al flotei, care ar fi trebuit să fie complet funcţional, face obiectul unui proiect de 26,18 milioane de lei, din care 23,45 milioane finanţare nerambursabilă.

Sănătate

Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii „Sf. Ioan” va beneficia de două investiţii europene pentru modernizarea, extinderea şi dotarea compartimentului de primiri urgenţe şi a ambulatoriului integrat, în valoare totală de peste 26,51 milioane de lei, din care 17,16 milioane de lei asistenţă nerambursabilă. Reabilitarea, extinderea şi dotarea ambulatoriului de specialitate al Spitalului de Psihiatrie „Elena Doamna” face obiectul unui proiect de 14,54 milioane de lei, din care 10,47 asistenţă financiară nerambursabilă. Relocarea, reabilitarea, modernizarea şi dotarea ambulatoriului Spitalului Clinic de Obstetrică Ginecologie „Buna Vestire” se va realiza printr-un proiect de 16,22 milioane de lei din care 10,47 milioane asistenţă financiară nerambursabilă.

Patrimoniu şi regenerare urbană

Unul dintre cele mai generoase proiecte - 19,33 milioane de lei, din care 18,88  milioane asistenţă financiară nerambursabilă - vizează regenerarea urbană a zonei Uzinei de Apă nr. 1 într-un parc de aventură. Punerea în valoare a sitului arheologic Tirighina-Barboşi este un proiect de 15,41 milioane de lei din care 8,58 milioane asistenţă nerambursabilă. Pentru reabilitarea primei zone istorice din municipiul Galaţi, imobilul de pe strada Domnească nr. 58, proiectul are o valoare de 9,59 milioane de lei din care 9,4 milioane – finanţare nerambursabilă.

Modernizări şi anvelopări

Cu fonduri europene vor fi reabilitate şi modernizare şcolile Nr. 33, „Mihail Sadoveanu”, „Grigorie Teologul”, „Ştefan cel Mare” şi Colegiul Tehnic „Traian Vuia”, şi vor fi anvelopate şcolile Nr. 17 şi „Gheorghe Munteanu” şi liceele „Dunărea” şi „Anghel Saligny”. De asemenea, va fi construită o grădiniţă cu opt săli de grupă în Ţiglina II.
Au mai fost contractate finanţări europene pentru creşterea performanţelor energetice a blocurilor de locuinţe D din Micro 13B, PR3A din Micro 21, M de pe strada Albatros, G2 și G3 de pe strada Constructorilor și C6C de pe strada G-ral Dragalina.

Proiecte finalizate

Primăria susţine că a finalizat şapte proiecte europene în valoare totală finală de 29,97 milioane de lei, din care 26,38 milioane asistenţă financiară nerambursabilă. Este vorba despre anveloparea şcolilor nr. 22, 3 şi „Iulia Hașdeu”, de creşterea performanţelor energetice a blocurilor G8 şi G1 din Micro 18, dar şi de modernizarea străzii Traian – tronson Piaţa Centrală – strada Basarabiei. Finalizată este şi implementarea unui sistem informatic integrat de management al documentelor, arhivă electronică şi managementul relaţiei cu cetăţenii şi mediul de afaceri, elaborarea Strategiilor de Dezvoltare Durabilă şi Smart City.

Citit 5588 ori Ultima modificare Marți, 30 Iunie 2020 11:21

4 comentarii

 • postat de ro
  Luni, 29 Iunie 2020 15:20
  91.216.52.***
  Caracteristici:
  1. Lucrari supraevaluate
  2. Termene depasite
  3. Lucrari de slaba calitate
  4. Materiale ieftine
  5. Lipsa concept unitar
  6. Accept la plata fara verificare competenta
  7. Salarii nesimtite
  8. Promisiuni neonorate
  Intr-un cuvant, furt din banii nostri.
  3
  15
  Raportează
 • postat de Turcoaz
  Luni, 29 Iunie 2020 06:34
  5.13.173.***
  Si atunci unde sau dus banii de pe hibride????? Sa vedem cu acte.
  3
  14
  Raportează
 • postat de Micro 20
  Luni, 29 Iunie 2020 00:35
  82.79.132.***
  1) CAND VA FI GATA amenajarea arterei de legătură între bulevardul Dunărea şi bulevardul Marii Uniri”, adica celebrul drum prin curtea Poliţiei de Frontieră ?????
  - Contract castigat potrivit Sistemului Electronic de Achizitii Publice de "Asocierea Constructa Mecanique SRL - Obercons Comp SRL pentru suma de 4.029.939 de lei fără TVA: vezi Viata Libera din 06 septembrie 2019, "https://www.viata-libera.ro/politica-administratie/133550-cine-va-construi-drumul-prin-curtea-politiei-de-frontiera";
  - 1,7 milioane de lei sunt suplimentati prin repartizare din imprumutul mult-promiselor autobuze electrice hybrid;
  - Guvernul României a adoptat, pe 4 iunie 2020, o hotărâre prin care Primăria municipiului Galaţi a primit un răgaz de şase luni pentru a construi mult-promisa artera de legătură, astazi este 29 iunie si NU s-a miscat din loc macar o pietricica.
  2) Pe cand se vor demola garajele din Micro 20 in spatele statiei peco BKO ? Tot in aceasta locatie sunt amplasate garaje anapoda (cu spatii libere pentru EVENTUALE alte garaje). Si tot in Micro 20 in spatele blocului H3, domeniul public cuprins intre garaje si blocul H3 a fost ingradit si transformat in CURTI PRIVATE de catre unii locatari cu “initiativa” si “TRECERE” in Primaria Galati. Pentru ca altfel nu se explica cum de rezista de cel putin 25 de ani. Daca cineva isi construieste un balcon fara autorizatie de constructie, imediat primeste instiintare din partea Primariei Galati sa intre in legalitate, altfel este sanctionat si are obligatia sa readuca amplasamentul la starea initiala. Sau sunt vizate numai parcari cu suprafata mai mare de teren ? Vezi Tiglina 2 in zona "blocul" B2 si "zona Colegiului National Costache Negri", in Tiglina 1 zona "Colegiului National Mihail Kogalniceanu", in Micro 18 zona "Lidl", Mazepa vezi zona "Stirex", etc,etc.
  3) Locul de joaca de langa Piata M 20. S-au montat gardul, pavelele, pitrisul si s-au legat portile cu sarma din luna martie 2020. Acum suntem in data de 29 iunie 2020 si NU se definitiveaza lucrarea pentru ca locurile de joaca pentru copii TREBUIE sa fie inchise conform starii de alerta ? Sau ii este cuiva frica ca se vor juca copiii ca in parculetul cu balansoare si tobogane de pe Faleza Inferioara zona Valuri ?
  3
  40
  Raportează
 • postat de paloma
  Luni, 29 Iunie 2020 00:28
  5.13.175.***
  Deci in patru ani : 511 Milioane lei / 4 ani = 127.5 Miloane lei ? 4.9 lei = 26.07 Milioane Euro

  Realizari : "Este vorba despre anveloparea şcolilor nr. 22, 3 şi „Iulia Hașdeu”, de creşterea performanţelor energetice a blocurilor G8 şi G1 din Micro 18, dar şi de modernizarea străzii Traian – tronson Piaţa Centrală – strada Basarabiei. Finalizată este şi implementarea unui sistem informatic integrat de management al documentelor, arhivă electronică şi managementul relaţiei cu cetăţenii şi mediul de afaceri, elaborarea Strategiilor de Dezvoltare Durabilă şi Smart City" !!!

  Lista promisiunilor: fara numar, fara numar, fara numar !!!

  Primare, fa o vizita pe la Cluj, poate te molipsesti de ceva de pe acolo !!!
  14
  45
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.