Poziţii divergente despre revizuirea Constituţiei:

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

„Cred că singura veste bună după consultări (ale partidelor, la Cotroceni, cu preşedintele României, n.red.) este că preşedintele este de acord ca revizuirea Constituţiei să nu se oprească numai la cele două întrebări de la referendum, care era poziţia iniţială a PD-L.

În rest, poziţiile sunt destul de divergente”, a declarat preşedintele PNL Galaţi, Victor Dobre Poziţia PNL:

„Noi suntem pentru republică parlamentară, cu sistem bicameral. Alegerea preşedintelui, din punctul meu de vedere, poate fi făcută şi de Parlament, şi prin vot uninominal – există ambele sisteme în UE”.

„Ceea ce noi credem însă că este important: rolul celor două camere. Deja, la modificările constituţionale din 2003, cele două camere n-au mai avut activităţi identice, pentru că se repetau, dura foarte mult procesul legislativ”.

„A apărut sistemul cu prima cameră şi camera decizională. Dorim să definim şi mai bine atribuţiile celor două camere, să le despărţim şi mai mult. A doua cameră să nu fie decât o cameră de reprezentare a comunităţilor locale”.

Dobre: PNL vrea controlul ordonanţelor

„Dorim o definire exactă a atribuţiilor fiecărei instituţii în stat, pe baza experienţei din ultimii ani, în care Curtea Constituţională a devenit o instituţie decisivă”, a precizat Dobre.

„Să ştim clar ce face Parlamentul, ce face Guvernul, ce face preşedintele! Guvernul să fie sub un cât mai important control parlamentar”.

„De exemplu, să avem dreptul ca ordonanţele de urgenţă să le contestăm în trei zile la Curtea Constituţională, astfel încât să limităm dreptul, care e destul de abuziv, al Guvernului - şi nu este vorba numai de Guvernul Boc – de a emite ordonanţe”.

PNL ar putea propune şi desfiinţarea CSAT, România fiind unica ţară din UE cu acest organism.

Citit 676 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.