Cine sunt femeile promovate de PNL Galaţi. Doamne şi domnişoare de partid (II)

Cine sunt femeile promovate de PNL Galaţi. Doamne şi domnişoare de partid (II)
Evaluaţi acest articol
(25 voturi)

Mai degrabă numite în funcţii publice importante decât alese prin votul cetăţenilor! Aşa s-ar putea spune, la prima vedere, despre doamnele şi domnişoarele care, în acest moment, au ajuns în posturi-cheie graţie susţinerii politice a PNL Galaţi. După ce v-am prezentat cine sunt cele mai cunoscute femei promovate de PSD Galaţi, continuăm miniserialul politic dedicat doamnelor şi domnişoarelor de partid cu PNL.

 În spiritul egalităţii de şanse şi de tratament între femei și bărbați, toate formaţiunile politice se laudă că le promovează şi le susţin în competiţia electorală pe reprezentantele sexului frumos. Până când listele de candidaţi ale fiecărui partid intrat în cursa electorală din 27 septembrie vor fi oficiale, ne propunem să vă arătăm cine sunt, în prezent, femeile promovate de partide şi ce funcţii ocupă acestea. Continuăm miniserialul nostru cu PNL şi cele mai cunoscute nume ale doamnelor şi domnişoarelor liberale ajunse în posturi publice importante.

Numite de premierul Ludovic Orban

Născută pe 5 iunie 1993, gălăţeanca Andra-Mihaela Costache a fost numită, prin decizia premierului Ludovic Orban, publicată în Monitorul Oficial din 20 ianuarie 2020, în funcţia de subsecretar de stat în cadrul Ministerului Tineretului şi Sportului. Preşedintă a Clubului Studenţilor Liberali din februarie 2018 şi consilier parlamentar la cabinetul senatorului PNL George Stângă, Andra este una dintre cele mai implicate liberale din Galaţi. În martie 2020, tot prin decizia prim-ministrului Orban, Andra-Mihaela Costache a fost eliberată din funcţia de subsecretar de stat şi numită în funcția de secretar de stat la Ministerul Tineretului și Sportului. Este funcţia pe care o ocupă şi în prezent, atribuţiile sale fiind în domeniul tineretului.

Tot în Guvern se află şi gălăţeanca Mărioara Artemis Gătej, comisar general, cu rang de secretar de stat, al Gărzii Naţionale de Mediu. Propunerea de numire în această funcţie a fost făcută de ministrul Mediului, Costel Alexe, şi a fost aprobată de prim-ministrul Ludovic Orban, prin decizia publicată în februarie 2020. Experienţa Mărioarei Gătej este de netăgăduit, aceasta fiind, din 2012, comisar în cadrul Comisariatului Judeţean Galaţi al Gărzii Naţionale de Mediu, unde a fost, pentru o perioadă de doi ani, şef interimar. Anterior, din 1990 şi până în 2012, a lucrat în cadrul Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor, instituție pe care a și condus-o timp de 12 ani. Potrivit datelor noastre, Mărioara Gătej este preşedinta organizaţiei judeţene de femei a PNL Galaţi, organizaţia municipală a doamnelor fiind condusă de Iuliana Sorocoleţ.

În funcţii alese de cetăţeni

Emilia Niculescu, primarul comunei Costache Negri, este cu siguranţă una dintre cele mai cunoscute alese locale liberale. A fost primar al comunei în perioada 2000-2012, iar din 2016 a primit din partea localnicilor un nou mandat în această funcţie.

În Consiliul Judeţean Galaţi, PNL este reprezentat şi de Magdalena Gaiu, vicepreşedintă a organizaţiei naţionale şi judeţene a femeilor liberale, după cum precizează în declaraţia de interese.

Din Consiliul Local al municipiului Galaţi a făcut parte şi liberala Angela Stela Ivan. La începutul acestui an, a renunţat la mandatul de ales local pentru a deveni preşedintele Consiliului de Administraţie al Administrației Fluviale a Dunării de Jos. În locul Angelei Ivan, a depus jurământul de consilier local din partea PNL Cristina-Mihaela Matei.

Susţinere politică

Pe lista doamnelor susţinute în funcţii publice de PNL Galaţi - sau mai bine zis de liderul organizaţiei judeţene, George Stângă - ar mai trebui nominalizate Selena Costea - numită inspector şcolar general adjunct şi Daniela Enciu - director interimar al Serviciului de Ambulanţă Judeţean. Precizăm că în declaraţia de interese a Danielei Enciu nu se precizează nimic la rubrica dedicată funcţiilor de conducere politice, iar declaraţia de interese a Selenei Costea nu este, deocamdată, disponibilă.

Intrate într-un con de umbră

Aşa se poate spune despre doamne liberale cu multă notorietate în anii trecuţi, care au ocupat posturi-cheie.

Lista nu poate începe decât cu Alina Gorghiu, născută la Tecuci, în judeţul Galaţi, pe 16 septembrie 1978, fostă lideră naţională a PNL. Aleasă preşedinte al partidului pe 18 decembrie 2014, în locul lui Klaus Iohannis, nevoit să renunţe la funcţie după instalarea în fotoliul de la Cotroceni, Alina Gorghiu a condus PNL (în tandem cu Vasile Blaga) până pe 12 decembrie 2016. În prezent este senator de Timiş.

Un alt nume intrat într-un con de umbră este Tania Bogdan. Fost inspector general şcolar, fost consilier judeţean cu experienţă şi fostă vicepreşedinte al CJ Galaţi, Tania Bogdan deschidea, în urmă cu patru ani, lista candidaţilor PNL la Consiliul Judeţean Galaţi, fiind şi propunerea PNL pentru postul de preşedinte al judeţului.

De pe lista doamnelor PNL cu notoriatate nu pot lipsi Marcela Sighinaş - fost vicepreşedinte al Consiliului Judeţului Galaţi şi fost subprefect, dar nici Ancuta Pocora - fost secretar de stat pentru Relaţia cu Parlamentul.

Rămâne de văzut dacă doamnele şi domnişoarele menţionate se vor regăsi în funcţii şi după alegerile care urmează.

Citit 6333 ori Ultima modificare Vineri, 14 August 2020 21:12

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.