Se demolează o clădire istorică de lângă Poarta Turcească (FOTO)

Se demolează o clădire istorică de lângă Poarta Turcească (FOTO)
Foto: Anca Melinte
Evaluaţi acest articol
(20 voturi)

O clădire din fondul vechi al oraşului, situată chiar lângă Poarta Turcească - cum îi spun gălăţenii monumentului istoric "Poartă Han, sf. sec. XVIII - înc. sec. XIX" - este pe cale să dispară. De câteva zile, se lucrează la demolarea ei, pentru a face loc unei noi construcţii. Direcţia Judeţeană pentru Cultură Galaţi a încercat să salveze cele două faţade ale corpului principal al clădirii. Din păcate, Biroul Comisiei Naţionale a Monumentelor Istorice a permis desfiinţarea totală a clădirilor, cu condiţia ca noul imobil să se integreze în cadrul arhitectural adiacent.

De câteva zile, Poarta Han, pe care au năpădit-o buruienile aşteptând să fie pusă în valoare, este martora tăcută a unei demolări. Clădirea de pe strada Lugoj nr. 2-4 va dispărea în scurt timp, pentru a face loc altei construcţii. E drept, nu este o clădire de patrimoniu, ci doar una care face parte din fondul vechi, istoric al oraşului, măcinată de multă vreme de degradare. Şi dacă tot va deveni istorie, merită să-i aflăm şi istoria, de la Marius Mitrof, consilier în cadrul Direcţiei Judeţene pentru Cultură Galaţi.

Construită înainte de 1890

Potrivit lui Marius Mitrof, imobilul a fost compus din mai multe corpuri de clădire, construite în perioade diferite, înainte de 1890. "Cel mai vechi corp a fost realizat din cărămidă subţire, dar degradările majore structurale şi porozitatea accentuată a cărămizilor i-au decis soarta. Nu ştim când a fost ridicată, însă cu siguranţă edificarea s-a făcut după strămutarea cimitirului Bisericii «Sf. Nicolae», morminte fiind descoperite şi astăzi de către arheologi în zonele învecinate. Corpul principal, însă, cel cu faţadele pe două străzi, Lugoj şi Egalităţii, a fost construit înainte de 1890, deoarece pe un plan al oraşului din acel an apare amprenta acestei clădiri. Nu ştim cine a fost comanditarul clădirilor, însă, la sfârşitul secolului al XIX-lea şi începutul secolului XX, potrivit documentelor de arhivă, pe strada Egalităţii, la nr. 23, figura ca proprietar Spiru Topali. La acelaşi număr figura şi Şcoala Comercială Gr. a II-a", spune Mitrof. Potrivit acestuia, despre această şcoală, Moise N. Pacu relatează în lucrarea sa, "Cartea judeţului Covurlui" din 1891, că era una dintre puţinele şcoli secundare din Galaţi care nu avea local propriu, funcţionând în diferite imobile cu chirie.

"Despre Spiru Topali putem spune că nu este exclus să fie una şi aceeaşi persoană care, în 1926-1927, avea funcţia de viceconsul la viceconsulatul Spaniei din Brăila, oficiul consular fiind la Galaţi", dezvăluie Marius Mitrof.

În 1941, la această adresă era o gospodărie aparţinându-i lui Panait Antipa, pentru ca, în 1948, să figureze mai mulţi locatari: birourile unei instituţii şi Nicolae Constantin la subsol, restul clădirii, garajul şi dependinţele fiind ocupate tot de instituţie, care avea şi o cantină.

Imobilul a fost folosit, până după 1990, ca sediu al unor instituţii, pe de o parte, şi ca locuinţe pentru chiriaşi, persoane fizice, pe de altă parte.

După anul 2000, moştenitorii lui Panait Antipa revendică imobilul, iar acesta le este retrocedat, fiind vândut proprietarului actual.

Proprietarul a cerut desfiinţarea

"Proprietarul a depus o documentaţie de desfiinţare a imobilului, în 2017, la instituţia noastră, documentaţie care a fost trimisă spre analiză şi avizare Comisiei Zonale a Monumentelor Istorice Iaşi. După o serie de respingeri spre completare a documentaţiei, Comisia a hotărât emiterea avizului favorabil, cu condiţia menţinerii celor două faţade, din strada Lugoj şi strada Egalităţii, şi a supravegherii arheologice pe durata desfiinţării corpurilor. Petentul s-a folosit de dreptul de a contesta acest aviz şi, potrivit legii, contestaţia cu documentaţia de desfiinţare şi propunere de construire a unei clădiri multietajate a fost transmisă organului ierarhic superior, Biroul Comisiei Naţionale a Monumentelor Istorice. Acesta a admis contestaţia, eliberând, în 2018, un nou aviz, prin care se permite desfiinţarea totală a clădirilor, cu condiţia ca noua clădire să se integreze în cadrul arhitectural adiacent", ne-a explicat Direcţia Judeţeană pentru Cultură Galaţi.

Potrivit panoului de şantier, autorizaţia de construire a fost emisă pe 31 iulie 2020, termenul de execuţie fiind de 24 de luni. Rămâne de văzut cum va arăta clădirea care îi va lua locul.

Citit 6284 ori Ultima modificare Sâmbătă, 29 August 2020 00:04

12 comentarii

 • postat de Violeta Ionescu
  Luni, 31 August 2020 15:00
  5.13.171.***
  Concesiile pe care le face Biroul Comisiei Naţionale a Monumentelor Istorice sunt de-a dreptul ridicole și bătătoare la ochi. Adică dacă proprietarul nu vrea el, că așa e el, nevrut, nu face ce i se spune și gata.Iar onor „Comisia” se apleacă după voia lui, dă altă rezoluție, care nici aceea nu-i convine proprietarului și oricum face ce vrea el și tot așa.
  Să le fie rușine, alta n-am ce să le spun.
  0
  2
  Raportează
 • postat de Basil
  Sâmbătă, 29 August 2020 03:53
  76.178.21.***
  Bine ca raman garajele din apropiere , garaje cu propietari de seama .
  5
  15
  Raportează
 • postat de arhitect
  Vineri, 28 August 2020 17:10
  89.136.231.***
  Hai sa fim seriosi..aceea nu mai era cladire si nici macar istorica..era o uratenie veche care statea sa se prabuseasca. Asta e cea mai buna solutie care s-a dat. toate ruinele care se darama la un cutremur sunt bagate la monument. Incetati cu tampenia asta. Sigur e ok sa se construiasca ceva nou acolo dar sa se respecta bunul simt si sa fie construit ceva care sa fie in ton cu zona...asa da.
  12
  18
  Raportează
 • postat de Monica Ileana Pintilie
  Vineri, 28 August 2020 11:05
  89.137.30.***
  Ce inseamna "cu condiţia ca noua clădire să se integreze în cadrul arhitectural adiacent"? Adica sa se construiasca tot un bloc inghesuit si banal, ca cele din jur? Usor de "rezolvat!!!...
  4
  35
  Raportează
 • postat de istoricul
  Vineri, 28 August 2020 10:56
  78.96.59.***
  Gargara cu cladirile ,,istorice,, trebuie sa inceteze. Daca statul vrea conservarea lor, sa dea banul. Nu e usor in ziua de azi sa refaci ,,istoric,, o cladire. Daca nu s-ar bate toba pe chestia asta, str.Domneasca nu ar mai fi plina de daramaturi istorice de genul celei de vis-a-vis de biserica greaca.
  21
  15
  Raportează
 • postat de CoGh
  Vineri, 28 August 2020 09:36
  185.100.87.***
  Necesare îndreptări:

  În această clădire a funcționat, în intervalul 1901-1927, Școala Comercială Superioară înființată în Galați în anul 1898. Prin urmare, în anul 1891, Moise Pacu vorbește despre o altă școală, anume Școala Comercială Elementară, înființată în Galați în anul 1864 în timpul domniei lei Cuza, la acea vreme funcționând într-un local de pe str. Mavromol (azi Bălcescu), prima școală comercială apărută pe teritoriul vechiului regat al României.

  În anul de grație 1927 ambele școli s-au instalat în noul local propriu de la intersecția străzii Dr. Carnabel cu Gării, în prezent aflat în proprietatea Universității Galați (într-o stare deplorabilă), fiind totodată revendicat (în mod discutabil) de către Camera de Comerț..
  2
  20
  Raportează
 • postat de adina
  Vineri, 28 August 2020 09:19
  86.124.200.***
  Acea cladire era casa de placeri in perioada interbelica.Afara la fiecare intrare era aprins un felinar rosu,erau fetele care isi asteptau clientii consumatori de placeri..Bine ca au darmat-o,poate construiesc o cresa sau o gradinita.
  24
  5
  Raportează
 • postat de Eu
  Vineri, 28 August 2020 08:41
  46.97.168.***
  Mare păcat!Suntem un oraș de barbari.Doar suntem urmasii "vikingilor"!Dar Primăria nu a putut contesta demolarea?De fapt chiar ei sunt primii care doresc ca aceste clădiri sa dispară.In Ardeal,pentru orice clădire de grof,aia se dau peste cap s o renoveze(inclusiv cu fonduri de la guvern),iar noi ne luptăm sa de demolam.
  7
  23
  Raportează
 • postat de Iancu Jianul
  Vineri, 28 August 2020 08:39
  5.13.224.***
  In Belgia propietarul nu obtinea avizul de, demolare nici daca era prieten la catarama cu REGELE! NICIODATA!
  Suntem asa de slabi si prosti... incat... vorba lui Florin Piersic: Ma mir ca se mai face ziua in tara asta, la cat de rai am devenit!
  7
  30
  Raportează
 • postat de Galatean, din pacate
  Vineri, 28 August 2020 07:48
  81.12.150.***
  Clar. Bloc.
  De ce nu esti , tu, Boc, al Galatiului ??
  Urat ! Urat ! Urat !
  4
  23
  Raportează
 • postat de Goe
  Vineri, 28 August 2020 06:38
  109.166.128.***
  Faptul ca este o cladire veche am inteles dar care ar fi problema cu demolarea acestei cladiri care arata ca o cazarma ? In loc de cladiri pline de mizerie de care nu se mai ingrijeste nimeni nu este mai bine sa se construiasca ceva nou? Destul ca acest oras arata ca naiba nici nu dorim reimprospatarea lui.Suntem ancorati in trecut si traim cu nostalgia timpurilor trecute de care multi nu mai doresc sa-si amintesca.
  26
  14
  Raportează
 • postat de paloma
  Vineri, 28 August 2020 00:32
  5.13.235.***
  In alte orase se restaureaza...la noi se demoleaza si se betoneaza !!!
  13
  47
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.