Se demolează o clădire istorică de lângă Poarta Turcească (FOTO)

Se demolează o clădire istorică de lângă Poarta Turcească (FOTO)
Foto: Anca Melinte
Evaluaţi acest articol
(21 voturi)

O clădire din fondul vechi al oraşului, situată chiar lângă Poarta Turcească - cum îi spun gălăţenii monumentului istoric "Poartă Han, sf. sec. XVIII - înc. sec. XIX" - este pe cale să dispară. De câteva zile, se lucrează la demolarea ei, pentru a face loc unei noi construcţii. Direcţia Judeţeană pentru Cultură Galaţi a încercat să salveze cele două faţade ale corpului principal al clădirii. Din păcate, Biroul Comisiei Naţionale a Monumentelor Istorice a permis desfiinţarea totală a clădirilor, cu condiţia ca noul imobil să se integreze în cadrul arhitectural adiacent.

De câteva zile, Poarta Han, pe care au năpădit-o buruienile aşteptând să fie pusă în valoare, este martora tăcută a unei demolări. Clădirea de pe strada Lugoj nr. 2-4 va dispărea în scurt timp, pentru a face loc altei construcţii. E drept, nu este o clădire de patrimoniu, ci doar una care face parte din fondul vechi, istoric al oraşului, măcinată de multă vreme de degradare. Şi dacă tot va deveni istorie, merită să-i aflăm şi istoria, de la Marius Mitrof, consilier în cadrul Direcţiei Judeţene pentru Cultură Galaţi.

Construită înainte de 1890

Potrivit lui Marius Mitrof, imobilul a fost compus din mai multe corpuri de clădire, construite în perioade diferite, înainte de 1890. "Cel mai vechi corp a fost realizat din cărămidă subţire, dar degradările majore structurale şi porozitatea accentuată a cărămizilor i-au decis soarta. Nu ştim când a fost ridicată, însă cu siguranţă edificarea s-a făcut după strămutarea cimitirului Bisericii «Sf. Nicolae», morminte fiind descoperite şi astăzi de către arheologi în zonele învecinate. Corpul principal, însă, cel cu faţadele pe două străzi, Lugoj şi Egalităţii, a fost construit înainte de 1890, deoarece pe un plan al oraşului din acel an apare amprenta acestei clădiri. Nu ştim cine a fost comanditarul clădirilor, însă, la sfârşitul secolului al XIX-lea şi începutul secolului XX, potrivit documentelor de arhivă, pe strada Egalităţii, la nr. 23, figura ca proprietar Spiru Topali. La acelaşi număr figura şi Şcoala Comercială Gr. a II-a", spune Mitrof. Potrivit acestuia, despre această şcoală, Moise N. Pacu relatează în lucrarea sa, "Cartea judeţului Covurlui" din 1891, că era una dintre puţinele şcoli secundare din Galaţi care nu avea local propriu, funcţionând în diferite imobile cu chirie.

"Despre Spiru Topali putem spune că nu este exclus să fie una şi aceeaşi persoană care, în 1926-1927, avea funcţia de viceconsul la viceconsulatul Spaniei din Brăila, oficiul consular fiind la Galaţi", dezvăluie Marius Mitrof.

În 1941, la această adresă era o gospodărie aparţinându-i lui Panait Antipa, pentru ca, în 1948, să figureze mai mulţi locatari: birourile unei instituţii şi Nicolae Constantin la subsol, restul clădirii, garajul şi dependinţele fiind ocupate tot de instituţie, care avea şi o cantină.

Imobilul a fost folosit, până după 1990, ca sediu al unor instituţii, pe de o parte, şi ca locuinţe pentru chiriaşi, persoane fizice, pe de altă parte.

După anul 2000, moştenitorii lui Panait Antipa revendică imobilul, iar acesta le este retrocedat, fiind vândut proprietarului actual.

Proprietarul a cerut desfiinţarea

"Proprietarul a depus o documentaţie de desfiinţare a imobilului, în 2017, la instituţia noastră, documentaţie care a fost trimisă spre analiză şi avizare Comisiei Zonale a Monumentelor Istorice Iaşi. După o serie de respingeri spre completare a documentaţiei, Comisia a hotărât emiterea avizului favorabil, cu condiţia menţinerii celor două faţade, din strada Lugoj şi strada Egalităţii, şi a supravegherii arheologice pe durata desfiinţării corpurilor. Petentul s-a folosit de dreptul de a contesta acest aviz şi, potrivit legii, contestaţia cu documentaţia de desfiinţare şi propunere de construire a unei clădiri multietajate a fost transmisă organului ierarhic superior, Biroul Comisiei Naţionale a Monumentelor Istorice. Acesta a admis contestaţia, eliberând, în 2018, un nou aviz, prin care se permite desfiinţarea totală a clădirilor, cu condiţia ca noua clădire să se integreze în cadrul arhitectural adiacent", ne-a explicat Direcţia Judeţeană pentru Cultură Galaţi.

Potrivit panoului de şantier, autorizaţia de construire a fost emisă pe 31 iulie 2020, termenul de execuţie fiind de 24 de luni. Rămâne de văzut cum va arăta clădirea care îi va lua locul.

Citit 7177 ori Ultima modificare Sâmbătă, 29 August 2020 00:04

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.