Staţia de epurare din cartierul Cantemir a mai ratat un termen de finalizare (FOTO)

Staţia de epurare din cartierul Cantemir a mai ratat un termen de finalizare (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(10 voturi)

Staţia de epurare a apelor uzate din cartierul "Dimitrie Cantemir" - nu aceea plătită de Primărie, dar niciodată executată - ci investiţia din fonduri guvernamentale care ar fi trebuit să fie gata în iulie 2019, apoi în iulie 2020, apoi în septembrie 2020, tocmai a ratat un nou termen de finalizare. Mai nou, autorităţile au descoperit că stația de epurare nu poate fi pusă în funcțiune fără amenajarea unei guri de evacuare a apelor uzate în râul Siret! Prin urmare, acum caută un proiectant care să realizate studiul de fezabilitate, necesar proiectării şi apoi execuţiei lucrărilor. Când? E greu de spus...

"În septembrie!", răspundea scurt şi ferm primarul Ionuţ Pucheanu pe 1 iulie 2020, în emisiunea „Cetăţeanul X” de la Pro Lider FM, la întrebarea „Când va fi dată în folosinţă staţia de epurare din cartierul Cantemir?”. La acel moment, aşa cum relatam în ziarul „Viaţa liberă”, lucrările erau sistate. Motivul? Nu fuseseră decontate lucrări executate în luna martie, fiind depuse deconturile prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL)2. Şantierul era gol, utilajele neclintite, iar bălăriile năpădiseră panoul pe care scria negru pe alb: "Data începerii construcţiei - 18.07.2018. Data finalizării construcţiei - 17.07.2019".

Termenul anunţat de primarul reales al Galaţiului a trecut. Am descoperit, însă, cu surprindere, pe portalul Primăriei Galaţi, o achiziţie lansată pentru „Amenajare gură de evacuare în râul Siret a apelor uzate din staţia de epurare Cartier «Dimitrie Cantemir»". Este vorba despre servicii de proiectare, faza studiu de fezabilitate, valoarea estimată a contractului fiind de 50.0000 de lei fără TVA. Curioşi, am cerut explicaţii Primăriei.

Cică s-au reluat lucrările

„Lucrările s-au reluat la începutul săptămânii trecute. Acestea au fost sistate timp de aproximativ patru luni, întrucât au întârziat plățile prin PNDL. Lucrările ar fi trebuit încheiate în luna octombrie a acestui an”, ne-a transmis, la solicitarea noastră, Biroul de Presă al Primăriei.

Deşi municipalitatea susţine că lucrările s-au reluat, miercuri, 14 octombrie, şantierul era gol. Ori am nimerit noi în pauza de masă, ori, fiind zi de mare sărbătoare, nu se lucra.

De ce e nevoie de o gură de evacuare în Siret

„În procesul de avizare, Apele Române a solicitat amenajarea unei guri de evacuare, aspect pe care Primăria îl avea deja în vedere, astfel încât s-a considerat acum oportună achiziția pentru prestări servicii de proiectare - faza studiu de fezabilitate pentru obiectivul «Amenajare gură de evacuare in râul Siret a apelor uzate din staţia de epurare Cartier Dimitrie Cantemir». Stația de epurare nu poate fi pusă în funcțiune fără amenajarea acestei guri de evacuare”, ne-a explicat Primăria motivele pentru care abia acum s-a descoperit că e nevoie de o lucrare fără de care staţia de epurare nu poate funcţiona.

Argumente

Caietul de sarcini al achiziţiei publice aflate în derulare spune, pe scurt, epopeea staţiei de epurare. Începând de la cea plătită cu peste 2,3 milioane de lei, dar inexistentă, până la cea construită acum: „Cartierul Dimitrie Cantemir are în componenţă 15 blocuri, construite în urmă cu 15 ani (n.r. în realitate, în Cartierul Cantemir sunt doar 14 blocuri). În proiectul iniţial, apa menajeră uzată era colectată şi urma să fie condusă gravitaţional către râul Siret, traversând digul şi trecând printr-o staţie de epurare care urma să fie amplasată în apropierea Siretului. De la amplasamentul staţiei de epurare a fost realizat un colector de evacuare şi o gură de vărsare în râul Siret. Din păcate staţia de epurare nu a mai fost realizată, pentru funcţionarea cartierului s-a apelat la o soluţie provizorie, o staţie de pompare care asigură deversarea apelor uzate menajere decât în Siret printr-o conductă până la staţia de epurare, apoi gravitaţional printr-o altă conductă.

În prezent, municipiul Galaţi are în execuţie o staţie de epurare ape uzate care va deservi cele 15 blocuri, apa rezultată va fi pompată printr-o conductă până la conducta existentă şi de aici la colector şi prin gura de scurgere va ajunge în Siret. Starea tehnică a celor două părţi din sistemul de canalizare - colectorul de canalizare şi gura de vărsare - este precară”, explică Primăria necesitatea amenajării. Trebuie spus că lucrările la colectorul de canalizare și la gura de vărsare s-au executat în perioada 2006-2008.

Misiunea proiectanţilor

Conform caietului de sarcini, studiul de fezabilitate trebuie să cuprindă cel puţin următoarele lucrări: „Conducta existentă care va prelua apa epurată după darea în exploatare a staţiei de epurare va fi continuată până la râul Siret pe un traseu nou. Deversarea apei epurate se va face printr-o gură de vărsare nouă, amplasată în amonte de locul unde a fost vechea gură de vărsare”. Termenul de execuţie a documentaţiei este de 60 de zile, fără perioada de obţinere a avizelor. Apoi, proiectanţii vor trebui să prezinte soluţia propusă în comisia tehnico-economică a Primăriei şi să asigure asistenţă în perioada derulării procedurii de licitaţie pentru proiectarea şi execuţia lucrărilor efective de amenajare a gurii de evacuare.

Când se vor realiza toate acestea e greu de spus. Cert este că, potrivit Primăriei, “stația de epurare a apelor uzate trebuie pusă în funcțiune la sfârșitul acestui an, cu precizarea că derularea lucrărilor depinde și de nivelul apelor”...

Calendarul investiţiei

În august 2005, Primăria a încheiat un contract cu SC Unicom pentru realizarea staţiei de epurare din Cantemir, iar în 2012 s-a descoperit că s-au făcut plăţi în valoare de peste 2,3 milioane de lei, dar pe amplasament nu există nimic. Pe 22 noiembrie 2017, Primăria a semnat contractul de 2,3 milioane de lei cu TVA cu SC Edas Exim SRL din Bucureşti, pentru proiectarea şi execuţia staţiei de epurare. Pe 7 decembrie 2017, s-a semnat contractul de finanţare prin PNDL 2, în valoare de 2,9 milioane de lei. Pe 27 iulie 2018, Edas Exim SRL a primit ordinul de începere a lucrărilor pentru o staţie de epurare a apelor uzate şi o staţie de pompare. Termenul de execuţie era de 12 luni, dar s-a tot amânat.

Citit 2911 ori Ultima modificare Duminică, 25 Octombrie 2020 00:20

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.