Piețele Galațiului, închise și nu prea
Foto: Marian Calestru

Piețele Galațiului, închise și nu prea
Evaluaţi acest articol
(10 voturi)

Până marți după-amiază, nicio instituție sau autoritate publică din Galați nu a precizat, cu subiect și predicat, modul în care (și dacă) vor funcționa piețele din municipiul Galați în următoarele 30 de zile. Cu toate acestea, activitatea din acestea se desfășoară în continuare, dar în regim de avarie.

Neoficial, piețele Galațiului funcționează după propunerile înaintate la comun, luni dimineața, de către Primăria Galați și Administrația Piețelor Agroalimentare SA către Comitetul Județean pentru Situații de Urgență, în așteptarea unei aprobări care, se pare, nu va veni niciodată.

Astfel, căsuțele de lemn din Piața Centrală, din care doar două au funcționat ieri, erau toate rezervate de diferiți comercianți. Hala de legume-fructe, deși cu ușile larg deschise (probabil, pentru aerisire), nu avea pe nimeni înăuntru, cum nici la brânzeturi nu era vreun comerciant. În schimb, în Hala de carne de la subsol, se vindea la fel ca înainte, același lucru întâmplându-se și în Hala veche. Exact cum scrie în propunerile de care am vorbit mai sus și pe care nimeni nu le-a declarat ca fiind măsuri oficiale.

”Nu e normal să se închidă hala mare. Noi vindem miere de albine. Mai suntem, cu toții, vreo 6-8 tarabe în interior, jumătate pe latura din față, la peste 50 de metri distanță. Ce pericol de contaminare există în acest caz? Să pună dezinfectanți, să fie controale stricte, astfel încât să ținem și piețele deschise, nu numai supermarketurile. S-au luat după o piață din București și le-au închis pe toate, în toată țara”, ne-au spus doi dintre comercianții scoși ”în stradă”. ”Stăm aici afară, în frig, și cu puținii bani pe care îi câștigăm mergem la farmacie, să ne luăm medicamente. Să vedeți cum e când plouă!”, i-a completat doamna care vindea brânzeturi la o căsuță de lemn, zgribulită de frig, lângă un calorifer electric.

„Facem toate eforturile pentru a veni în sprijinul producătorilor și comercianților din piețe, dar și al gălățenilor care obișnuiesc să își facă aprovizionarea în această perioadă. Am instalat în regim de urgență 25 de căsuțe, în Piața Centrală și Piața din Țiglina I, în care își pot desfășura activitatea o parte dintre producători, atât timp cât și vremea va permite acest lucru. Facem tot posibilul să menținem cât mai multe spații din piețe deschise, cu respectarea normelor sanitare în vigoare”, ne-a comunicat Biroul de presă al Primăriei municipiului Galați - singurul punct de vedere oficial pe care l-am obținut pe subiectul (ne)închiderii piețelor.

Camera Deputaților a decis, marți, în calitate de for decizional, că, pe durata stării de alertă, piețele agroalimentare în spații închise, târgurile, bâlciurile, piețele mixte și volante, talciocurile își vor putea continua activitatea, cu respectarea măsurilor de protecție sanitară. Pentru a intra în vigoare, legea trebuie să fie promulgată de președintele Iohannis. Până atunci, mii de oameni vor tremura în continuare lângă tarabele scoase afară, în frig și incertitudine.

Citit 3929 ori Ultima modificare Joi, 19 Noiembrie 2020 00:31

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.