Piețele Galațiului, închise și nu prea
Foto: Marian Calestru

Piețele Galațiului, închise și nu prea
Evaluaţi acest articol
(10 voturi)

Până marți după-amiază, nicio instituție sau autoritate publică din Galați nu a precizat, cu subiect și predicat, modul în care (și dacă) vor funcționa piețele din municipiul Galați în următoarele 30 de zile. Cu toate acestea, activitatea din acestea se desfășoară în continuare, dar în regim de avarie.

Neoficial, piețele Galațiului funcționează după propunerile înaintate la comun, luni dimineața, de către Primăria Galați și Administrația Piețelor Agroalimentare SA către Comitetul Județean pentru Situații de Urgență, în așteptarea unei aprobări care, se pare, nu va veni niciodată.
Astfel, căsuțele de lemn din Piața Centrală, din care doar două au funcționat ieri, erau toate rezervate de diferiți comercianți. Hala de legume-fructe, deși cu ușile larg deschise (probabil, pentru aerisire), nu avea pe nimeni înăuntru, cum nici la brânzeturi nu era vreun comerciant. În schimb, în Hala de carne de la subsol, se vindea la fel ca înainte, același lucru întâmplându-se și în Hala veche. Exact cum scrie în propunerile de care am vorbit mai sus și pe care nimeni nu le-a declarat ca fiind măsuri oficiale.
”Nu e normal să se închidă hala mare. Noi vindem miere de albine. Mai suntem, cu toții, vreo 6-8 tarabe în interior, jumătate pe latura din față, la peste 50 de metri distanță. Ce pericol de contaminare există în acest caz? Să pună dezinfectanți, să fie controale stricte, astfel încât să ținem și piețele deschise, nu numai supermarketurile. S-au luat după o piață din București și le-au închis pe toate, în toată țara”, ne-au spus doi dintre comercianții scoși ”în stradă”. ”Stăm aici afară, în frig, și cu puținii bani pe care îi câștigăm mergem la farmacie, să ne luăm medicamente. Să vedeți cum e când plouă!”, i-a completat doamna care vindea brânzeturi la o căsuță de lemn, zgribulită de frig, lângă un calorifer electric.
„Facem toate eforturile pentru a veni în sprijinul producătorilor și comercianților din piețe, dar și al gălățenilor care obișnuiesc să își facă aprovizionarea în această perioadă. Am instalat în regim de urgență 25 de căsuțe, în Piața Centrală și Piața din Țiglina I, în care își pot desfășura activitatea o parte dintre producători, atât timp cât și vremea va permite acest lucru. Facem tot posibilul să menținem cât mai multe spații din piețe deschise, cu respectarea normelor sanitare în vigoare”, ne-a comunicat Biroul de presă al Primăriei municipiului Galați - singurul punct de vedere oficial pe care l-am obținut pe subiectul (ne)închiderii piețelor.
Camera Deputaților a decis, marți, în calitate de for decizional, că, pe durata stării de alertă, piețele agroalimentare în spații închise, târgurile, bâlciurile, piețele mixte și volante, talciocurile își vor putea continua activitatea, cu respectarea măsurilor de protecție sanitară. Pentru a intra în vigoare, legea trebuie să fie promulgată de președintele Iohannis. Până atunci, mii de oameni vor tremura în continuare lângă tarabele scoase afară, în frig și incertitudine.

Citit 3817 ori Ultima modificare Joi, 19 Noiembrie 2020 00:31

4 comentarii

 • postat de Jomapell
  Miercuri, 11 Noiembrie 2020 20:06
  86.125.62.***
  Eu le-aș sugera celor care se plimbă prin oraș cu pliante în mâini cerșind voturi și aici mă refer la toate partidele care se bat cu pumnii în piept că au făcut sau vor face(lozincă tristă auzită astăzi prin micro 19) să vină și ei alături de vânzătorii din piețe să vadă care e treaba. Cât timp a fost cald înainte și după Paște, nu le-au venit ideea asta cu închiderea că deh, ne veniseră elita țării înapoi acasă să fie solidari cu noi sa trecem hopul covid. Acum când a dat frigul, hai să îmbolnăvim și pe piețari să creștem tufa mare la supermarketuri cu alimente din mama UE că așa dictează corporațiile. Dacă închideți piețele, închideți și supermarketurile și tot ce înseamnă 'clădiri cu 4pereți' aberație de la conducătorii aroganți din țară. De fapt, ce ar fi să închidem tot, că și așa ce rost mai are să asigurăm locuri de muncă la tineri sau cei aflați aproape de vârstă de pensionare. Ce rost mai are să deschizi o afacere când deja ți se da palme de la întrare și un șut în dos la ieșire, ca să nu te mai uiți înapoi. Pe urmă să vedem cum ne dăm foc la valiză. Dacă s-ar da un premiu nemaipomenit la capitolul aberații, noi,cu Romania noastră tristă vom câștiga detașat față de alții. Eu totuși vreau să știu. Dacă tot închidem piețe, musiu Iohannis și gașca, și chiar și celelalte partide cu frumoșii lor senatori și deputați, vor plăti din buzunarul lor, banii necesari pentru a supraviețui? Vor asigura ei din salariile lor colosale, traiul zilnic pentru cei aflați în șomaj tehnic sau viitori șomeri? Tovarășa Leana ii făcea pe români , gândaci. Noi românii de rând ce suntem acum în ochii lu Iohannis, Vela, Tătaru,Arafat? Aaa da niște cifre, statistici, iar șomerii au deja coșmaruri cum să se descurce pe viitor. Nu toți s-au născut 'tâmplari' sau bișnițari. Nu toată lumea a mințit toată viața că să ajungă politician. Ar cam fi cazul ca românii să se deștepte și să nu mai accepte aberații apărute peste noapte de la niște indivizi fără coloană, care tremura din cauza Bruselului. In fond e viitorul nostru, al tuturor românilor. Dacă ne complace așa, atunci ne merităm deciziile.
  P. S. Pentru ADYtza74. Dacă tot ai timp să supraveghezi pensionari cu traiste goale, nu ți-ai pus întrebarea că mulți dintre ei nu-și permit mare lucru, din cauza pensiilor mici? Nu toată lumea are timpul tău din lume,nu toată lumea își permite luxul tău sau să bage în ei mâncare de la Mall, cum ai tu obiceiul. Vatafi vedem la orice colț de stradă, ca așa e ADN-ul omului, dar să fim solidari cu cei nevoiași, care pun pariu ca au un grad de inteligență mai mare decât al tău, ar fi ceva. Daca tot ești pasionat de recensământ, depune și tu un CV, știi tu unde, că îi accepta pe orisicare. Până atunci, succes la etichetat oamenii. Apropos, te rog să nu mai lași coji de semințe și pet-uri pe casa scărilor când faci școală online,sau când pleci, dacă înțelegi aluzia.
  4
  1
  Raportează
 • postat de Ionescu
  Miercuri, 11 Noiembrie 2020 17:49
  89.136.0.***
  Piețele sunt o evaziune fiscală de peste 3 miliarde de euro anual cu care s-ar putea plăti pensii majorate. Producătorii vând la misiți en gros fără factură și încasează bani neompozitabili. Misiții vând la precupeți fără factură, nu plătesc impozit pe profit . Precupeții vând populației fără bon fiscal fără să plătească impozite. Nici un guvern nu a rupt acest lanț al evaziunii fiscale și nimeni nu controlează originea mărfurilor, documentele lor dar mai ales dacă sunt sănătoase. Populația este intoxicată cu erbicide, fungicide, insecticide etc. și nimeni nu verifică legumele si fructele.
  Așa că la supermarket. Dar gălățenii care au mâncat ani de zile carne de cal vândută în piață drept "mânzat" și brânză de Sibiu de la cei care au doar pălăria de mocan înghit de toate, chiar și aburelile parlamentului care nu a fost în stare să voteze Legea piețelor de gros.
  Poate o votează madam' Sandu Viorica dacă a pus-o Nica pe loc eligibil!!??
  3
  6
  Raportează
 • postat de George
  Miercuri, 11 Noiembrie 2020 08:47
  89.136.76.***
  Iohanis nu va promulga legea tampita PSD-ista de imbolnavire in masa
  6
  6
  Raportează
 • postat de ADYtza74
  Miercuri, 11 Noiembrie 2020 08:40
  109.166.130.***
  Polițaii pieței în loc să doarmă în birouri sau plecați în interese personale pot fluidiza persoanele plimbărețe. Sunt mulți pensionari care se învârt cu o sacoșă goală fără motiv ,ca și în autobuze.
  5
  12
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.