Salarii şi bonuri de masă majorate, la Transurb. Numărul de salariaţi a fost îngheţat
Foto: Marian Calestru

Salarii şi bonuri de masă majorate, la Transurb. Numărul de salariaţi a fost îngheţat
Evaluaţi acest articol
(12 voturi)

"Îngheţarea numărului de salariaţi la 758, după cum figurează în REVISAL", acesta a fost amendamentul propus de consilierul local PSD Andrei Lucian Valeriu pentru aprobarea rectificării pozitive a bugetului SC Transurb SA pe anul 2020. Amendamentul a fost votat favorabil doar de cei 15 aleşi locali PSD. La fel şi proiectul de hotărâre graţie căruia salariul angajaţilor Transurb va creşte, în medie, cu 310 lei, iar valoarea unui tichet de masă va fi de 20 de lei.

Introdus pe ordinea de zi chiar înainte de ultima şedinţă ordinară a Consiliului Local din 2020, rectificarea bugetului SC Transurb SA a fost privită cu rezerve de consilierii locali ai opoziţiei. Cei doi aleşi PACT au anunţat din start că vor vota "împotrivă", tocmai pentru că, fiind introduse pe platforma consilierilor în ultima clipă, nu au avut timp să studieze documentele.

Rectificare pozitivă

Potrivit raportului de specialitate al proiectului de hotărâre, rectificarea dorită de compania publică de transport este una pozitivă. Astfel, veniturile totale ale societăţii au crescut cu suma de 5,6 milioane de lei, de la 69,8 milioane de lei, cât fuseseră prevăzute iniţial, la 75,4 milioane de lei.

Cheltuielile totale s-au majorat cu 3,8 milioane de lei, de la 68,9 milioane de lei la 72,8 milioane de lei. Concret, în ceea ce priveşte personalul, cheltuielile de natură salarială ajung de la 53,1 la 54,3 milioane de lei, iar bonusurile - de la 4,1 la 4,3 milioane de lei. "Creşterea cheltuielilor se reflectă prin creşterea cheltuielilor de natură salarială cu 1,2 milioane de lei şi a bonusurilor cu 230.000 de lei faţă de valoarea aprobată la începutul anului, datorită negocierii Contractului Colectiv de Muncă prin act adiţional. Principalele drepturi acordate salariaţilor în anul 2020 sunt reprezentate de creşterea salariului de bază începând cu septembrie 2020 şi creşterea valorii tichetului de masă acordat, la 20 de lei de persoană, începând cu decembrie 2020. Scăderi regăsim la cheltuieli cu combustibilii - 6 la sută, cheltuieli cu piesele de schimb - 23 la sută şi cheltuieli cu întreţinerea şi reparaţiile - 87 la sută", se precizează în documente.

Rezultatul brut al rectificării pozitive este un profit de 2,5 milioane de lei.

Amendament

Proiectul de rectificare nu a suscitat discuţii, doar un amendament din partea social-democratului Andrei Lucian Valeriu: "Eu, personal, sunt de acord cu rectificarea bugetului Transurb, cu condiţia îngheţării numărului de angajaţi, aşa cum este acum, la 758, conform REVISAL". Amendamentul a fost aprobat cu 15 voturi favorabile din partea consilierilor PSD. Acelaşi număr de voturi "pentru" a întrunit şi proiectul în sine.

Ce spune directorul Transurb

"Rectificarea bugetului a fost necesară pentru a răspunde noilor prevederi ale Contractului Colectiv de Muncă", ne-a declarat Mihai Cadinoiu, directorul general al Transurb, precizând că salariaţii vor beneficia de o majorare salarială, în medie, de 310 lei, dar şi de tichete de masă, valoarea unui bon crescând de la 15 la 20 de lei.

Creşterile au fost posibile pentru că, după ani în şir în care a fost doar pe pierdere, din iulie 2019, Transurb a obţinut un profit mic, reuşindu-se un echilibru economic. Managerul a explicat că a fost nevoie de angajări pentru a asigura graficul de transport pe timp de pandemie.

"Noi avem o organigramă aprobată de 771 de posturi şi nu este în interesul nostru să devenim ineficienţi. Prin măsurile dispuse de Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, am mărit numărul de mijloace de transport din traseu. Mărindu-se graficul de transport, am fost nevoiţi să facem ore suplimentare. Au fost colegi care ne-au reclamat că fac prea multe ore suplimentare. Riscam să fim amendaţi, pentru că nu avem voie să depăşim numărul de ore suplimentare, de aici a apărut necesitatea angajării de personal pe timpul pandemiei. Spre deosebire de societăţile din Galaţi, am fost singurii care am angajat aproximativ 30 de şoferi. În momentul acesta, sunt 748 de salariaţi şi mai avem câţiva oameni care au trecut prin procedura de selecţie şi nu pot să le întorc angajarea", a precizat directorul companiei publice de transport local.

Îngheţarea numărului de angajaţi nu afectează societatea în acest moment. Dar în cazul în care graficul de transport va suferi modificări şi ar creşte numărul de curse, va fi dificil să fie respectate, pentru că numărul de şoferi nu este acoperit conform normării, explică directorul Transurb.

Citit 3194 ori Ultima modificare Luni, 18 Ianuarie 2021 00:32

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.