Majorarea impozitului pe autoturisme i-a scos pe gălăţeni în stradă. ”Mai tăiaţi şi de la voi înainte de a lua şi pielea de pe noi!” (FOTO)
Foto: Marian Calestru

Majorarea impozitului pe autoturisme i-a scos pe gălăţeni în stradă. ”Mai tăiaţi şi de la voi înainte de a lua şi pielea de pe noi!” (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(51 voturi)

„Demisia!”, „Jos Pucheanu!”, „Pucheanu şi ai lui, hoţii Galaţiului”, „Ieşi afară, javră ordinară!”, „Pucheanu şi gaşca lui să se ducă dracului!”, „PSD, ciuma roşie!” s-a scandat luni, printre huiduieli, claxoane şi vuvuzele, în faţa Primăriei Galaţi, dar şi pe trotuarul opus, sub geamurile sediului social-democrat. Aproximativ o sută de gălăţeni au protestat revoltaţi de majorarea cu 55 la sută a impozitului pe autoturisme. Cu toţii au susţinut că nu se justifică această creştere şi au cerut revocarea ei. Pentru câteva minute, traficul pe strada Domnească a fost blocat, fiind necesară intervenţia jandarmilor şi a poliţiştilor rutieri. Şoferii aflaţi în tranzit prin zonă au claxonat în semn de solidaritate cu manifestanţii.

Anunţat pe Facebook, protestul gălăţenilor nemulţumiţi de majorarea cu 55 la sută a impozitului pe autoturisme a adunat luni, 11 ianuarie, în faţa sediului Primăriei, aproximativ o sută de persoane. Printre manifestanţi s-au aflat şi consilieri locali care au votat împotriva creşterii dărilor locale. Gălăţenii au cerut să discute cu primarul Ionuţ Pucheanu.

Ce acuză şi ce revendică gălăţenii

„Eu ar fi trebuit să plătesc pentru maşină 2.500 de lei, acum trebuie să plătesc peste 4.000 de lei. Nici măcar cu unu la sută mai mult nu se justifică. Impozitul să revină la nivelul de anul trecut!”, ne-a declarat unul dintre manifestanţi.

„Salariile sunt prea mici în oraşul nostru ca să mărim impozitele pe maşină. O majorare de cinci-zece la sută poate că ar fi fost acceptabilă, dar 55 este enorm! Să rămână taxele la fel ca anul trecut”, a susţinut un alt protestatar.

„Domnule primar, mai daţi afară din loazele care stau în Primărie pe salarii mari, şi-i urmăresc pe Facebook pe cei care vă critică. Mai tăiaţi şi din salarii! Suntem amărâţi! De unde să mai dăm 55 la sută în plus impozit pe maşini şi 3,8 la sută în plus impozit pe casă?!”, a strigat una dintre manifestante.

„Cea mai mare problemă este că hotărârea de majorare a impozitelor a fost votată ilegal. Un domn consilier era la ţigară sau la şpriţ şi punea pe altcineva în locul lui să ridice mâna! Toţi au tras semnale de alarmă, doar PSD a spus că şi fără acel consilier tot avea majoritate! E bătaie de joc la adresa cetăţenilor!”, a acuzat un protestatar.

Situaţie tensionată

Spiritele s-au încins în momentul în care unul dintre participanţii la protest a primit avertisment din partea Poliţiei Rutiere. Gălăţeanul respectiv oprise autoturismul Audi pe prima bandă a străzii Domnească. Artera a fost blocată pentru câteva minute, fiind necesară intervenţia jandarmilor şi a poliţiştilor rutieri.

Ulterior, traficul s-a desfăşurat cu dificultate, dirijat de poliţişti. Manifestanţii au aplaudat când un alt autoturism, un Mercedes, a rămas înţepenit pe una dintre benzile străzii Domnească, şoferul acuzând o problemă. Maşina nu mai recunoştea cheia!

Pe treptele Primăriei au fost desfăşurate două bannere mari pe care scria: „Galaţiul spune NU creşterii aberante a impozitului auto!” şi „Mai tăiaţi şi de la voi înainte de a lua şi pielea de pe noi!”.

Ce spun autorităţile

Ziarul nostru a cerut insistent Primăriei Galaţi, în luna decembrie, prezentarea unor calcule estimative ale impozitului pentru mijloacele de transport şi a obţinut cu greu câteva date comparative. Iată că acum, cu protestatarii sub geamuri, administraţia locală a făcut publică lista completă a sumelor estimative pentru anii 2020, respectiv 2021, în funcţie de capacitatea cilindrică a mijloacelor de transport, ba chiar şi numărul acestora. Vă putem spune, de pildă, că în Galaţi sunt înregistrate 44.095 de maşini a căror capacitate cilindrică este mai mică sau egală cu 1.600 cmc şi 24.141 de autoturisme a căror capacitate cilindrică se situează între 1.601 şi 2.000 cmc. Şi că, pentru un autoturism de 2.143 cmc, proprietarul va plăti 1.302 lei în loc de 836, iar pentru o maşină de 3.198 cmc proprietarul va da 7.673 de lei în loc de 4.928 de lei.

Autorităţile au susţinut din nou că hotărârea Consiliului Local de majorare a impozitelor pe maşini are în vedere "încurajarea utilizării transportului nepoluant": nu se datorează impozit pentru autovehicule acționate electric, iar pentru cele hibrid reducerea este de 95 la sută.

De altfel, locurile de parcare din faţa sediului Primăriei, inclusiv cel destinat persoanelor cu dizabilităţi, sunt ocupate de autoturisme hibrid şi electrice, expuse de o companie privată, căreia administraţia locală i-a pus spaţiul la dispoziţie gratuit.

Citit 7532 ori Ultima modificare Vineri, 15 Ianuarie 2021 00:09

30 comentarii

 • postat de DAN
  Miercuri, 13 Ianuarie 2021 08:23
  136.255.148.***
  HAI PSD, HAI PSD. URAAAAAAA TAXE CAT MAI MARI. DE UNDE SA FURE?????????????? PRIN CONTRACTELE OFERITE TOT LOR????????????/
  1
  5
  Raportează
 • postat de maurice
  Marți, 12 Ianuarie 2021 19:33
  62.231.94.***
  Baieti, nu mai plangeti.
  Daca aveti salariile mici cum pretindeti de ce nu conduceti si niste masini pe masura?
  Va place numai diesel de cel putin 2 litri, platiti, ca de poluat poluati la greu mai ales cei cu dpf-urile scoase.
  4
  7
  Raportează
 • postat de sor
  Marți, 12 Ianuarie 2021 19:05
  86.125.62.***
  La Sibiu la 320 %
  2
  10
  Raportează
 • postat de Petre Sorin
  Marți, 12 Ianuarie 2021 18:40
  62.231.94.***
  Pt. UBSD
  Am impresia că doar iti place să bagi bățul prin gard. Cunoști cumva vreo țară condusă de stânga politică (gen psd) (psd descendent din pcr, deci neocomuniști)pe culmi de progres și civilizație?
  Coreea de nord nu se pune. Istoria a fost făcută doar de oameni de dreapta! Doar mediul privat duce in cârcă țara asta bolnavă!
  5
  13
  Raportează
 • postat de Bogdan
  Marți, 12 Ianuarie 2021 17:57
  5.13.136.***
  Totusi eu nu inteleg o chestie. Daca tot vor sa faca o treaba serioasa de ce nu impoteaza masinile
  in functie de normativul EURO suportat de masina sau de cantitatea de particule aruncata in aer de masina ? Poate fi masina de 3000 cu Euro6d si masina de 1200 cu EURO2 sau non euro, Oare care polueaza mai mult ?
  O alta discutie ar fi si ca poluarea este si in functie de cat merge masina aia pe an prin oras.

  Probabil cel mai corect ar fi sa se faca un fel de rovinieta de oras care sa se poata cumpara lunar si sa se plateasca in functie de normativul EURO al masinii.
  7
  7
  Raportează
 • postat de Dreptate până la capăt!
  Marți, 12 Ianuarie 2021 14:03
  81.12.149.***
  Dacă cei cu maşini poluante trebuie să plătească mai mult impozit sau taxe de mediu pentru că aşa este corect, tot corect este ca acele penalizări de la procesul cu Tunelul pe sub Dunăre să le plătească Primarul şi acei consilieri locali care s-au opus în acel moment!
  Tot corect este ca d-lui Primar, care a desfiinţat Sistemul centralizat de încălzire, pasând problema cetăţenilor, să i se reducă cca 20% salariul ca urmare a reducerii atribuţiilor din Fişa postului!
  6
  14
  Raportează
 • postat de Stjepe
  Marți, 12 Ianuarie 2021 13:50
  41.188.126.***
  Te oftici bucățică!
  Nu îți place concurenta?
  Mai ușor cu jocul de glezne ca faci noroi! :) :) :) :)
  Ești un mic Mircea Badea al urbei! :) :) :) :) :)
  3
  9
  Raportează
 • postat de dus
  Marți, 12 Ianuarie 2021 10:47
  84.117.192.***
  PSD a castigat cu peste 55% primaria Galati. Acum PSD impune taxe asupra alora inca activi de +55% ca sa ii faca sa se care dracu...
  Rezultat -- pensionari cat cuprinde. Cu ce voteaza astia?
  11
  26
  Raportează
 • postat de Plinus
  Marți, 12 Ianuarie 2021 10:22
  5.13.151.***
  Mai u.b.s.d, se vede clar ca rozi si tu un os din gasca ciumei rosii care a distrus si furat tara si galatii implicit.
  Sunteti gasca rosie care aveti marea majoritate cu dosare penale, si in puscarii, cat o sa mai prostiti analfabetii care va voteaza.?????
  16
  23
  Raportează
 • postat de Sandu
  Marți, 12 Ianuarie 2021 09:50
  89.136.0.***
  Cunosc 2 patroni care au in proprietate, pe firma, masini cu motoare de 2.2 litri motorina. Sunt masini care duc oamenii si materialele unde este nevoie. Impozitul pe duba a crescut de la 850 lei la 1275 lei. Ce vina au acesti patroni, in medie cu 4 angajati, ca au aceste dube relativ perormante. Unul dintre patroni are lucrari 90 % in exteriorul Galatiului si nu circula aproape de loc prin Galati, dar, asigura 4 salarii in Galati si plateste impozitele in Galati.
  Sunt si tatuati, proprietari de SUV-uri cu cilindree mare, care se plimba fara rost vara prin oras.
  Daca Primaria vrea sa reduca poluarea in Galati sa mai faca un pic de curatenie si in ograda proprie:
  - scoase de pe trasee autobuzele Transurb SA poluante:
  - umblat la traseele de autobuz deoarece anumite linii nu au calatori aproape deloc dupa ora 18;
  - implementat transportul cu tramvaiul, pe axa est-vest a Galatiului, care este principalul mijloc de transport in orasele civilizate. In Galati s-a facut o eroare imensa cand s-a scos linia de tramvai de pe strazile Siderurgistilor Vest si Tecuci. Acum ca sa mergi cu tramvaiul din Piata Mare spre cartierul Dunarea sau M 39, ocolesti pana la viaduct ceea ce este de noaptea mintii.
  8
  22
  Raportează
 • postat de caddy
  Marți, 12 Ianuarie 2021 09:41
  89.238.225.***
  ma bufneste rasul
  8
  5
  Raportează
 • postat de Bathory
  Marți, 12 Ianuarie 2021 09:28
  98.158.248.***
  HURR DURR PAI CAZANUL MEU 3.0TDI CE MA FAC CU EL CA ACUM TRE SA PLATESC
  2
  11
  Raportează
 • Marți, 12 Ianuarie 2021 09:10
  95.76.3.***
  Ăștia de comentează... Doamne, ce "oameni", ce vocabular de mahala... Cred că nu vă înțelegeți cu nimeni - rude, vecini. Este exclus să aveți prieteni! Iar dacă nu sunteți asistați social, probabil lucrați ca paznici pe timp de noapte (ca să nu intrați în contact cu vreun OM) la vreun depozit de fiare vechi...

  @aderin Județul e una, municipalitatea e alta! Și nici 2.000 oameni n-ar fi făcut mare brânză! Eu, dacă eram în locul primarului, nu dădeam înapoi nici dacă erau 100.000! De asemenea, cea mai mică mărire ar fi fost de 100%! :D

  @petre sorin Așa e, văd pe mulți de "driapta" comentând aiurea și venind cu propuneri ce mai mult sună a glume! Ce să facă și loazele astea care trag orașul în jos pentru un os aruncat de cei de la pnl / usr-+... :D

  @din Galați Când ai scris „handicapztii”, ai vrut să te referi la cei de "driapta", dar ai schimbat macazul pentru că ți-ai dat seama că faci parte din gloată! :D

  @dana banana „da-ți”, „Dislike” (cu majusculă în mijlocul propoziției)... Pun pariu că tu și restul ce comentați nu aveți nici liceul terminat! Dar nu-i problemă, paznicul la depozit e muncitor necalificat! :D

  Și nu în ultimul rând, @stjepe Bre...Nu mai atribui altora acțiuni de netezire a pantalonilor pe care le fac dUamnele din familia matale!

  Cât mă bucur că a ieșit PSD-ul. Încă patru ani în care îi văd pe ăștia făcând spume... sub rât! :D
  31
  12
  Raportează
 • postat de Galatean
  Marți, 12 Ianuarie 2021 07:45
  5.13.196.***
  Un 5-10 la suta la mergea dar a-ti buflat c-am mult. Oamenii nu uita asta si conteaza la votul urmator. Pensionarii vor vota doar pentru gratuitatile oferite.
  6
  15
  Raportează
 • postat de galati
  Marți, 12 Ianuarie 2021 07:34
  86.124.204.***
  DAAAAAAAAAAAAA...CRESTERE TAXA AUTO ..cu 200% .....Ai rabla ai si bani de rabla..Ajunge cu poluarea in Galati.
  12
  12
  Raportează
 • postat de Ion
  Marți, 12 Ianuarie 2021 05:33
  109.166.134.***
  Bravo! PSD a promis creșteri, le avem!
  10
  19
  Raportează
 • postat de Aderin
  Marți, 12 Ianuarie 2021 00:35
  5.13.207.***
  Mana aceea de oameni a fost praf in ochi pentru gașca asta de oameni care ne conduc. Ar fi trebuit acolo 1000-2000 de oameni. Adică câțiva oameni rezolva problema intregului judet...restul?
  26
  55
  Raportează
 • postat de Petre Sorin
  Marți, 12 Ianuarie 2021 00:12
  62.231.94.***
  Mamă, ce se mai întrec psd-istii bugetari de lux cu laudele la dom primar.Se vede treaba că doar ei au voie să circule că au de unde. Amărăștenii care au masini euro 3 sau 4 nu au voie. Ce contează că din munca lor susțin statul și pe bugetari care in marea lor majoritate produc doar mătreață.In toate statele membre UE scad taxele din cauza pandemiei dar la noi,dimpotrivă!
  Cică, să folosim transportul în comun. Serios, acum în pandemiei? Altă vrajeală,mașinile hibrid nu poluează.Serios,nu tot cu motoare termice funcționează?
  Oare nu ar fi bine să se facă câte un referendum on line la 2 ani pt confirmarea primarului, ca in Elveția?
  27
  64
  Raportează
 • postat de Din Galati
  Luni, 11 Ianuarie 2021 23:39
  62.231.94.***
  Din punctul meu de vedere marirea este prea mica, trebuie 100% sau 200%,pentru ca:

  1. Sa inteleaga odata toti handicapztii votati psd, ca orice marire de pensii, salarii bugetare, care nu este acoperita de productie si servicii, de bani munciti, facuti, e degeaba, chiar toxica. Explicatie reala pentru psdei.
  2. Daca vreti conditii si stat ca in tarile nordice, trebuie sa platiti taxe mari, bine mai este conditia ca banii sa se intoarca la populatie, comynitate, nu pe aparat birocratic si pensii speciale.

  O seara buna, votati PSD, siguranta pensiei tale(cum spuneau afisele)
  48
  42
  Raportează
 • postat de Dana banana
  Luni, 11 Ianuarie 2021 23:04
  86.189.177.***
  Trebuia ca la francezi băieți, nu așa..au venit și păcălici aia de la politia locală, iar ăștia care da-ți Dislike..sunteți vai de voi, uitati-va ce fenomene sunt in consiliul local bai băieți și după da-ți Dislike, o sa plătim si aerul in curând in Galati, un oraș super modern. Bravo Dl Pucheanu și haita Dvs din consiliu, o sa mai câștigați un mandat după și sunt sigur ca abia așteptați o noua campanie in care sa le Spune-ți gălățenilor ce mari minuni ați făcut pentru Galati, sa începeți prin dublarea taxele va rog, însă nu e vina Dvs...ordinele nu se discuta!
  30
  53
  Raportează
 • postat de Stjepe
  Luni, 11 Ianuarie 2021 22:25
  41.188.126.***
  Stați ca apare unabucata sociala sa ii netezeasca pantalonii lu' Puchi.
  Dă-ți numele real ca măcar sa îți recunoască limba???? și sa te răsplătească!!!
  21
  56
  Raportează
 • Luni, 11 Ianuarie 2021 21:48
  95.76.3.***
  Încep să comentez așa: Bla bla bla... Bla-bla-bla... Bla?? Bla-bla-bla!!

  Apoi, această mână de oameni reprezintă NIȘTE gălățeni, NU pe gălățeni, stimată doamnă Melinte! Dacă ar fi reprezentat populația Galațiului, s-ar fi adunat peste 95% din gălățeni în fața sediului primăriei!

  În ce privește lozincile, în special cele de la începutul articolului... se vede clar după vocabular că sunt pnl-iști și usr-iști, MAI DEGRABĂ usr-iști. Totuși, cum a zis cineva în comentarii, „câinii latră, caravana trece”! Totodată, important este ca hingherii să prindă acești câini și să-i sterilizeze pentru a NU se înmulți! :D

  Nu în ultimul rând... să ai mașină și să te plângi că ți se mărește impozitul, iar tu n-ai bani... Adică, tu îți cumperi un lucru imediat după ce ai strâns respectiva suma de bani, fără să te gândește la eventuale costuri?? Mașina are nevoie de combustibil, diverse reparații, asigurare. Nu mai vorbesc că inclusiv ăștia, care se plâng, vor un oraș civilizat, european (de parcă numai orașele europene sunt civilizate). De unde bani pentru reabilitări, investiții etc??

  PS Dacă vă mai întâlniți cu ei, întrebați-i câți au fost la vot! Vreau să știu procentul! De asemenea, dacă creșterea de 55% se duce pe festivaluri cu haleală și gagici pe scenă, mai comentează vreunul??
  86
  32
  Raportează
 • postat de gustav
  Luni, 11 Ianuarie 2021 21:34
  77.111.247.***
  "Eu nu ma duc la vot, toti sunt la fel," hahaha
  18
  51
  Raportează
 • postat de Adrian
  Luni, 11 Ianuarie 2021 21:06
  89.39.81.***
  100 de speriați cu agenda politica si fara job manifesta la 12.00 pt ca, cocioabele lor euro 3 din 2000 dar cu motoare diesel mari sa nu fie supraimpozitate. O masina hibrida plateste 15 lei o masina cu motor normal de 1.4 si 1.6 90 lei iar una cu motor 2000 266 lei. Vrem o țara ca afara iar afara din 2025 si 2030 nu se vor mai vinde motoare pe benzina si motorina. Vrem strazi si cai verzi pe pereti dar impozite mici sau deloc.
  59
  46
  Raportează
 • postat de Costi
  Luni, 11 Ianuarie 2021 20:18
  86.124.206.***
  Având în vedere că peste 50% dintre posesorii auto persoane fizice din Galati nu plătit impozitul auto pe anul 2019, conform datelor oficiale, as dori sa stiu cum te simțiți la semafor când practic mai mult de jumatate din cei alături de care circuli nu și-au plătit impozitul la masina si tu l-ai plătit! Nu stiu ce spui tu, deși pot bănui, dar Primaria Galați spune că trebuie să plătești un impozit și mai mare pentru a acoperi acest minus. Halal administrație!!!
  12
  62
  Raportează
 • postat de Știu eu...
  Luni, 11 Ianuarie 2021 19:40
  188.24.243.***
  @jupoie......ce înseamnă să dea la săraci 100...200 euro......La munca..... Nu sunt de acord cu mărirea impozitului cu 55 %..... Dar cum sa dai unui puturos 200 de euro...... Maiiiii la munca.....am 2 hub-uri și muncesc 12 ore pe zi.... Încă odată nu sunt de acord cu majorarea........ Era de așteptat sa se întâmple....... Mai dar cu 55%.....Rusine celor care au luat acesta măsură.....
  14
  58
  Raportează
 • postat de parcare gratuita pentru hybride si electrice
  Luni, 11 Ianuarie 2021 19:26
  90.95.146.***
  in toata lumea civizata se incearca renuntarea la masini cu motoare mari, poluatoare. e foarte corect ce se intimpla. eu propun si parcare gratuita in oras pentru electrice si hybride. mai lasati limuzinele germane de care aia vor sa scape. pina la urma cocalarii vor sa cumpere din germania motoare de 300-400 cp, euro nici nu conteaza cu 500000 km la bord. luati-le, turati-le pe brailei, pe sosele scoate-ti untul din ele si dati flashuri celor ce nu tin pasul dar si sa platiti sa va usture buzunarul.
  22
  53
  Raportează
 • postat de Jupoaie ....
  Luni, 11 Ianuarie 2021 18:44
  108.245.201.***
  Este incredibil ce fac " tovarasii alesi " ...in loc sa dea ajutor financiar (macar 100-200 Euro la cei saraci ) ei maresc impozitele . Pt masini 55% majorare , acum cu Covidul asta cand totul se cam duce-n jos ???? Serios ???? Vai s-amar
  59
  55
  Raportează
 • postat de departamentul antimafie
  Luni, 11 Ianuarie 2021 18:23
  89.137.230.***
  Cand v-am spus ca PSD va majora taxele si impozitele locale nu m-ati crezut. Nu mai votati PSD ca va ia si pielea de pe voi. Galatenii au salarii mici. Vor sa traiasca si ei! E greu sa faci fata in ziua de azi la atatea cheltuieli. Cu ce drept mariti impozitele la auto cu 55 la suta? Pentru ca puteti?
  39
  93
  Raportează
 • postat de rodax
  Luni, 11 Ianuarie 2021 17:54
  109.103.134.***
  daca le pasa cu adevarat de soarta orasului si a judetului ar fi mers la vot.asa...cainii latra,caravana trece...
  18
  91
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.