Majorarea impozitului pe autoturisme i-a scos pe gălăţeni în stradă. ”Mai tăiaţi şi de la voi înainte de a lua şi pielea de pe noi!” (FOTO)
Foto: Marian Calestru

Majorarea impozitului pe autoturisme i-a scos pe gălăţeni în stradă. ”Mai tăiaţi şi de la voi înainte de a lua şi pielea de pe noi!” (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(51 voturi)

„Demisia!”, „Jos Pucheanu!”, „Pucheanu şi ai lui, hoţii Galaţiului”, „Ieşi afară, javră ordinară!”, „Pucheanu şi gaşca lui să se ducă dracului!”, „PSD, ciuma roşie!” s-a scandat luni, printre huiduieli, claxoane şi vuvuzele, în faţa Primăriei Galaţi, dar şi pe trotuarul opus, sub geamurile sediului social-democrat. Aproximativ o sută de gălăţeni au protestat revoltaţi de majorarea cu 55 la sută a impozitului pe autoturisme. Cu toţii au susţinut că nu se justifică această creştere şi au cerut revocarea ei. Pentru câteva minute, traficul pe strada Domnească a fost blocat, fiind necesară intervenţia jandarmilor şi a poliţiştilor rutieri. Şoferii aflaţi în tranzit prin zonă au claxonat în semn de solidaritate cu manifestanţii.

Anunţat pe Facebook, protestul gălăţenilor nemulţumiţi de majorarea cu 55 la sută a impozitului pe autoturisme a adunat luni, 11 ianuarie, în faţa sediului Primăriei, aproximativ o sută de persoane. Printre manifestanţi s-au aflat şi consilieri locali care au votat împotriva creşterii dărilor locale. Gălăţenii au cerut să discute cu primarul Ionuţ Pucheanu.

Ce acuză şi ce revendică gălăţenii

„Eu ar fi trebuit să plătesc pentru maşină 2.500 de lei, acum trebuie să plătesc peste 4.000 de lei. Nici măcar cu unu la sută mai mult nu se justifică. Impozitul să revină la nivelul de anul trecut!”, ne-a declarat unul dintre manifestanţi.

„Salariile sunt prea mici în oraşul nostru ca să mărim impozitele pe maşină. O majorare de cinci-zece la sută poate că ar fi fost acceptabilă, dar 55 este enorm! Să rămână taxele la fel ca anul trecut”, a susţinut un alt protestatar.

„Domnule primar, mai daţi afară din loazele care stau în Primărie pe salarii mari, şi-i urmăresc pe Facebook pe cei care vă critică. Mai tăiaţi şi din salarii! Suntem amărâţi! De unde să mai dăm 55 la sută în plus impozit pe maşini şi 3,8 la sută în plus impozit pe casă?!”, a strigat una dintre manifestante.

„Cea mai mare problemă este că hotărârea de majorare a impozitelor a fost votată ilegal. Un domn consilier era la ţigară sau la şpriţ şi punea pe altcineva în locul lui să ridice mâna! Toţi au tras semnale de alarmă, doar PSD a spus că şi fără acel consilier tot avea majoritate! E bătaie de joc la adresa cetăţenilor!”, a acuzat un protestatar.

Situaţie tensionată

Spiritele s-au încins în momentul în care unul dintre participanţii la protest a primit avertisment din partea Poliţiei Rutiere. Gălăţeanul respectiv oprise autoturismul Audi pe prima bandă a străzii Domnească. Artera a fost blocată pentru câteva minute, fiind necesară intervenţia jandarmilor şi a poliţiştilor rutieri.

Ulterior, traficul s-a desfăşurat cu dificultate, dirijat de poliţişti. Manifestanţii au aplaudat când un alt autoturism, un Mercedes, a rămas înţepenit pe una dintre benzile străzii Domnească, şoferul acuzând o problemă. Maşina nu mai recunoştea cheia!

Pe treptele Primăriei au fost desfăşurate două bannere mari pe care scria: „Galaţiul spune NU creşterii aberante a impozitului auto!” şi „Mai tăiaţi şi de la voi înainte de a lua şi pielea de pe noi!”.

Ce spun autorităţile

Ziarul nostru a cerut insistent Primăriei Galaţi, în luna decembrie, prezentarea unor calcule estimative ale impozitului pentru mijloacele de transport şi a obţinut cu greu câteva date comparative. Iată că acum, cu protestatarii sub geamuri, administraţia locală a făcut publică lista completă a sumelor estimative pentru anii 2020, respectiv 2021, în funcţie de capacitatea cilindrică a mijloacelor de transport, ba chiar şi numărul acestora. Vă putem spune, de pildă, că în Galaţi sunt înregistrate 44.095 de maşini a căror capacitate cilindrică este mai mică sau egală cu 1.600 cmc şi 24.141 de autoturisme a căror capacitate cilindrică se situează între 1.601 şi 2.000 cmc. Şi că, pentru un autoturism de 2.143 cmc, proprietarul va plăti 1.302 lei în loc de 836, iar pentru o maşină de 3.198 cmc proprietarul va da 7.673 de lei în loc de 4.928 de lei.

Autorităţile au susţinut din nou că hotărârea Consiliului Local de majorare a impozitelor pe maşini are în vedere "încurajarea utilizării transportului nepoluant": nu se datorează impozit pentru autovehicule acționate electric, iar pentru cele hibrid reducerea este de 95 la sută.

De altfel, locurile de parcare din faţa sediului Primăriei, inclusiv cel destinat persoanelor cu dizabilităţi, sunt ocupate de autoturisme hibrid şi electrice, expuse de o companie privată, căreia administraţia locală i-a pus spaţiul la dispoziţie gratuit.

Citit 8162 ori Ultima modificare Vineri, 15 Ianuarie 2021 00:09

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.